Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Περίπου 3.000 τόνους καπνό καλλιέργησαν φέτος τα μέλη του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αμέτ Σινάν, που εκτιμά ότι η τελική τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ/κιλό
Διερευνάται η δυνατότητα συνεργασίας με Βούλγαρους καπνοπαραγωγούς για τη δημιουργία ολόκληρου του χαρμανιού καπνού, καθώς στην περιοχή μας καλλιεργούμε μόνο αρωματικό Μπασμά
Σε καλύτερες τιμές από πέρσι και πρόπερσι ξεκίνησαν οι πωλήσεις τοπικού Μπασμά από τον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης. Παράλληλα, όμως, το κόστος παραγωγής είναι πολύ ανεβασμένο σε σχέση με το παρελθόν. «Εδώ και τρία χρόνια ανεβαίνει η τιμή πώλησης του καπνού, αλλά τα έξοδα στον αγροτικό τομέα έχουν εκτιναχτεί. Για παράδειγμα πετρέλαιο, λίπασμα και φυτοφάρμακα είναι πανάκριβα», είπε χαρακτηριστικά στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμέτ Σινάν.
Φέτος, η Κοινοπραξία αναμένεται να πουλήσει 3.000 τόνους καπνού. Ήδη έχουν πουληθεί 800.000 κιλά κι απομένουν 2.200 τόνοι. Μέχρι στιγμής η μέση τιμής είναι 5,20 ευρώ/κιλό, αλλά τα επόμενα είναι καλύτερης ποιότητας «χέρια» που θα πουληθούν, με τον Αμέτ Σινάν να εκτιμά ότι χάρη στην ποιότητα η τελική τιμή πώλησης θα ξεπεράσει τα 6 ευρώ/κιλό, δηλαδή 0,50 με 0,70 λεπτά/κιλό καλύτερη από πέρσι.
Δεν μένουν εύκολα στο επάγγελμα (και στον τόπο) οι νέοι
Οι περισσότεροι καπνοπαραγωγοί της περιοχής μας σπείρουν καπνά οικογενειακά σε μικρούς κλήρους, καθώς η καπνοκαλλιέργεια χρειάζεται χειρωνακτική δουλειά και όχι μηχανήματα. Έτσι, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, μία οικογένεια δεν γίνεται να δουλέψει περισσότερα από 15-20 στρέμματα, αν δεν προσλάβει εργάτες, άρα εάν δεν αυξήσει κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.
Φέτος, τα μέλη της Κοινοπραξίας είναι 2.500, με τον αριθμό να αυξομειώνεται ανάλογα με τις χρονιές. Σύμφωνα με τον Αμέτ Σινάν πάντως, η νεολαία δύσκολα επιστρέφει στην καπνοκαλλιέργεια, με τον ίδιο να παρατηρεί μεγάλη τάση μετανάστευσης προς το εξωτερικό και να αδειάζουν τα χωριά μας από νέους.
Ποιοτικός και μοναδικός ο θρακιώτικος Μπασμάς
Το θετικό για τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής μας είναι ότι η ποικιλία του θρακιώτικου Μπασμά είναι εξαιρετικά ποιοτική, άρα πάντα θα υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο Αμέτ Σινάν, πριν από μερικά χρόνια μετέφεραν τον δικό μας σπόρο στη Βουλγαρία για να τον καλλιεργήσουν, αλλά δεν κατάφεραν να πιάσουν την ίδια ποιότητα.
Ο Μπασμάς ουσιαστικά δίνει άρωμα στον καπνό, δηλαδή στα περισσότερα χαρμάνια τσιγάρου αποτελεί μόνο το 10%, ενώ το υπόλοιπο χαρμάνι είναι Βιρτζίνια και Μπέρλεϊ. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης εξετάζει συνεργασία με αντίστοιχο βουλγαρικό Συνεταιρισμό που καλλιεργεί άλλα είδη καπνού, ώστε από κοινού να μπορέσουν να φτιάξουν το δικό τους χαρμάνι και να μπορούν να πουλήσουν απευθείας στις μεγάλες εταιρίες, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές για όλους τους παραγωγούς.
Τέλος, στην Κοινοπραξία της Θράκης έχει γίνει αλλαγή του καταστατικού, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν κι άλλα προϊόντα, όπως τα σιτηρά, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια ίδρυσης ομάδας ελαιοπαραγωγών.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News