Μνημόνιο συνεργασίας με τη Unicef για τον Δήμο Κομοτηνής | xronos.gr
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Μνημόνιο συνεργασίας με τη Unicef για τον Δήμο Κομοτηνής

31/03/23 - 8:00
Μνημόνιο συνεργασίας  με τη Unicef  για τον Δήμο Κομοτηνής

Αντιδράσεις για το σκανδαλώδες παρελθόν της Unicef στη χώρα μας

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής το μνημόνιο συνεργασίας Δήμου Κομοτηνής και Unicef. Σύμφωνα με την εισήγηση, UNICEF και Δήμος Κομοτηνής «θα συνεργαστούν και θα διερευνήσουν ευκαιρίες για ευρύτερη συνεργασία σε τομείς που ενέχουν τη συμμετοχή των παιδιών και των νέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών και των νέων που ζουν σε ιδρύματα, των παιδιών με αναπηρίες, των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, των παιδιών προερχόμενων από μειονοτικές ομάδες καθώς και των παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο που χωρίζονται ή κινδυνεύουν να χωριστούν από τις οικογένειές τους».


Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα συνεργασία στοχεύει στην ενίσχυση των βασικών διατάξεων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣΔΠ) και την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) στα πλαίσια του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων, να μπορούν να επωφεληθούν από ποιοτικές υπηρεσίες οι οποίες διασφαλίζουν την προστασία, φροντίδα και ευημερία τους, και οι οποίες ενισχύουν την παροχή βοήθειας προς αυτά τα παιδιά, καθώς και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Η συνεργασία θα επεκταθεί, ενδεικτικά, στους ακόλουθους τομείς κοινού ενδιαφέροντος: Μείωση της παιδικής φτώχειας. Προώθηση της μεταρρύθμισης των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών. Προώθηση της εκπαίδευσης στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Προώθηση της υγιεινής διατροφής. Προώθηση της απασχολησιμότητας και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Προώθηση της συμμετοχής των παιδιών και των νέων, σε συμμετοχικές δράσεις και διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Προώθηση της ισότητας των φύλων. Ενίσχυση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Η διάρκεια εφαρμογής του πρώτου σχεδίου δράσης της πρωτοβουλίας CFCI θα είναι τρία έτη. Μετά το πέρας, ο Δήμος Κομοτηνής δύναται να αναγνωριστεί ως πόλη φιλική προς τα παιδιά από τη UNICEF μετά από θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του σχεδίου δράσης. Ως μέρος της εν λόγω αναγνώρισης, ο Δήμος Κομοτηνής θα αποκτήσει δικαίωμα χρήσης του λογότυπου της CFCI ως μια πόλη φιλική για τα παιδιά, και θα λάβει πιστοποιητικό το οποίο θα αναγνωρίζει τη δέσμευση του Δήμου και την ενεργό συμμετοχή του στην προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών.

Τις παραπάνω πληροφορίες έκαναν γνωστές στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Γιάννης Γκαράνης κι ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιάννης Κυριαζής. Συμφώνησε με το μνημόνιο ο επικεφαλής αντιπολίτευσης Αντώνης Γραβάνης.

Ενστάσεις για το κακό παρελθόν της Unicef
«Εννοείται διαφωνούμε» είπε ο επικεφαλής του Σπάρτακου Κώστας Καραΐσκος, θυμίζοντας το κακό παρελθόν της Unicef στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του 2018, όταν χρήματα δωρητών κατέληγαν… σε τσέπες, με στελέχη της να διώκονται ποινικά. Ο Σπάρτακος διαφώνησε και με την ουσία του ψηφίσματος, αφού περιλαμβάνει «αερολογίες» όπως είπε ο επικεφαλής κι όχι ουσιαστικά αποτελέσματα, χρήματα ή δράσεις. Να μην απαξιώνουμε τέτοιους παγκόσμιους οργανισμούς, παρά το κακό παρελθόν, ζήτησε ο Γιάννης Κυριαζής. Αν γίναμε τριτοκοσμική χώρα και χρειαζόμαστε τη Unicef για ζητήματα παιδείας και υγείας, αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος του Σπάρτακου Πάρις Καλοδημίδης.

Συμφώνησε με το σκανδαλώδες παρελθόν της ελληνικής Unicef, αλλά πρόταξε την ανάγκη να γίνει ό, τι περνάει από το χέρι του Δήμου, για να βοηθηθούν παιδιά της περιοχής, η επικεφαλής της Πολη-τικής Ανατροπής Ελένη Λαφτσή, λέγοντας χαρακτηριστικά «θα άξιζε να προσπαθήσουμε».

Διαφώνησε με την τακτική να καλύπτονται λαϊκές ανάγκες αρμοδιότητας του κράτους από ΜΚΟ, ΚοινΣΕπ ή άλλους Οργανισμούς, ο επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Λεβέντης. Ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή πρώτα να λύσει σοβαρά θέματα, όπως οι αίθουσες κοντέινερ στα σχολεία, το κλειστό κολυμβητήριο που αναγκάζει παιδιά να μετακινούνται μέχρι το ΤΕΦΑΑ με έξοδα των οικογενειών τους, την κατάσταση στο Αλάν Κογιού. Στάθηκε επίσης, στη φτώχεια που υπάρχει σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, μίας από τις φτωχότερες Περιφέρειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τέλος χαρακτήρισε «ευχολόγιο» το μνημόνιο συνεργασίας.

Δράσεις και στα χωριά;
Επέκταση των δράσεων παιδείας και στα χωριά, ζήτησε ο πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Αγίων Θεοδώρων Χρήστος Μπόζης, με τον δήμαρχο να απαντά ότι θα εξετάσουν το αίτημα. Πως γίνονται πολλές δράσεις στην Τσανάκλειο, οι οποίες καλό θα ήταν να επεκταθούν στα χωριά έστω στην περίοδο των διακοπών, πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Πολη-τικής Ανατροπής Ανέστης Στρατιάδης, ενώ η πρόεδρος ΔΣ Κλεοπάτρα Στογιαννίδου πρότεινε να εξεταστεί μεταφορά μαθητών από τα χωριά στην Τσανάκλειο, για να συμμετέχουν στις δράσεις.

Ήδη γίνονται δράσεις για τα παιδιά των οικισμών αλλά σε συνεργασία με τα σχολεία, ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ Νίκος Σωτηρακόπουλος.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr