Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Η Σαρακοστή μας οδηγεί στο ψαράδικο του Γιάννη Στεφανίδη εντός της Δημοτικής Αγοράς και στο παραδοσιακό εστιατόριο Τα Αδέρφια
Η Σαρακοστή ξεκινάει, αρχής γενομένης της Καθαράς Δευτέρας στις 19 Φεβρουαρίου. Η αποχή από το κρέας, όμως, δεν σημαίνει ότι απέχουμε κι από τις γεύσεις. Ψαράκι, όσπρια, ταραμάς, χαλβάς, αποτελούν ιδανικό ...γαστρονομικό ξεκίνημα, ενώ κάνουμε κι ένα υγιεινό "διάλλειμα" από το πολύ κρέας. Βεβαίως, πάντα πρέπει να ελέγχουμε και την ποιότητα, ώστε να μην έχουμε απρόοπτα.
Περί ποιότητας μας μιλάει και ο Γιάννης Στεφανίδης, τρίτης γενιάς επαγγελματίας, τον οποίο συναντάμε στο ψαράδικο που διατηρεί εντός της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής, να μας δείχνει ένα ψαρεμένο προ λίγες ώρες χταπόδι. "Περιμένουμε τον κόσμο να στηρίξει τη δημοτική αγορά της Κομοτηνής και να ψωνίσει εδώ. Εμείς είμαστε και Σάββατο ανοιχτοί, θα είμαστε και τη Καθαρά Δευτέρα ανοιχτοί από τις 5 το πρωί", μας ενημερώνει.
Ο κος Στεφανίδης εξηγεί ότι το Θρακικό Πέλαγος έχει πολύ καλά θαλασσινά: "Εμείς έχουμε ωραία θαλασσινά από το Θρακικό Πέλαγος και προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις τιμές χαμηλά. Κάθε βράδυ φέρνω τα ψάρια μας από την Καβάλα". Παρόλα αυτά, δεν κρύβει ότι, λόγω κρίσης, η δουλειά είναι πεσμένη, όπως άλλωστε και σε όλη την αγορά της πόλης, εντός κι εκτός της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής. "Η κίνηση είναι πεσμένη σε όλη την αγορά, αλλά εμείς προσπαθούμε όσο μπορούμε να κρατάμε τις τιμές χαμηλά, αλλά δεν μας ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες", μας λέει διατηρώντας το χαμόγελό του.
Ο προ-σαρακοστιανός περίπατος, μας οδηγεί στο πιο παλιό εστιατόριο της Κομοτηνής, τα Αδέρφια. Εκεί ο Ανέστης Βαφειάδης μας λέει ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος νηστεύει: "Ξεκινάει η Σαρακοστή και αλλάζουν οι διατροφικές συνήθειες αρκετών ανθρώπων. Έτσι και τα μαγαζιά της εστίασης προσαρμόζονται στις αλλαγές των ημερών. Ο κόσμος που νηστεύει αυξάνεται κάθε χρόνο, κάποιοι για λόγους θρησκείας και κάποιοι για λόγους υγείας και αποτοξίνωσης από το κρέας".
Ο ίδιος εξηγεί ότι πολύς κόσμος επιλέγει τα μαγαζιά εστίασης, αυτές τις ημέρες: "Σαρακοστή σημαίνει θαλασσινά, η παρασκευή των οποίων είναι δύσκολη γι' αυτό και πολύς κόσμος προτιμάει τα μαγαζιά εστίασης για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νηστείας του".
Και ο κος Βαφειάδης στέκεται στην ποιότητα της πρώτης ύλης. "Το Θρακικό Πέλαγος μας δίνει πλούσια θαλασσινά", μας λέει, κι αναφέρει ποιες είναι οι πρώτες επιλογές των πελατών του: "Ο κόσμος προτιμάει το χταπόδι, ξιδάτο ή με κοφτό μακαρονάκι, ενώ εμείς κάνουμε και μία δικιά μας παραλλαγή χταποδάκι με πράσο. Επίσης, πρώτα στις προτιμήσεις είναι το φρέσκο καλαμάρι -και γεμιστό, η φρέσκια σουπιά, τα παραδοσιακά ντολμαδάκια γιαλαντζί, αλλά και λαδερά και ταραμάς όλη την Σαρακοστή".
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΜ-Θ
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, συστήνει στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:
Α. Μαλακόστρακα (γαρίδες, γάμπαρι, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.ά.)
Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν κέλυφος ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό, με κηλίδες κίτρινες ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Β. Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή)
-Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές). Τα αλλοιωμένα κεφαλόποδα έχουν μάτια αποχρωματισμένα, σάρκα ξηρή, θολή, μυρίζουν δυσάρεστα και η εξωτερική τους επιφάνεια καλύπτεται από βλέννα.
-Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια. κυδώνια, χτένια, αχιβάδες, γυαλιστερές κλπ)
Τα νεκρά όστρακα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη. Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού.
Γ. Εχινόδερμα
Οι αχινοί πωλούνται ζωντανοί. Η αναγνώριση των ζωντανών βασίζεται στα αγκάθια τους που μένουν όρθια και κινούνται όταν μένουν σε ηρεμία. Το εσωτερικό υγρό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο. Δεν αναδύουν δυσάρεστη οσμή.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης συστήνεται στους καταναλωτές η προμήθεια τροφίμων από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις, τα οποία φέρουν τις απαραίτητες ενδείξεις (προέλευση, χρόνος αλίευσης – παρασκευής κ.λπ.) και σήμανση καταλληλότητας, ενώ επισημαίνει προς τους εμπόρους πάσης φύσεως πως "οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση".
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News