Καταγγελίες για δράση κυνηγετικών παρα-συλλόγων | xronos.gr
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΡΑΚΗΣ

Καταγγελίες για δράση κυνηγετικών παρα-συλλόγων

28/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Τη δράση τους σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη επιβεβαίωσε ο Κούλης Ταξιλδάρης πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής «Για να είσαι κυνηγός ? δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο? αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση»

Η ύπαρξη κυνηγετικών παρασυλλόγων, όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν τα μέλη των αναγνωρισμένων και ενταγμένων σε ομοσπονδίες κυνηγετικών συλλόγων, καταγγέλθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των κυνηγετικών συλλόγων Θράκης στην Αλεξανδρούπολη. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος της γειτονικής πόλης προκάλεσε τη συνάντηση στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος στης ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης Ιωάννης Πολυχρόνης και ο γενικός γραμματέας Νικόλαος Καλογεράκος. «Για να είσαι κυνηγός … δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο? αλλά κυρίως σεβασμό, συνείδηση και γνώση», είπαν χαρακτηριστικά οι κυνηγοί στη συνάντησή τους, επισημαίνοντας ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι περιοχές της Ξάνθης και Αλεξανδρούπολης.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΙ

Αυτό έγκειται στη δημιουργία κυνηγετικών παρασυλλόγων, την ύπαρξη των οποίων κατήγγειλε μιλώντας στο «Χ» ο Κούλης Ταξιλδάρης πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής που ήταν παρόν στη συνάντηση. «Τους αποκαλούμε έτσι γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των συλλόγων που υφίστανται και αυτών που ιδρύονται υπό τη μορφή απλών πολιτιστικών συλλόγων. Εικοσιένα άτομα στην Ελλάδα μαζεύονται σαν παρέα, καταθέτουν στο Πρωτοδικείο ένα καταστατικό και αναγνωρίζονται σαν σύλλογος. Η λειτουργία όμως των κυνηγετικών συλλόγων διέπεται από ιδιαίτερο νομικό καθεστώς συνεργασίας με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αυτοί έχουν το δικαίωμα και την ευθύνη για την θηροφυλακή, καθώς οι θηροφύλακες ορκίζονται ενώπιων του κράτους, καθώς και για άλλες δράσεις όπως είναι η απελευθέρωση θηραμάτων. Δεν επιτρέπεται ο καθένας να παίρνει όποιο ζώο θέλει και να το απελευθερώνει στην ύπαιθρο, αυτό διέπεται από κάποιες νομοθεσίες τις οποίες εμείς υπακούμε». Οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων οδηγούν στη δημιουργία των παραπάνω συλλόγων, πρόσθεσε ο κ. Ταξιλδάρης εξηγώντας ότι, «μέλη κυνηγετικών συλλόγων που έχοντας κάποιες διοικητικές φιλοδοξίες, που δεν εκλέχτηκαν στα διοικητικά συμβούλια ή παρεξηγήθηκαν με τους προηγούμενους διοικούντες, αποφάσισαν να ιδρύσουν συλλόγους και να βγάζουν τις κυνηγετικές άδειες απευθείας από τα δασαρχεία, γλυτώνοντας ένα μικρό ποσό των 20-30 ευρώ τον χρόνο, λεφτά από τα οποία εμείς όμως χρησιμοποιούμε για τις δραστηριότητες».

ΝΟΜΙΜΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ 

Οι κυνηγοί που δραστηριοποιούνται μέσω αυτών των συλλόγων δεν είναι παράνομοι, όπως επισημαίνει ο κ. Ταξιλδάρης, αλλά ταυτόχρονα είναι νόμιμοι μόνο στα χαρτιά, «Είναι νομιμότατοι, απλώς δεν φροντίζουν για το καλό του κυνηγιού με το δικό μας σκεπτικό. Δηλαδή πληρώνουν κανονικά το παράβολο στο κράτος και δεν πληρώνουν στον σύλλογο, όσο και στην ομοσπονδία, ώστε να καλύπτονται οι μισθοί των θηροφυλάκων, τόσο των δικών μας όσο και των ομοσπονδιακών. Για μένα αυτός που βγάζει άδεια σε έναν παρασύλλογο στο μυαλό μου είναι λαθροθήρας γιατί αφήνει το δασαρχείο να φυλάξει τα θηράματα, ενώ ξέρουμε ότι το δασαρχείο είναι μια καταπονημένη υπηρεσία. Γνωρίζουμε τι τραβάνε οι υπηρεσίες του δημοσίου και αντί να έχουμε συνεργασία με τους ανθρώπους και να τους βοηθάμε, εμείς κοιτάμε πώς να τους δημιουργούμε προβλήματα». Δραστηριοποίηση τέτοιων συλλόγων έχει παρατηρηθεί στην Αλεξανδρούπολη και στην Ξάνθη, αλλά όχι στη Ροδόπη. 

ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ιδιαίτερο καθεστώς λειτουργίας των κυνηγετικών συλλόγων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι αυτοί υπάγονται στη ΣΤ? Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας ? Θράκης, η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ελέγχεται από την Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο έλεγχος αφορά τόσο τις δραστηριότητές της όσο και τη διαχείριση των οικονομικών πόρων, που προέρχονται αποκλειστικά από τα χρήματα των περίπου 55.000 κυνηγών ? μελών των 63 Κυνηγετικών Συλλόγων της Μακεδονίας και Θράκης. Βασικός της σκοπός είναι η προστασία και η ορθολογική διαχείριση του θηραματικού πλούτου της χώρας μας με βάση τις αρχές της αειφορίας. Για το λόγο αυτό, όπως ορίζει το καταστατικό της, είναι υποχρεωμένη να διαθέτει το μεγαλύτερο τμήμα των εσόδων της σε δραστηριότητες που βοηθούν την ανάπτυξη των ειδών της άγριας πανίδας είτε αυτά αποτελούν θηρεύσιμα είδη είτε όχι, και στη βελτίωση των βιοτόπων τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη χρονική περίοδο ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Κομοτηνής ενισχύουν με τροφή των πληθυσμό των αγριόχοιρων, ακόμα και σε ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Επίσης τους φθινοπωρινούς κυρίως μήνες σπέρνουν ψυχανθή για τον κολχικό φασιανό, αλλά και για τις πέρδικες και τα ορτύκια που διαβιούν στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης. 
ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ

Επιπλέον οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, ζωντανοί οργανισμοί της κοινωνίας και οι χιλιάδες κυνηγοί, αποφάσισαν να στήσουν πανελλαδικά ένα δίχτυ ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, κάτω από την ομπρέλα της Αρχιεπισκοπής με στόχο να βοηθήσουν με τρόφιμα και είδη ένδυσης όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη. Πρόσφατα η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, ως εκπρόσωπος των 250.000 κυνηγών της χώρας, ανακοίνωσε την έναρξη πανελλαδικής εκστρατείας, με στόχο την ενίσχυση των συσσιτίων αλληλεγγύης και του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας σε ολόκληρη την επικράτεια.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr