Απειλή για τις καπνοπαραγωγές ο καύσωνας και η λειψυδρία | xronos.gr
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Απειλή για τις καπνοπαραγωγές ο καύσωνας και η λειψυδρία

17/07/24 - 8:00
Απειλή για  τις καπνοπαραγωγές  ο καύσωνας  και η λειψυδρία

Σινάν Αμέτ, πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης: «Φοβάμαι μην αυξηθεί η ποσόστωση της ζημιάς έτσι όπως πάει ο καιρός»

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί διαχρονικά και ειδικότερα φέτος λόγω του μεγάλου καύσωνα και της λειψυδρίας, που απειλούν να προκαλέσουν ζημίες στην παραγωγή και άνω του 50%, ανέφερε ο Σινάν Αμέτ, πρόεδρος Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Θράκης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη, ενημερώνοντας για την προσπάθεια που κάνουν να μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Όπως πηγαίνουν τα πράγματα, με τον υποποτισμό των χωραφιών, ο Σινάν Αμέτ υπολογίζει ότι θα παρατηρηθεί μείωση στην παραγωγή με μεγάλη σιγουριά. Ο ίδιος σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποίησε συνάντηση με τον βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Φερχάτ, ενώ καθημερινά επικοινωνεί και με τη Διεύθυνση Γεωργίας, ωστόσο αναμένεται μέρα με τη μέρα να γίνει πιο ξεκάθαρο το που θα φτάσει η κατάσταση με την ξηρασία. Κύριο αίτημα των καπνοπαραγωγών είναι να αποζημιωθούν αυτοί που θα έχουν μείωση της παραγωγής τους λόγω του καύσωνα και την λειψυδρίας, ενώ υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι λένε ότι ήδη θα έπρεπε να ενεργοποιηθούν οι έκτακτοι κανονισμοί του ΕΛΓΑ.

Φόβος για μεγαλύτερη ζημιά
«Φοβάμαι μην αυξηθεί η ποσόστωση της ζημιάς έτσι όπως πάει ο καιρός», τόνισε ο Σινάν Αμέτ, ισχυριζόμενος ότι σύμφωνα με τη δική του εμπειρία η ζημιά ανέρχεται στο 30-40% της καλλιέργειας, ενώ φοβάται ότι μπορεί να φτάσει στο 50-60%.

Υπάρχει προσπάθεια από πλευράς της Κοινοπραξίας να διευρυνθούν τα είδη των παραγωγών που λαμβάνει.

Φέτος, για πρώτη χρονιά, κατάφεραν να παραλάβουν και σιτηρά, μαλακό και σκληρό στάρι. «Μαζέψαμε κάμποσα σιτηρά. Οι παραγωγοί που παρέδωσαν τα σιτηρά σε εμάς πληρώθηκαν με 0.20€ [το κιλό] ανοιχτή τιμή», και θα φανεί στο περίπου που θα φτάσει, καθώς αυτή η πληρωμή ήταν μόνον προκαταβολική και όχι τελική, ενημέρωσε ο κος Αμέτ.


Παράλληλα γίνονται προσπάθειες για δημιουργία μικρών ομάδων παραγωγής και σε άλλα γεωργικά είδη. Στόχος φαίνεται να είναι ο συνεταιρισμός, με σκοπό να μπορέσουν οι παραγωγοί να καταφέρουν μεγαλύτερες διεκδικήσεις και καλύτερες τιμές με τα προϊόντα τους.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr