Ενότητα των επαγγελματιών διδάσκει στην Κομοτηνή η Αλεξανδρούπολη

Αντίδραση με συλλαλητήριο, αποφάσισε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης ? Έβρου κατά του χρυσού
Με τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αλεξανδρούπολη, αποφάσισε να αντιδράσει η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού στη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο παραγωγής χρυσού στο
Πέραμα της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Ε.». Η απόφαση ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στο δημαρχείο Αλεξανδρούπολης λίγες ώρες από τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΥΠΕΚΑ. Το πρωί της Τρίτης αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» η απόφαση 196243 της 21/2/2012 στην οποία αναφέρεται ότι το ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε θετικά για την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ) του έργου: «Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις επεξεργασίας προς παραγωγή χρυσού στο Πέραµα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Πάντως χαρακτηριστικό της βιασύνης που διακατέχει την ηγεσία του υπουργείο όσον αφορά τις επενδύσεις χρυσού και μόνο αυτές είναι ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί «για τα περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται µε την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα» γνωμοδότησε στις 20/2/2012 και η απόφαση εκδόθηκε στις 21/2/2012.


Απόσπασμα της θετικής γνωμοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος στην προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να μείνει στην ιστορία
Απαρχή για δυναμικό αγώνα με μαζικές κινητοποιήσεις
Η θετική γνωμοδότηση του υπουργείου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διαχρονική άρνηση της τοπικής κοινωνίας, περιφερειακού συμβουλίου και δημοτικών συμβουλίων, σε αυτή την επένδυση. Γι’ αυτό και κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Διανομαρχιακής Επιτροπής η στάση του υπουργείου χαρακτηρίστηκε ως παράλογη. Συμμετέχοντες στη συνάντηση θέλοντας να καθησυχάσουν συνειδήσεις δήλωσαν ότι η γνωμοδότηση της προμελέτης δεν προδιαγράφει απαραίτητα την υλοποίηση της επένδυσης. Ταυτόχρονα όμως τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση εκ μέρους των αρχών, γι? αυτό αποφάσισαν να ζητήσουν από τους βουλευτές της περιοχής να εκφραστούν δημόσια για την έργο. Με το μήνυμα «Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν την υγεία και τόπο μας, θα μας βρουν μπροστά τους» η Διανομαρχιακή Επιτροπή περιγράφει τις προθέσεις της στην ανακοίνωση που εξέδωσε, όπου αναφέρει τα εξής: «Στις 21 Φεβρουαρίου 2012, το Υπουργείο Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά επί της προμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εξόρυξη και μεταλλουργεία χρυσού στο Πέραμα, Ν. Έβρου. Η γνωμοδότηση αυτή είναι απλά ένα βήμα στην πορεία αδειοδότησης του έργου χρυσού Περάματος, καθώς είναι αναγκαία πολλά άλλα στάδια έως την έναρξη λειτουργίας των χρυσωρυχείων. Αυτή η γνωμοδότηση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την χρόνια εκφρασμένη ομόφωνη άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δημοτικά και Περιφερειακό Συμβούλιο), των βουλευτών των δύο νομών, καθώς και της συντριπτικής πλειοψηφίας των τοπικών φορέων, των συλλόγων και βέβαια της τοπικής κοινωνίας. Κατά τη συνάντηση της Διανομαρχιακής Επιτροπής εκφράστηκε έντονα η άποψη από όλους ότι η εξέλιξη αυτή είναι η απαρχή για έναν νέο δυναμικό αγώνα με μαζικές κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Η παράλογη στάση του υπουργείου μας εξοργίζει και μας πεισμώνει».
Ποιος θα διασφαλίσει τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος;
Από την μελέτη προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γίνεται γνωστό ότι προβλέπεται η εφαρμογή επιφανειακής εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου κοιτάσματος με κλειστού τύπου εκσκαφή. Στην περιοχή του μεταλλείου θα βρίσκεται η μονάδα εμπλουτισμού του μεταλλεύματος, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας του συμπυκνώματος προς παραγωγή χρυσού και οι χώροι απόθεσης στερεών καταλοίπων. Η πρόκλησης είναι δεδομένη, όπως αποκαλυπτει παράγραφος της μελέτης «παρά το σημαντικό μέγεθος των εγκαταστάσεων, τα παραγόμενα απόβλητα από την κατασκευή και λειτουργία, καθώς και μετά το τέλος λειτουργίας του έργου, η προκαλούμενη ρύπανση στη χλωρίδα και πανίδα, στο έδαφος, στον αέρα, στα νερά και στο τοπίο, καθώς και η συσσωρευτική δράση, μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη μείωση και έλεγχο των αποβλήτων και αντιμετώπισης της ρύπανσης». Τα μέτρα όμως δεν αναφέρονται καν στη μελέτη και δίκαια τίθεται το ερώτημα, ποιος είναι αυτός που θα διασφαλίσει τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος;
Πλήττονται γεωργικές καλλιέργειες και το δάσος Μαύρης Πεύκης
Γεωργικές καλλιέργειες και ποσοστό από το δάσος Μαύρης Πεύκης πλήττονται από το έργο χρυσού, αφού όπως αναφέρεται στη μελέτη «η περιοχή παρέμβασης καλύπτεται κυρίως από γεωργικές καλλιέργειες και φυσική βλάστηση δασικού χαρακτήρα, κατά κύριο λόγο δρυός και σε μικρότερο ποσοστό Μαύρης Πεύκης. Καθώς η Μαύρη Πεύκη αποτελεί είδος ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής αξίας, η πρόβλεψη αποκατάστασης της περιοχής, μετά το πέρας λειτουργίας του έργου, με νέα φύτευσή τα με το εν λόγω είδος θα αποκαταστήσει τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον». Το υπουργείο Περιβάλλοντος κάνει λόγο για σημαντικά οφέλη από την επένδυση για την εθνική οικονομία, «ως αποτέλεσμα της ορθολογικής αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας, της παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και της αύξησης των συναλλαγματικών πόρων της χώρας, αλλά και των θετικών πολλαπλασιαστικών επιδράσεων στα κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της περιοχής με την ενίσχυση περιφερειακών δευτερογενών οικονομικών δραστηριοτήτων και την αύξηση των θέσεων εργασίας».
Λαγούς με πετραχήλια τάζουν οι χρυσοθήρες
Αναφέρει όσα υποτίθεται θα κερδίσει η τοπική κοινωνία από την επένδυση χρυσού, αλλά αποκρύπτει περίτεχνα τι θα κερδίσει η εταιρεία, αλλά και τι θα αφήσει πίσω της μετά το πέρας του έργου. Ο λόγος για την ανακοίνωση της εταιρείας «Χρυσωρυχεία Θράκης Α.Μ.Β.Ε» που θριαμβολογεί για την απόφαση του υπουργείου και δηλώνει έτοιμη να έχει ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «για το έργο χρυσού Περάματος η εταιρεία Χρυσωρυχεία Θράκης θα επενδύσει το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή του έργου σε διάστημα 18 μηνών, και το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την λειτουργία του έργου σε διάστημα οκτώ ετών. Το έργο θα δημιουργήσει 370 θέσεις εργασίας στο αρχικό στάδιο κατασκευής, και 200 θέσεις εργασίας στη φάση λειτουργίας του. Παράλληλα, η έμμεση απασχόληση στην περιοχή λόγω του έργου θα ανέλθει σε 800 θέσεις εργασίας.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία καταδεικνύει την πλήρη συμβατότητα του έργου με την προστασία του περιβάλλοντος την ελληνική και ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Η εταιρεία είναι έτοιμη να έχει ένα γόνιμο και παραγωγικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για τα πλεονεκτήματα της σημαντικής αυτής επένδυσης στην περιοχή, και τα ωφελήματα που θα προκύψουν για όλα τα μέρη» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Μαρκόπουλος».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News