Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Το συνέδριο ολοκληρώνεται στις 14 Ιουλίου
Το όραμα και η αποστολή της Επιτροπής για τη Σχολική Μουσική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών(MISTEC), είναι να υπάρχει η μουσική σε όλα τα σχολεία από τις μικρότερες μέχρι τις μεγαλύτερες τάξεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επίσης να συνευρεθούν εκπαιδευτικοί μουσικής και εκπαιδευτικοί των εκπαιδευτικών μουσικής όλων των βαθμίδων, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το όραμα. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η Τζόντι Κέρτσνερ. Είναι καθηγήτρια από τις ΗΠΑ και η πρόεδρος της επιτροπής Μουσικής στα Σχολεία και Εκπαίδευσης των Εκπαιδευτικών MISTEC. Βρέθηκε στην Κομοτηνή με αφορμή το σεμινάριο MISTEC, που ξεκίνησε από χθες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ISME
Η διεθνής ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education-ISME) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση διοργανώνουν το 30ο παγκόσμιο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη στις 15-20 Ιουλίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μέσα στους κόλπους της ISME λειτουργούν επιτροπές ειδικού ενδιαφέροντος. Την εβδομάδα πριν το παγκόσμιο συνέδριο (δηλαδή 9-14 Ιουλίου, 2012), πραγματοποιούνται τα προσυνεδριακά σεμινάρια των επιτροπών της ISME με διεθνή συμμετοχή. Ένα από αυτά, το προσυνεδριακό σεμινάριο της επιτροπής για τη Σχολική Μουσική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών (Music in Schools and Teacher Education Commission, για συντομία MISTEC), ξεκίνησε στην πόλη μας. Φιλοξενείται στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Ροδόπης, όπου επιστήμονες από το χώρο της μουσικής αναλύουν τις θέσεις τους, σχετικά με την εκπαίδευση της μουσικής και το μέλλον της. Τον τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να προσεγγίζεται από τους εκπαιδευτικούς και την προσφορά του.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Βρισκόμενη στην πόλη μας, με θερμοκρασίες που χτυπούν κόκκινη, η κ. Κέρτσνερ δε στάθηκε στον καύσωνα, αλλά στον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκε η Κομοτηνή για τη φιλοξενία αυτού του σημαντικού σεμιναρίου. «Ήταν εύκολη η επιλογή λόγω της Σμαράγδας Χρυσοστόμου που είχε για πολλά χρόνια συμμετοχή στα συνέδρια της ISME και παρουσιάσεις στα συνέδρια της και της επιτροπής MISTEC και πρότεινε την πόλη της για να διοργανώσει αυτό το συνέδριο φέτος και έτσι έγινε», τόνισε.
Η ίδια μίλησε για τις εργασίες του σεμιναρίου, το επίπεδο των συμμετεχόντων αλλά και τα όσα θα ακολουθήσουν τις υπόλοιπες ημέρες στην Κομοτηνή. Αναφέρθηκε ακόμα στο επίπεδο της μουσικής εκπαίδευσης. «Πάντα μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Η μουσική εκπαίδευση στα σχολεία έχει διαφορετικές εφαρμογές ανάλογα με τις ανάγκες σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και στο ερώτημα αν γίνεται με ικανοποιητικό τρόπο γύρο στον κόσμο σίγουρα σε κάποια μέρη γίνεται καλά, σε κάθε περίπτωση πάντως παντού μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε.
Η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, χθες ολοκληρώθηκε με έναν περίπατο στις ομορφιές της Κομοτηνής, με τη βοήθεια ξεναγού ο οποίος μίλησε για τα ιστορικά κτίρια και την ιστορία του τόπου μας. Νωρίτερα οι 55 σύνεδροι παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων. «Όλη η εβδομάδα έχει να κάνει με τη μουσική στα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών με διαφορετικές θεματικές και διαφορετικές ερευνητικές εργασίες που παρουσιάζονται και εργαστήρια», σημείωσε η Σμαράγδα Χρυσοστόμου, διοργανώτρια του σεμιναρίου στην Κομοτηνή που είχε την ευθύνη της φιλοξενίας, των μακρινών επισκεπτών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η προετοιμασία για το συνέδριο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την ανάθεση της ευθύνης της διοργάνωσής του από τον διεθνή οργανισμό International Society for Music Education στην επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Σμαράγδα Χρυσοστόμου.
Μετά από 23 μήνες προετοιμασίας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε εξαιρετικά δύσκολη χρονικά συγκυρία, ολοκληρώθηκε η πορεία αυτή και η Κομοτηνή υποδέχθηκε περίπου 55 ξένους, άτομα από Κίνα, Βραζιλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News