Μύρισε Σαρακοστή στην αγορά | xronos.gr
ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Μύρισε Σαρακοστή στην αγορά

24/02/17 - 11:00

Το ταμείο είναι μείον κι ο κόσμος συγκεντρώνει τα απαραίτητα και δημιουργεί το δικό του σαρακοστιανό τραπέζι

Καθαρά Δευτέρα σημαίνει Σαρακοστή και Σαρακοστή σημαίνει νηστεία. Άλλοι νηστεύουν λόγω θρησκείας, άλλοι λόγω ...οικονομίας, κι άλλοι πάλι απλώς γεύονται τους σαρακοστιανούς μεζέδες.


Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι "πονούν" στην τσέπη. Το ταμείο είναι μείον και ο κόσμος δεν αγοράζει πλέον χταπόδι αλά...ΠΑΣΟΚ, αλλά αθερίνα αλά...ΣΥΡΙΖΑ, Παρόλα αυτά επιλογές υπάρχουν ακόμη στην αγορά της Κομοτηνής και, με "όπλο" τις χαμηλές τιμές, οι σαρακοστιανοί μαγαζάτορες ελπίζουν σε αυξημένο τζίρο, για να κρατηθούν ζωντανοί και το επόμενο διάστημα.


ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Πρώτα και κύρια επιλέγουμε τα θαλασσινά μας, διότι είναι οι "βασιλιάδες" του σαρακοστιανού τραπεζιού. Γι' αυτό και στο ιχθυοπωλείο Ίμερος η Αλεξάνδρα Γκουντρίδου διατηρεί όσο πιο χαμηλά γίνεται τις τιμές κι όσο πιο ψηλά γίνεται την ποιότητα. "Στα ζόρια θυμόμαστε τον Θεό και νηστεύουμε περισσότερο" μας υποδέχεται χαριτολογώντας, κι ενώ το μαγαζί κοντράρει την κρίση με τους πελάτες να ανοίγουν την πόρτα συνεχώς. "Η Σαρακοστή είναι μεγάλη ανάσα για τα ιχθυοπωλεία. Τώρα αυξάνουμε τον τζίρο μας, προκειμένου να αντέξουμε στο επόμενο διάστημα", αναφέρει. Παράλληλα αναδεικνύει την τάση του κόσμου να μην επιλέγει την ταβέρνα και τα έτοιμα, που φυσικά αυξάνουν το κοστολόγιο. Σε παρέες, λοιπόν, μεγάλες και μικρές, συνήθως στο χωριό, ο κόσμος μαζεύεται συσφίγγοντας τις σχέσεις και ...το πορτοφόλι.  Πάντως, στον "Ίμερο" τα αρώματα των θαλασσινών προδίδουν φρεσκάδα και με την παράδοση του μαγαζιού να μετράει όχι ένα, όχι δύο, αλλά τριάντα χρόνια, αποτελεί μια ασφαλή και γευστική επιλογή για το σαρακοστιανό σας τραπέζι.
 

Η ΛΑΓΑΝΑ
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πως θα φας το χταπόδι, αν δε "βαφτίσεις" έπειτα ένα γερό κομμάτι λαγάνας στο ζουμί του; Η λύση βρίσκεται σε κάθε φούρνο της Κομοτηνής, όπου τη Δευτέρα βγαίνουν ζεστές-ζεστές οι λαγάνες. Παρόλα αυτά στον Λεχούδη οι φουρνάρισσες έκαναν το καθιερωμένο, στολίζοντας με μια λαγάνα μεγαλύτερη του ενός μέτρου κάθε μαγαζί τους. Σύγχρονο γευστικό μάρκετινγκ!
 

Ο ΧΑΛΒΑΣ
Τι κι αν φάγατε και ήπιατε, σα να έρθει μπροστά σας ο χαλβάς, πάντα θα βρείτε έναν ...κρυφό χώρο στο στομάχι, για να τον γεμίσετε με το παραδοσιακό γλυκό που έχει αναθρέψει γενιές και γενιές. Ένα καλό γεύμα επιβάλλει ένα καλύτερο επιδόρπιο και το πλέον κατάλληλο είναι ο χαλβάς ο σησαμένιος, που θα τον βρείτε στης "Νίκης". Επιλογές βασισμένες στην παραδοσιακή θρακιώτικη συνταγή, αλλά και οι λάτρεις της σοκολάτας και των παραλλαγών δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι. Για τους εναλλακτικούς, ταχίνι με μέλι βυθισμένο σε γιαούρτι!


Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ
Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλαδή από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. "Μεγάλη" Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Στη πραγματικότητα μαζί με την εβδομάδα των Αγίων Παθών είναι πεντηκονθήμερη περίοδος.
 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr