«Κίνημα ιχθυοκαλλιεργητών» στην Κεραμωτή Καβάλας | xronos.gr
ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ

«Κίνημα ιχθυοκαλλιεργητών» στην Κεραμωτή Καβάλας

05/04/12 - 12:00
ixthiokalliergeia2.jpg

Μοιραστείτε το

Το μύδι πωλείται τέσσερα ευρώ στον καταναλωτή, ενώ παραδίδεται στη τιμή του 0,50 ευρώ το κιλό, καταγγέλλουν Συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα στην Κομοτηνή

Να καταργήσουν τους μεσάζοντες προκειμένου τα προϊόντα τους, να φθάνουν φθηνότερα στο καλάθι των καταναλωτών, επιθυμούν οι οστρακοκαλλιεργητές της Κεραμωτής. Χθες το πρωί συνομίλησαν, στο πλαίσιο σύσκεψης, με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργο Ούστογλου, του εξέθεσαν τα προβλήματα του κλάδου και αναζήτησαν λύσεις. Το εισόδημα μας, έχει μειωθεί σημαντικά, είπε ο Θεοφάνης Βλασακίδης πρόεδρος των μυδοκαλλιεργητών της Κεραμωτής Καβάλας. Εκπροσωπώντας περίπου είκοσι συναδέρφους του, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου, εστιάζοντας σε αυτά που έχουν να κάνουν με τη μείωση του εισοδήματος τους. 

Ο ίδιος υποστήριξε πως το μύδι έχει μετατραπεί σε είδος πολυτελείας, ενώ είναι ένα κατεξοχήν λαϊκό προϊόν. Σε αυτό ρόλο παίζουν οι μεσάζοντες, είπε και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν ενώ οι μυδοκαλλιεργητές παραδίδουν το προϊόν προς 0.50 ευρώ το κιλό, αυτό να καταλήγει στα 4.00 ευρώ στον καταναλωτή. Στη συνάντηση να σημειωθεί ότι συμμετείχαν επίσης,  ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜ-Θ Γιώργος Τσακίρης, όπως επίσης και στελέχη της. Οι καλλιεργητές εκτός των άλλων, ενημερώθηκαν για τα μέτρα 2.1 «Υδατοκαλλιέργεια» και 2.3 «Μεταποίηση και Εμπορία» του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013, με σκοπό την ένταξή τους. Συμφωνήθηκε μάλιστα ότι θα γίνει ημερίδα όπου θα ενημερωθούν όλοι όσοι μπορούν να ωφεληθούν από το επιχειρησιακό πρόγραμμα αλιείας, με στόχο την οικονομική ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων σ’ αυτούς τους τομείς. 

«ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ»

Πρόθεση του κλάδου δεν είναι να δημιουργήσει «κίνημα μυδιού», αλλά «κίνημα ανάγκης», είπε ο κ. Βλασακίδης, απλώς, «για να προωθήσουμε το προϊόν μας κατευθείαν στον καταναλωτή». Στόχος του κλάδου είναι η δραστηριοποίηση στις λαϊκές αγορές, κάτι που απαγόρευε η νομοθεσία. Αυτό έχει αλλάξει πλέον, ανέφερε και οι ίδιοι θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το καταναλωτικό κοινό. «Αν εμείς άμεσα προχωρήσουμε και πάμε σε λαϊκές αγορές και έχουμε άμεση επαφή με τον κόσμο και πουλάμε 1,5 ή 2 ευρώ το κιλό, καλύπτοντας βέβαια όλα τα έξοδα που προβλέπονται, νομίζω ότι θα έχουμε πετύχει το μέγιστο».

Ο Γιώργος Ούστογλου μαζί με τους Θεοφάνη Βλασακίδη και  Μιλτιάδη Παρασχάκη από την Κεραμωτή Καβάλας

ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ

Πέραν  αυτών, ο κλάδος έθεσε και θεσμικά ζητήματα στον αντιπεριφερειάρχη, ζητώντας να ληφθούν μέτρα με σκοπό την αναβάθμιση τους. Αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα τον κλάδο είναι η καλύτερη οργάνωση τους. Έπειτα η διάθεση του προϊόντος τους στην αγορά. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τις συνθήκες διακίνησης, ανέφερε και απαιτούνται, όπως είπε,  μέτρα που μπορούν να ανακουφίσουν τόσο τους ίδιους όσο και την αγορά. «Δεν είναι μόνο να λύσουμε το βιοποριστικό ζήτημα, αλλά να προσπαθήσουμε να πάρουμε κάποιες καινοτόμες πρωτοβουλίες μέσα από τις δραστηριότητες των μυδιών και των ψαριών, ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε και την περιοχή μας αλλά και το εισόδημα μας, το οποίο αυτή την εποχή μαραζώνει και σφίγγει καθημερινά».

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Μιλτιάδης Παρασχάκης, πρόεδρος του αγροτικού αλιευτικού συνεταιρισμού Κεραμωτής, μίλησε για αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο συνεταιρισμός έχοντας στη δικαιοδοσία του τέσσερις λιμνοθάλασσες που τις διαχειρίζονται περίπου 40 οικογένειες, ποντάρει στην καινοτομία, σε κινήσεις που θα ενισχύσουν τον κλάδο και την τοπική οικονομία. «Νομίζω στο θέμα αυτό έχουμε μείνει πάρα πολύ πίσω όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή η αξιοποίηση είναι απαραίτητη γιατί οι καιροί τρέχουν και οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά», είπε ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας. 

ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΟΣ ΚΛΑΔΟΣ

Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας προσοδοφόρος κλάδος, παραδέχθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Ούστουγλου, θυμίζοντας ότι από την 1η Ιανουαρίου η διαχείριση των λιμνοθαλασσών ανήκει πλέον στην  Περιφέρεια. Για το λόγο αυτό τόνισε, υπάρχει στενή συνεργασία με τους συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις και να χαραχθούν πολιτικές που θα ενισχύσουν αυτόν τον τομέα. Μετά τη γόνιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου, ο κ. Ούστουγλου δήλωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει αυτόν τον τομέα της οικονομίας. Άλλωστε οι ιχθυοκαλλιεργητές εξάγουν τα προϊόντα τους, προσφέροντας συνάλλαγμα στην περιοχή.  «Ανοίγει και ένας πιο στενός δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας με όσους ασχολούνται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, είναι ένας προσοδοφόρος κλάδος και έχω την αίσθηση ότι με συντονισμένες ενέργειες και μια μακροπρόθεσμη στόχευση μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα». Στο ερώτημα πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι λιμνοθάλασσες, ο κ. Ούστογλου απάντησε, ότι «δεν είναι μόνο αυτό, είναι μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν και είναι έτσι και αλλιώς μια δραστηριότητα που εκτελείται στην Περιφέρεια μας. Έχουμε τις περισσότερες λιμνοθάλασσες και αλιευτικούς συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα, άρα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας, με ένα επεξεργασμένο σχέδιο να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες».   

Όλγα Τσιούλφα

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr