Νησίδες «καλού κράτους» οι ΕΟΖ στην Ελλάδα | xronos.gr
Τάραξε τα νερά το φόρουμ με την ανακοίνωση της πρότασής του

Νησίδες «καλού κράτους» οι ΕΟΖ στην Ελλάδα

22/02/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Προτείνει 15ετές ειδικό καθεστώς φορολογία,ς στήριξη επιχειρήσεων εξαγωγικού χαρακτήρα, κατοχύρωση απασχόλησης ντόπιου δυναμικού κ.α. Σε κλειστή σύσκεψη συνάντηση Περιφερειάρχη επιμελητηριακών για την κρατική μελέτη και την στόχευσή της, υπό τον Άρη Γιαννακίδη

Η υλοποίηση της ιδέας του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης είχε μια προετοιμασία τουλάχιστον τεσσάρων χρόνων. Τότε η φιλοδοξία του ήταν να γίνει θεσμός. Σήμερα προχωρά στην κατάθεση μελέτης για την ειδική εμπορική ζώνη της Θράκης  μια πρόταση που ενθαρρύνεται κατά προτεραιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης, την ελληνική κυβέρνηση, ακούγεται με ενδιαφέρον στην Ε.Ε. κι έχει την σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν και των Γερμανών. Εξ άλλου την περίπτωση αυτή την γνωρίζει από πρώτο χέρι και ο κορυφαίος Ευρωπαίος τραπεζίτης, ο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν, ενώ η πρόεδρος του φόρουμ νομικός Κατερίνα  Καραγιάννη κινητοποιεί δυνάμεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό προκειμένου να γίνει πράξη η ΕΟΖ Θράκης. Έτσι όλος ο σχεδιασμός αντιμετωπίστηκε θετικά από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, όσο και από τον υφυπουργό Οικονομίας της Γερμανίας, Στέφαν Καπφέρερ κι άλλους αξιωματούχους.

Από αριστερά προς δεξιά: Ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλλης, Κατερίνα Καραγιάννη - πρόεδρος Οικονομικού Φόρουμ Θράκης, Βασίλης Μάργαρης - πρόεδρος διευθύνων σύμβουλο της “Capital Markets Experts A.E, Πέτρος Σελέκος -γενικός γραμματέας υπουργείου Ανάπτυξης.

 «Με πολύ σκληρή δουλειά ανοίγουμε τις πόρτες σε ένα δυνατό, παγκόσμιο, καλώς εννοούμενο networking και lobbying που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του τόπου, που όμως δεν θα είναι τυχοδιωκτική” θα πει η κ. Καραγιάννη, για να δώσει με παραδείγματα και θετικές παρεμβάσεις αυτό το καινούργιο που γεννιέται στην Θράκη που ήρθαν να το δουν από κοντά Πελοπόννησος και Ήπειρος χθες με εκπροσώπους τους στην Αλεξανδρούπολη όπου έγινε η παρουσίαση της μελέτης, που είναι το δώρο του Οικονομικού Φόρουμ στην περιοχή. Την εισήγηση της οικονομοτεχνικής μελέτης για τις Ε.Ο. Ζ. στην Ελλάδα, προσαρμοσμένη στην Α.Μ.-Θ. έκανε ο Βασίλειος Μάργαρης, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλο της ?Capital Markets Experts A.E? που γνώριζε πολύ καλά το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής ενώ είναι αναρτημένη και στο ιντερνετ για όποιον ενδιαφέρεται. Χθες οι κοινωνικοί εταίροι της περιοχής έγιναν κοινωνοί της μελέτης σκοπιμότητας που εκπόνησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,κόστους 60.000 ευρώ και   αποτελεί την επίσημη πρόταση την οποία προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για το ειδικό καθεστώς των οικονομικών ζωνών έτσι ώστε να αποτελούν …«νησίδες του καλού κράτους». 


Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  Πέτρος Σελέκος που ήταν από τους βασικούς ομιλητές στην παρουσίαση υποστήριξε ότι «Η Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι κάτι πολύ περισσότερο από την διαμόρφωση βιομηχανικών ζωνών, την παροχή φορολογικών κινήτρων ή την δημιουργία κινήτρων εξαγωγικού προσανατολισμού. Επίσης είναι και κάτι ποιοτικά καλύτερο από αυτό που η νομοθετική λογική ανάπτυξης μέχρι σήμερα είχε υπαγορεύσει για την περιφέρεια.

Σταμάτης Κουρούδης, Παναγιώτης Τσοχλιάς, Παναγιώτης Καλτσίδης, Αντώνης Φραντζής

Σε ότι αφορά τους χρόνους διεκπεραίωσης βλέπετε ότι υπάρχει μια αντιπαλότητα στην προσέγγιση, Μια συνετή – συντηρητική προσέγγιση λέει να εξαντληθεί ο διάλογος, να εξαντληθεί η διαβούλευση, μια άλλη προσέγγιση η οποία συνεκτιμά την έκτακτη κρίση λέει να επισπεύσουμε. Νομίζω ότι η σωστή πολιτική και διοικητική στάση βρίσκεται κάπου στην μέση» ανέφερε. 

Παρουσίαση μελέτης στο κοινό

Σχετικά με την  μελέτη που ανέθεσε ο υπουργός ανάπτυξης ανέθεσε στην Περιφέρεια δεν υπάρχει αντιπαλότητα αφού αυτή η μελέτη  εκπονείται με δύο βασικές πτυχές την  μελέτη βιωσιμότητας, για την ΕΟΖ στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας-Θράκης και δεύτερον  το επιχειρησιακό πλάνο. «Οψέποτε ολοκληρωθούν αυτές οι δύο υποενότητες της μελέτης, τότε θα εκκινήσει η τοπική διαβούλευση με βάση αυτή την μελέτη, με βάση αυτή την προεργασία, ως καμβά για την δημόσια κουβέντα. Νομίζω είναι σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη μελέτη από ιδιωτικούς φορείς και επιστημονικούς φορείς είναι ευπρόσδεκτη, ενώ η μελέτη που δημιουργεί ατζέντα δημόσιας διαβούλευσης είναι αυτή που περιμένουμε από την Περιφέρεια» ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένας από τους βασικότερους όρους για τη λειτουργία της ΕΟΖ θα είναι η ρήτρα απασχόλησης του ντόπιου εργατικού δυναμικού, επεσήμανε ο κ. Σελέκος μετά τις επισημάνσεις και τους φόβους που διατυπώθηκαν από το εργατικό κέντρο του Έβρου. Όσο για το αν θα ισχύουν χαλαρότερες ρυθμίσεις αναφορικά με το εργασιακό καθεστώς, ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν σαφή ότι είναι αδιανόητο να ισχύουν διαφορετικοί όροι από το υπόλοιπο της χώρας, ειδικά μετά τις τελευταίες προβλέψεις του Μνημονίου. «Αν ισχύουν, είπε, θα είναι προς όφελος των εργαζομένων.


Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του εκπροσώπου Τύπου του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης, δημοσιογράφου και μέλους της συντακτικής ομάδας της οικονομοτεχνικής Μελέτης για τις Ε.Ο. Ζ. στην Ελλάδα,και την προσαρμογή της στην περιοχή Αντώνη Τελόπουλου, οι παρεμβάσεις του Πάσχου Μανδραβέλλη, η εισήγηση της Κατερίνας Καραγιάννη, οι τοποθετήσεις προέδρων επιμελητηρίων δημάρχων εκπροσώπων συνδέσμων βιομηχανιών κι Εργατικών Κέντρων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα του ξενοδοχείου Θράκη Παλλάς. Από την Ροδόπη διακρίναμε τον επίτιμο Γερμανό  και δραστήριο επιχειρηματία Σταμάτη Κουρούδη,, τους επιμελητηριακούς Νίκο Αγγελίδη, Αντώνη Φραντζή, Παναγιώτη Καλτσίδη, τον πρόεδρο του εργατικού Κέντρου Παντελή Μαγαλιό, από τον Έβρο τον πρόεδρο του συνδέσμου βιομηχάνων Χρήστο Γιορδαμλή της εταιρίας Πρίσμα περιφερειακούς, δημοτικούς συμβούλους ,επιχειρηματίες που αγωνιούν και φορείς του Έβρου. Παρόν ο τέως περιφερειάρχης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Πωγωνίων Ιωαννίνων που κατέδειξαν το ενδιαφέρον κι άλλων περιοχών της Ελλάδας για τις ΕΟΖ, ενώ σε όσους δόθηκε με άνεση το βήμα εκφράστηκε η θετική αντιμετώπιση του εγχειρήματος που θάχει περιορισμένη διάρκεια ισχύος, με ορίζοντα την 25ετία. Δεν έλειψαν οι γκρίνιες και τα παράπονα γιατί οι μελετητές δεν συνομίλησαν με όλους τους θεσμικούς φορείς επιμελητήρια κλπ κάτι που όμως θα ήταν αντικειμενικά ανέφικτο όπως απαντήθηκε.

Γιάννης Τοπαλούδης, αντιδήμαρχος Διδυμοτείχου, Κατερίνα Καραγιάννη, Λίτσα Κουκουβέλα, περιφερειακή σύμβουλος

ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΑΤΟΥ ΤΗΣ ΕΟΖ 

Από τα δυνατά ατού της ΕΟΖ είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας, η θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος, η διασφάλιση υπέρ των εργαζομένων του μισθολογικού τους κεκτημένου τώρα που το ασφαλιστικό και οι εργασιακές συμβάσεις καταρρέουν με στόχο τις προϋποθέσεις ανάκαμψης κι ανάπτυξης της περιοχής όπου θα επωφεληθούν οι επιχειρήσεις με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό. Μια σειρά μελετών θα παρουσιαστεί από την Περιφέρεια αρχικά η μελέτη σκοπιμότητας της ΕΟΖ, μετά η μελέτη βιωσιμότητας, και στην συνέχεια θα οριστεί το γεωγραφικό εύρος, η κλαδική κατεύθυνση, το φορολογικό καθεστώς και θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο για να καταλήξει στην Κομισιόν για την τελική διαπραγμάτευση πριν πάρει σάρκα και οστά. 


Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Θράκης προτείνει η ΕΟΖ στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης να έχει 15ετή διάρκεια ζωής και, πέραν αυτού:
- Φορολογία εισοδήματος 0% για τα πρώτα 10 χρόνια και μειωμένη στο 50% της ισχύουσας τα επόμενα πέντε. Παράλληλα, μηδενική φορολογία μερισμάτων για όλες τις επενδύσεις ή μόνο γι’ αυτές που θα εξάγουν το 50% της παραγωγής.
- Μηδενική φορολογία για αγορά ακινήτων, μηδενικός ΦΠΑ για αγορά πρώτων υλών και υπηρεσιών.
- Ασφαλιστικές εισφορές μειωμένες κατά 5%.
- Δασμοί προς την εσωτερική αγορά: 3% επί της συνολικής αξίας και 1,5%, αν οι πρώτες ύλες παράγονται στην Ελλάδα.
- Αδειοδοτήσεις απευθείας από τη διαχειριστική αρχή της ΕΟΖ.
- Ψηφιακή διαχείριση εγγράφων.
- Διευθέτηση δικαστικών εκκρεμοτήτων σε δεσμευτικά προκαθορισμένο χρόνο.
- Τήρηση βιβλίων σε νόμισμα επιλογής του επενδυτή, για λόγους νομισματικής ασφάλειας.
Οι προϋποθέσεις ένταξης μιας επιχείρησης σε μια ΕΟΖ προτείνεται να είναι:
- Επένδυση 3 εκατ. ευρώ κατ? ελάχιστον, μέσα σε μία πενταετία.
- Απασχόληση τουλάχιστον 10 ατόμων (και, σε περίπτωση μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας, δέκα πλέον αυτών που απασχολούσε).
- Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία θεματικών ΕΟΖ, με στόχο την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής, όπου θα ισχύουν ειδικά κίνητρα. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η δημιουργία ΕΟΖ:
1 Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας, για εταιρίες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων με εξαγωγικό προσανατολισμό. Προτείνεται η λειτουργία διαβαλκανικού Χρηματιστηρίου Αγροτικών Προϊόντων.
2 Μεταξιού Σουφλίου, για εταιρίες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία και την εξαγωγή του μεταξιού και των προϊόντων του.
3 Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης, με στόχο την προσέλκυση διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών. Το θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να προσομοιάζει με αυτό του Λουξεμβούργου.
4 Βιομηχανίας & Τεχνολογίας Άβαντα, Κομοτηνής και Ξάνθης (ΒΙΠΕ), με κρατική εγγύηση σε δάνεια για έργα ΑΠΕ, μηδενικό ΦΠΑ για υπηρεσίες ΔΕΚΟ, τήρηση στοκ πρώτων υλών χωρίς δασμούς κοκ.
5 Logistics Λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, για τις ανάγκες διακίνησης των εμπορευμάτων που παράγονται στις ΕΟΖ, με πρόβλεψη για μηδενικό ΦΠΑ για αγορά εξοπλισμού, διαμόρφωση εγκαταστάσεων και υπηρεσίες ΔΕΚΟ.
6 Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας, με αποκλειστικά εξαγωγικό προσανατολισμό και δασμούς άνω του 3% στην εσωτερική αγορά, για λόγους ισότητας στον εσωτερικό ανταγωνισμό.
7 Τουρισμού και Αναψυχής Καβάλας-Θάσου, Πόρτο Λάγους και Σαμοθράκης.
Πάντως όπως επανέλαβε στην δευτερολογία της η Κατερίνα Καραγιάννη  η δημιουργία ειδικών ζωνών εντός της ΕΕ προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο περί ελεύθερης αγοράς ωστόσο, το άρθρο 28 της Συνθήκης για την ΕΟΚ επιτρέπει αποκλίσεις από τους όρους ρύθμισης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, με την προϋπόθεση αυτές να είναι προσωρινής φύσεως και να προκαλούν την ελάχιστη δυνατή διατάραξη της λειτουργίας της. Πολύς λόγος έγινε για το παράδειγμα της Πολωνίας με 14 τέτοιου χαρακτήρα ζώνες, που ενώ ξεκίνησαν συγκρατημένα στην πορεία παρουσίασαν εκπληκτικά δεδομένα στην δράση και την απασχόληση. 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr