Μουσικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο σμίγουν στην Κομοτηνή | xronos.gr
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ MISTEC 2012 ΑΠΟ 9 ΕΩΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

Μουσικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο σμίγουν στην Κομοτηνή

06/07/12 - 0:00

Μοιραστείτε το

Συμμετοχές από Κίνα, Βραζιλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία Οι επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης της Κομοτηνής αγκάλιασαν το γεγονός από την πρώτη στιγμή

Η διεθνής ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education-ISME) σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση διοργανώνουν το 30ο παγκόσμιο συνέδριό της στη Θεσσαλονίκη στις 15-20 Ιουλίου 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Μέσα στους κόλπους της ISME λειτουργούν επιτροπές ειδικού ενδιαφέροντος. 

Την εβδομάδα πριν το παγκόσμιο συνέδριο (δηλαδή 9-14 Ιουλίου, 2012), θα πραγματοποιηθούν τα προσυνεδριακά σεμινάρια των επιτροπών της ISME με διεθνή συμμετοχή. Ένα από αυτά, το προσυνεδριακό σεμινάριο της επιτροπής για τη Σχολική Μουσική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση των Εκπαιδευτικών (Music in Schools and Teacher Education Commission, για συντομία MISTEC), θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή, 9-14 Ιουλίου 2012. Την ευθύνη διοργάνωσής του, ανέλαβε η Σμαράγδα Χρυσοστόμου, επίκουρη καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής, του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χαρακτηρίζοντας το θεσμό ως οι «Ολυμπιακοί» της μουσικής, η συντοπίτισσα μας, έκανε γνωστό ότι το συνέδριο πραγματοποιείται ανά δύο χρονιά σε κάποιο σημείο του πλανήτη και φέτος θα φιλοξενηθεί στη Θεσσαλονίκη, όπου αναμένεται να καταφθάσουν επιστήμονες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Η ίδια έχει παρακολουθήσει αυτό το συνέδριο στο παρελθόν και πάσχισε να φέρει τη διοργάνωση στην πόλη μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα της. Έτσι λοιπόν, με πολύ δουλειά και προετοιμασία που κράτησε περίπου δύο χρόνια, κατάφερε ένα από τα προσυνεδριακά σεμινάρια του συνεδρίου να φιλοξενηθούν στην πόλη μας.  

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ 

Πρόκειται για το σεμινάριο MISTEC 2012 το οποίο συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το Δήμο Κομοτηνής. Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα πραγματοποιηθούν συνοδευόμενες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους στην Κομοτηνή και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. 

 Η προετοιμασία για το συνέδριο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με την ανάθεση της ευθύνης της διοργάνωσής του από τον διεθνή οργανισμό International Society for Music Education στην επίκουρη καθηγήτρια Σμαράγδα Χρυσοστόμου. Μετά από 23 μήνες προετοιμασίας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και σε εξαιρετικά δύσκολη χρονικά συγκυρία, ολοκληρώθηκε η πορεία αυτή και η Κομοτηνή θα υποδεχθεί περίπου 55 ξένους και  Έλληνες συμμετέχοντες  σε μερικές ημέρες. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν μεγάλη και οι επιστημονικές προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολλές με αποτέλεσμα η επιλογή να γίνει δύσκολη και το επίπεδο να είναι πολύ υψηλό. 

Ο αριθμός των διεθνών συμμετοχών για τα δεδομένα των σεμιναρίων κρίνεται εντυπωσιακός και οι προσδοκίες για την επιτυχία του συνεδρίου είναι πολύ υψηλές. Οι επιστημονικοί, εκπαιδευτικοί και πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι της πόλης της Κομοτηνής αγκάλιασαν το γεγονός από την πρώτη στιγμή. Αλλά και απλοί πολίτες και επιχειρηματίες υποστηρίζουν τη διοργάνωση ο καθένας με τις δικές του δυνάμεις και δυνατότητές του.   

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Το ειδικό σεμινάριο της Κομοτηνής, αφορά τη μουσική στα σχολεία και την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σημείωσε η κ. Χρυσοστόμου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε. «Η Διεθνής Οργάνωση ISME είναι ο μεγαλύτερος και  ο αρχαιότερος οργανισμός στην μουσική εκπαίδευση και ο μόνος διεθνής. Έχει ιδρυθεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και κάθε δύο χρόνια, διοργανώνει ένα πολύ μεγάλο συνέδριο σε διαφορετικό σημείο του πλανήτη», ανέφερε. Το σεμινάριο θα λάβει χώρα στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας Ροδόπης, από τη Δευτέρα 9 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 13 Ιουλίου, και θα υπάρχουν καθημερινά παρουσιάσεις από τις 9 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα. «Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τη διοργάνωση και ήρθα σε επαφή με τους φορείς της περιοχής, βρήκα μία απόλυτα θετική ανταπόκριση. Ιδιαίτερα τους τελευταίους οκτώ μήνες και κάτω μάλιστα από δύσκολες για τη χώρα στιγμές, αυτή η θετική διάθεση και υποστήριξη δεν εξανεμίστηκε. Υποστήριξη όμως και  βοήθεια στη διοργάνωση υπήρχε και από πολλούς πολίτες», ανέφερε η κ. Χρυσοστόμου. 

Στο συνέδριο αναμένεται να πάρουν μέρος 60 άτομα οι 55 από τους οποίους από το εξωτερικό, ενώ εθελοντές από του μουσικό γυμνάσιο, το Πανεπιστήμια Αθηνών και της Θράκης πρόκειται να προσφέρουν τη βοήθεια τους.  Η ίδια μιλώντας για τη σημασία της μουσικής εκπαίδευσης, είπε πως «ηεκπαίδευση μπορεί να δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε και τη διαφυγή που αναζητούμε». Η κ. Χρυσοστόμου εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη μεγάλη συμμετοχή στο σεμινάριο της Κομοτηνής. 

Όσον αφορά στις συμμετοχές, μέχρι στιγμής έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν άτομα από Κίνα, Βραζιλία, Καναδά, ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και άλλες χώρες. Στη μέση της εβδομάδας την Τετάρτη 11 Ιουλίου, διοργανώνεται ημερίδα που θα αφορά συγκεκριμένα την ελληνική μουσική εκπαίδευση και στο πλαίσιο αυτό έγινε μία ξεχωριστή πρόσκληση προς τους  Έλληνες εκπαιδευτικούς της μουσικής και επιλέχθηκαν 10 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, που θα έρθουν να παρουσιάσουν στην Κομοτηνή εφαρμογές της μουσικής εκπαίδευσης από την τάξη τους. Ερευνητικά προγράμματα, πρωτότυπες διδασκαλίες παρουσιαστούν με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Είναι μία πολύ σημαντική εκδήλωση ανέφερε, καθώς όπως είπε, οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τους ξένους επισκέπτες, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν. Όσον αφορά στην παρεχόμενη μουσική εκπαίδευση στα σχολεία η κ. Χρυσοστόμου δήλωσε: «Η μουσική εκπαίδευση στο σχολείο μπορεί να ανήκει στην ομπρέλα των δευτερευόντων μαθημάτων, παρόλα αυτά από την αρχαιότητα ξέρουμε ότι είναι σημαντικό κομμάτι της παιδείας και της αγωγής του ανθρώπου και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία. Δεν πιστεύω ότι έχει μειωθεί η σημασία που της δίνουμε, το μάθημα της μουσικής υπάρχει στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει ποτέ από υποχρεωτικό μάθημα και νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική βελτίωση της ποιότητας εκπαίδευσης που παρέχεται». 

Αξίζει να αναφερθεί ότι, τη δική του συμβολή σε αυτή τη διοργάνωση θα έχει ο συνθέτης Δημήτρης Σβυντρίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει μια συναυλία με δικά του έργα, με γενικό τίτλο «Πόσο ακόμη χρώμα ελληνικό». 

Όλγα Τσιούλφα

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr