14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Εγκαινιάστηκε μετά βαΐων και κλάδων από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά στην ουσία δε λειτούργησε ποτέ λόγω έλλειψης προσωπικού Σε αντάλλαγμα της στέγασής τους τα μέλη της ομάδας θα προσφέρουν τις γνώσεις αλλά και τη δουλειά τους εξασφαλίζοντας την επισκεψιμότητα Ειδικά σχεδιασμένο για να προβάλλει την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Ροδόπης, στεγάζεται στο πρώην κοινοτικό κατάστημα του οικισμού Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Σε αντάλλαγμα της στέγασης ο δήμαρχος ζήτησε από τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας να παρέχουν εθελοντική εργασία, αλλά να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους στη διαχείριση και λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Πανδρόσου. «Είναι η καλύτερη λύση σε σχέση με έναν υπάλληλο τον οποίο όταν και εφόσον είχαμε την δυνατότητα να προσλάβουμε θα έκανε αυτή την δουλειά», είπε ο κ. Πετρίδης και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι έτσι εξασφαλίζεται η λειτουργία του μουσείου και μπορούν να γίνονται ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων. Οι ξεναγήσεις στο μουσείο θα γίνονται από τα ίδια τα μέλη της Οικολογικής Ομάδας τα μέλη της οποίας μπορούν να πραγματοποιήσουν εισηγήσεις για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα το μουσείο, τι προσθήκες μπορούν να γίνουν.

ΕΝΑ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Ο εκθεσιακός χώρος του μουσείου στην Πάνδροσο αποτελείται από δύο μικρές αίθουσες. Η πρώτη εκθέτει στοιχεία του θαλάσσιου και των υγροτοπικών οικοσυστημάτων του νομού Ροδόπης, ενώ η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει στοιχεία για τα χερσαία οικοσυστήματα του νομού μας. Η έκθεση δεν είναι οργανωμένη γραμμικά, αλλά επιτρέπει διαφορετικά σημεία εισόδου του επισκέπτη και ενθαρρύνεται η προσέγγιση του θέματος από διαφορετικές οπτικές. Στις δύο αίθουσες του υπάρχουν ελάχιστα φυσικά εκθέματα. Έχοντας ως αρχή την απαγόρευση της έκθεσης ταριχευμένων ζώων, τη συλλογή του αποτελούν, κυρίως, πετρώματα και καρποί. Έτσι όλα σχεδόν τα εκθέματα είναι διαδραστικά. Καλούν δηλαδή τους επισκέπτες να τα αγγίξουν και να παίξουν μαζί τους. Το μουσείο απευθύνεται κυρίως σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 – 14 ετών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον. Εκτός από τον εκθεσιακό χώρο το μουσείο διαθέτει και μια καλά οργανωμένη βιβλιοθήκη με παιδικά, κυρίως, βιβλία που αφορούν την οικολογία, το περιβάλλον και τα ζώα.

Η ανακαίνιση και ο εξοπλισμός του μουσείου χρηματοδοτήθηκαν από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Leader+, ενώ το εποπτικό και εκθεσιακό υλικό του χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από τον Δήμο Κομοτηνής. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ινστιτούτα και πολιτιστικοί σύλλογοι στην Ροδόπη και πανελληνίως βοήθησαν εθελοντικά εξοπλίζοντάς το με έντυπο υλικό, όπως βιβλία και φωτογραφίες. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας βοήθησαν ιδιαίτερα οι: Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών, Αερολέσχη Κομοτηνής, Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (παράρτημα Ξάνθης), Καλλιστώ- περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση, WWF, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Περιβαλλοντικό Κέντρο «Αρκτούρος», ΜΟm, Εταιρεία για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, Greenpeace, Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ΑΡΧΕΛΩΝ ? Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.


ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Με την ευκαιρία έναρξης της συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Οικολογικής Ομάδας ο δήμαρχος Κομοτηνής ενημέρωσε ότι ο Δήμος είναι από τους ελάχιστους δήμους της Περιφέρειας που κατάφερε να εντάξει έργα στο πρόγραμμα «ορεινού όγκου, μέσω του οποίου μπορεί να επιτευχθεί η επέκταση του μουσείου. «Ο δήμος Κομοτηνής σε όλη την περιφέρεια ΑΜΘ κατάφερε να εντάξει το 34% στον ορεινό όγκο. Εκεί μας δίνεται η ευκαιρία σαν μπόνους να προχωρήσουμε και σε καινούρια έργα και μέσα σ’ αυτά θα βάλουμε και την επέκταση του μουσείου φυσικής ιστορίας της Πανδρόσου. Στο θέμα αυτό θα είναι χρήσιμη η συμβολή και οι οδηγίες των μελών της Οικολογικής Ομάδας στο τι μπορούμε να κάνουμε», ανάφερε σχετικά ο δήμαρχος.
Παράλληλα ο Γιώργος Πετρίδης κάλεσε όλους τους συλλόγους της περιοχής να πράξουν αναλόγως εάν το επιθυμούν προκειμένου και άλλα μουσεία της περιοχής να λειτουργήσουν με βάση τον εθελοντισμό. Μια πρωτοβουλία, που όπως είπε θα έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News