Μπίζνες με κάθε τρόπο και κόστος γύρω από το μεταναστευτικό | xronos.gr
FAKE NEWS ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ ΜΕ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Μπίζνες με κάθε τρόπο και κόστος γύρω από το μεταναστευτικό

24/01/23 - 8:00
Μπίζνες με κάθε τρόπο  και κόστος γύρω  από το μεταναστευτικό

Ποιός έριξε νερό στο μύλο της τουρκικής προπαγάνδας; «Ενδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος πίσω από την κατασκευή της ιστορίας νεκρού παιδιού» υποστηρίζει ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Ν. Μηταράκης.  Π. Χαρέλας, πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: «Μπίζνα για πολλούς το μεταναστευτικό, κατασκευάζουν fake news»

Μαρτυρία για το τι πραγματικά συνέβη στη νησίδα του Έβρου τον Αύγουστο του 2022 αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής». Συγκεκριμένα, το περιστατικό με τη μικρή Μαρία, που φέρεται να απεβίωσε αβοήθητη από τσίμπημα σκορπιού, δεν συνέβη ποτέ. Σκηνοθετήθηκε κατόπιν υπόδειξης του διακινητή ως ένα εύρημα, προκειμένου οι 38 Σύροι -πράγματι πρόσφυγες που δικαιούνταν άσυλο- να μπορέσουν να φτάσουν ανεμπόδιστα σε ασφαλές σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ένας από τους πρόσφυγες που ανήκε στην ομάδα των 38 εγκλωβισμένων, τον Δεκαπενταύγουστο του 2022, περιγράφει μία πορεία που ξεκίνησε από τη Συρία και έπειτα από πολλές παλινωδίες κατέληξε στη νησίδα του Έβρου, στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Από όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», τις κινήσεις των προσφύγων καθοδηγούσε εξ αποστάσεως ο διακινητής που είχαν πληρώσει, μέσω μιας γυναίκας που βρισκόταν στη νησίδα και διοχέτευε πληροφορίες και εικόνες στα κοινωνικά δίκτυα. Εκείνη, ισχυρίζεται, «μετέφερε και την εντολή να σκηνοθετηθεί, ακόμη και με τη χρήση μέικ-απ, ο θάνατος ενός πεντάχρονου κοριτσιού».


Έλληνας κι όχι Τούρκος κατασκεύασε την «είδηση»;
Μία πολύ σοβαρή διάσταση στο ζήτημα έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Νότης Μηταράκης, φιλοξενούμενος το πρωί της Κυριακής 22 Ιανουαρίου στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN. Αναφερόμενος εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση των «38» στον Έβρο και την ιστορία της «νεκρής Μαρίας» υποστήριξε πως ο ενορχηστρωτής της σκηνοθετημένης παράστασης ήταν ενδεχομένως Έλληνας και όχι Τούρκος.

«Είναι μια σημαντική υπόθεση που δείχνει πως κάποιοι προσπαθούν οργανωμένα να επιτεθούν στην Ελλάδα. Από την πρώτη στιγμή ήταν εμφανές πως η οικογένεια που είχε φτάσει είχε 4 παιδιά και όχι 5» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και τις τουρκικές προκλήσεις δήλωσε αναλυτικά: «Είμαστε πάντα σε επιφυλακή. Περιστατικό μπορεί να προκύψει ωστόσο το ερωτηματικό είναι αν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο σχεδιασμός, μετά από όσα έγιναν τον Μάρτιο του 2020, υπάρχει. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι με την Τουρκία, ωστόσο εμείς ούτε θα επιτρέψουμε τώρα, ούτε την επόμενη 4ετία να υπάρξουν αυξημένες ροές.

Η χώρα μας δεν είναι πύλη εισόδου πλέον για την Ευρώπη. Ελέγχουμε το μεταναστευτικό. Οι αφίξεις φτάνουν τις 16.000. Ελάχιστοι περνούν τα σύνορά μας. Το 2022 υπήρξαν 300.000 αποτροπές σε θάλασσα και στεριά. Περισσότεροι έφυγαν από τη χώρα, από όσους μπήκαν».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν θα επαναληφθεί ξανά σκηνικό παρόμοιο με εκείνο του Μάρτιου του 2020 στον Έβρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα δεν είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη».


Η μπίζνα το μεταναστευτικό
Να μην επηρεάζεται η κοινή γνώμη από τις διαρροές που γίνονται γύρω από το μεταναστευτικό, κάλεσε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων (ΠΟΣΥΦΥ) Παναγιώτης Χαρέλας. «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά το απόγευμα 15 Αυγούστου που ξεκίνησε ο ντόρος για το που βρίσκονται οι μετανάστες, ότι λέγαμε μισό λεπτό, να μην επηρεαζόμαστε από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για ένα θέμα σκοτεινό» δήλωσε και θυμήθηκε πως «δεν κάναμε ακραίες τοποθετήσεις, διερευνήσαμε όπως οφείλαμε την κατάσταση και δικαιωθήκαμε έστω και ετεροχρονισμένα». Πάντως, γυρνώντας το χρόνο πίσω χαρακτήρισε την υπόθεση έναν άδικο διασυρμό για τη χώρα μας, την ελληνική αστυνομία, τους συνοριοφύλακες, τον στρατό.

Γι’ αυτό ζήτησε αναλυτικά «ν’ αντιληφθεί η κοινή γνώμη ότι το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται, έχει γίνει μπίζνα για πολλούς, που σημαίνει ότι για να μπορέσουν να κερδίσουν, θα υπάρξουν fake news, αξιόποινες κινήσεις κι άλλα. Κι όταν μιλάμε από την Τουρκία, καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ καλύτερα οργωμένα τα fake news, αλλά το θέμα είναι πως υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που τα αφομοιώνουν. Αυτό είναι το πρόβλημα […]. Δεν είναι το μεταναστευτικό που ξέραμε πριν από δέκα χρόνια με τους κατατρεγμένους».

Αναφορικά με το προφίλ των εισερχόμενων αλλοδαπών, ξεκαθάρισε πως η μικρή μειοψηφία είναι οι νόμιμα αιτούντες άσυλο πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι είναι μη νόμιμοι μετανάστες. «Χωρίς να χάνουμε την ανθρωπιστική ευαισθησία την οποία πρέπει να έχουμε οι συνοριοφύλακες στην πρώτη γραμμή, θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, γιατί το περιστατικό με τους 38 στη νησίδα δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο» σημείωσε.

Ως προς την εξωτερίκευση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο του προβλήματος που έχει η Ελλάδα εξαιτίας της Τουρκίας στα σύνορα, χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, να επισκεφτεί τα σύνορα μαζί με 27 πρέσβεις κρατών, σε ανύποπτο χρόνο κι όχι για παράδειγμα στα γεγονότα των Καστανεών. Τέλος, αναφορικά με τις καταγγελίες της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας για την επέκταση του φράχτη, θύμισε πως η ίδια χώρα έχει αποτρεπτικό φράχτη στα σύνορά της με Ιράν, Ιράκ, Συρία.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr