Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Διανομή μελιού από τον μελισσοκομικό συνεταιρισμό Ροδόπης ξεκινά σήμερα ο σύλλογος πολυτέκνων Ανάρπαστοι έγιναν δεκάδες τόνοι προϊόντος σε Κομοτηνή, Θρυλόριο, Ροδίτη, Ξυλαγανή
Το κίνημα της πατάτας στο νομό Ροδόπης ευνόησε όχι μόνο τους καταναλωτές που επιζητούν φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, αλλά και τους μη έχοντες συνανθρώπους μας, αφού γενναίες ποσότητες διατέθηκαν για συσσίτια εκκλησιών και για άπορες οικογένειες. Το κίνημα που κατέκτησε όλη την Ελλάδα και είχε σαν αποτέλεσμα οι περίπου 50.000 τόνοι αδιάθετης πατάτας Νευροκοπίου να γίνουν ανάρπαστοι σε σύντομο χρονικό διάστημα, είχε την τιμητική του και αυτό το Σαββατοκύριακο στο νομό μας.
Σύλλογοι, φορείς και πολίτες ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη των πολιτών για φθηνά ποιοτικά προϊόντα, κατάρτισαν καταλόγους παραγγελιών, έκαναν τις απαραίτητες επαφές με τους παραγωγούς και έφεραν εις πέρας τις διανομές στην πόλη, αλλά και σε οικισμούς.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΜΕΛΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Η πρώτη διανομή πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου μπροστά από το ναό της Παναγίας στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του συλλόγου πολυτέκνων νομού Ροδόπης και την υποστήριξη του κινήματος πολιτών «Φιλαδελφεία». Η διάθεση του προϊόντος ξεκίνησε νωρίς το πρωί και χάρη στην υποδειγματική οργάνωση, αλλά και τη συνδρομή της δημοτικής αστυνομίας, ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα. Πολύτεκνοι και μη, όσοι απλά είχαν εγγραφεί στους καταλόγους του συλλόγου, προμηθεύτηκαν πατάτας προς 0.18 ευρώ το κιλό. Συνολικά 27 τόνοι μοιράστηκαν στο σημείο, ενώ αρκετοί από αυτούς δόθηκαν στην ενορία της Αγίας Βαρβάρας και στο ναό της Παναγίας, προκειμένου να τους προωθήσουν σε άπορες οικογένειες. Αντίστοιχα ποσότητες πατάτας διατέθηκαν και για τα συσσίτια της μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Ο σύλλογος πολυτέκνων υπήρξε πρωτοπόρος στο κίνημα της πατάτας, αφού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος Στέφανος Τζώγας, «κάναμε την πρώτη μας κίνηση σαν σύλλογος πριν τα Χριστούγεννα και είδαμε ότι υπήρχε μεγάλη ανταπόκριση από τα μέλη μας. Τότε είχαμε φέρει την πατάτα με πολύ χαμηλότερη τιμή από ό,τι με τις σημερινές τιμές.
Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες των μελών μας και γι’ αυτό είναι η δεύτερη φορά που το κάνουμε». Μάλιστα ο σύλλογος πολυτέκνων ξεκίνησε ήδη μια διαδικασία ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης μηχανισμών, ούτως ώστε το κίνημα της πατάτας να καταλήξει με μία πιο οργανωμένη μορφή, ενός παντοπωλείου, από όπου θα διατίθενται όχι μόνο πατάτες, αλλά περίπου 15 προϊόντα. Το παντοπωλείο αυτό θα είναι προσβάσιμο από τα μέλη του συνεργατικού προμηθευτικού κινήματος και κατόπιν και στους υπόλοιπους συντοπίτες. Μετά την πατάτα, ο σύλλογος πολυτέκνων Ν. Ροδόπης, ξεκινά ήδη από σήμερα τη διάθεση μελιού από μέλη του τοπικού συνεταιρισμού μελισσοκόμων, προς 5,5 ευρώ το κιλό.
Η διάθεση θα γίνεται από τα γραφεία του συλλόγου πολυτέκνων, για όσους ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, ενώ αναμένεται να πωληθεί περίπου 1 τόνος.

53 ΤΟΝΟΙ ΠΑΤΑΤΑΣ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ, ΘΡΥΛΟΡΙΟ, ΡΟΔΙΤΗ
Περίπου 53 τόνοι πατάτας πωλήθηκαν στην Κομοτηνή και σε οικισμούς του νομού Ροδόπης την περασμένη Κυριακή. Την ημέρα αυτή πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες διανομές. Η αρχή έγινε από το Θρυλόριο, όπου από νωρίς το πρωί κατέφθασε το πρώτο φορτηγό με το φημισμένο προϊόν Νευροκοπίου. Περισσότεροι από 10 τόνοι πωλήθηκαν στους κατοίκους του οικισμού, που σχημάτισαν ουρές για να προμηθευτούν τα σακιά των 20 κιλών προς 0.25 το κιλό. Επί της οργάνωσης η Μαρία Αραβανή αντιπρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», όπως και άλλα μέλη του συλλόγου και εθελοντές, βοηθήσουν ώστε η διανομή να γίνει ομαλά. Η ανταπόκριση του κόσμου μεγάλη, όπως είπε και η ίδια, «ο κόσμος είναι πάρα πολύς, να φανταστείτε ότι υπάρχουν τρία φορτηγά, ήδη έχουν έρθει τα δύο τριαξονικά, μοιράσαμε τα μισά στο Θρυλόριο, τα μισά στο Ροδίτη και μια νταλίκα είναι στην Εκτενεπόλ. Ενωθήκαμε όλοι οι σύλλογοι μαζί γιατί μ? αυτή την κρίση ο κόσμος έχει ανάγκη. Από την άλλη οι παραγωγοί θέλουν να δώσουν τα προϊόντα τους και τα μαγαζιά τα έχουν πανάκριβα. Εμείς βρήκαμε ευκαιρία να βοηθήσουμε τον κόσμο αφιλοκερδώς, ώστε να πάρει φτηνή πατάτα. Οι συγχωριανοί μας ζητούν να φέρουμε μέχρι και αρνιά. Ο κόσμος όλος, όχι μόνο συγχωριανοί, μας λένε φέρτε λάδι, ρύζι, μέχρι και αρνιά για το Πάσχα. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε τον κόσμο. Εμείς κάναμε την πρώτη κίνηση, ας έρθουν τώρα οι παραγωγοί να μας βρουν».
ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
Εκεί όμως που σημειώθηκε το αδιαχώρητο ήταν η διανομή στην Εκτενεπόλ, όπου σχηματίστηκαν τεράστιες ουρές από κόσμο που έσπευσε να πάρει πατάτες. Συνολικά 53 τόνοι δόθηκαν στην πόλη, αλλά και τους οικισμούς, ενώ πλέον οι σύλλογοι σκέφτονται και τη διανομή άλλων προιόντων, όπως μέλι ή αλεύρι. Ήδη μάλιστα ο σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» ξεκίνησε τη διενέργεια επαφών με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη εμπειρία στη διανομή, όπως ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου. Το «κίνημα της πατάτας» που ξεκίνησε η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, με πρώτη δημόσια παρέμβαση στις 25 Φεβρουαρίου 2012, πέτυχε και απέδειξε ότι είναι δυνατόν να κλείσει το «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ των τιμών παραγωγού από τις τιμές καταναλωτή. Αυτό που είναι ζητούμενο πλέον είναι να σταθεροποιηθεί και να οργανωθεί μεταξύ συνεταιρισμών αγροτών-παραγωγών και συνεταιρισμών καταναλωτών-αστών. Οι χαμηλότερες τιμές των προϊόντων που διατίθενται μέσω εθελοντικών δράσεων βασίζονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χονδρέμποροι & μεσάζοντες στη συνεργασία με τις πρωτογενείς, κυρίως συνεταιριστικές, παραγωγικές μονάδες, καθώς βασικό κριτήριο είναι η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος να είναι ανάλογη της τιμής του. Η συνεχής πτώση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με τη συνεχή άνοδο των τιμών βασικών προϊόντων και με την αμφιβολία για την ποιότητά τους όλο και να μεγαλώνει (ένεκα ασύδοτης κερδοσκοπίας), καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά αναγκαίο, επίκαιρο και πρώτης προτεραιότητας.

Στέφανος Τζώγας από τον σύλλογο πολυτέκνων νομού Ροδόπης και Μανώλης Κιουτσούκης από το κίνημα πολιτών «Φιλαδελφεία», συνεργάστηκαν άψογα για την οργάνωση της διανομής
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΕ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΕΒΡΟ
Η στροφή σε ντόπια αγροτικά προϊόντα δεν αποτελεί μονοπώλιο του νομού Ροδόπης, αλλά έχει επεκταθεί και στους γειτονικούς νομούς. Στην Ξάνθη όπως έγινε γνωστό από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών θα είναι «ανοιχτός» μέχρι το Σάββατο 24 Μαρτίου στη 1 το μεσημέρι ο ιστότοπος για την παραγγελία πατάτας. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τις παραγγελίες τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://gdo.com/patata/, απ' όπου θα λαμβάνουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση των ποσοτήτων που έχουν παραγγείλει. Με την εκτύπωση αυτής της επιβεβαίωσης θα παραλάβουν και θα πληρώσουν τις ποσότητες στους παραγωγούς. Οι ποσότητες θα παραδοθούν τη Δευτέρα 26 Μαρτίου από τις 9 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. στο πάρκινγκ απέναντι από το γήπεδο ΑΟΞ, για να μην επιβαρυνθεί η κυκλοφορία στην πόλη και να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Οι πατάτες θα δοθούν σε συσκευασίες των 20 κιλών προς 30 λεπτά το κιλό. Παράλληλα με πρωτοβουλία της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων ν. Ξάνθης «Η Ενότητα» και του Δήμου Τοπείρου, οργανώνεται ομαδική παραγγελία πατάτας και ελαιόλαδου.
Στο νομό Έβρου η Διεύθυνση πρωτογενούς τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης οργανώνει δημόσια συζήτηση-εκδήλωση με θέμα «Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Ν. Έβρου – εργαλείο τοπικής ανάπτυξης». Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνουν ευρύτερα κατανοητές και γνωστές οι δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στην προώθηση της τοπικής ταυτότητας με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, τις παραδοσιακές συνταγές, τις υπηρεσίες τουρισμού ποιότητας, την ενσωμάτωση στοιχείων του τοπικού πολιτισμού στις προσφερόμενες υπηρεσίες και στην σταθερότερη οικονομική λειτουργία λόγω της συνεργασίας των τοπικών φορέων. Στο Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας Έβρου μπορούν να συμμετέχουν αγρότες-παραγωγοί πιστοποιημένων τοπικών αγροτικών προϊόντων, μεταποιητές ή παραγωγοί τοπικών προϊόντων (τρόφιμα ή τεχνήματα), πάροχοι τοπικών υπηρεσιών τουρισμού και φιλοξενίας (ξενώνες, ταβέρνες, καφενεία, ξεναγήσεις, μεταφορείς κλπ), πολιτιστικοί φορείς, μουσεία, συνεταιρισμοί, δίκτυα, ομάδες, συλλογικές δομές κλπ πάντα με τα χαρακτηριστικά της τοπικής ταυτότητας του Ν. Έβρου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News