Ενότητα των επαγγελματιών διδάσκει στην Κομοτηνή η Αλεξανδρούπολη

Σε ενιαίο σύλλογο οργανώνονται οι υπάλληλοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Επιτακτική η ανάγκη, τώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από τη λαίλαπα των μέτρων να συσπειρωθούν
Την τροποποίηση του καταστατικού του υπάρχοντος αλλά ανενεργού συλλόγου ή τη δημιουργία νέου, σε επίπεδο Περιφέρειας, επεξεργάζονται οι εργαζόμενοι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Ομοσπονδία Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, θέτοντας σε εφαρμογή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της, με την οποία προβλέπεται η διοργάνωση ανοικτών συναντήσεων-ενημερώσεων στις έδρες των Περιφερειών, ξεκίνησε αυτή τη δράση από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την ενημέρωση κλήθηκε να κάνει ο Δημήτρης Βαζούρας, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας και υπάλληλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στα δύο χρόνια ζωής του Καλλικράτη, κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση των εργαζομένων και η οργάνωση τους σε συλλόγους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Εξάλλου ο Καλλικράτης παρά τη φιλοδοξία της κυβέρνησης που τον «γέννησε» στην πράξη απέτυχε, καθώς προκάλεσε τεράστιες αλλαγές στη λειτουργία της διοίκησης, ενώ δεν υπήρξε ετοιμότητα και πόροι. Αυτό επεσήμανε και ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αιρετών Περιφερειών, τονίζοντας την ανάγκη, τώρα που οι εργαζόμενοι πλήττονται από τη λαίλαπα των μέτρων να συσπειρωθούν. «Είμαστε σε μία κατάσταση η οποία δε δείχνει να οδηγεί πουθενά, με την τρόικα ουσιαστικά να απαιτεί αίμα από τους εργαζόμενους και από τους συνταξιούχους. Αυτό έχει και τον αντίκτυπο και το βλέπουμε πολύ καλά σε όλους τους εργασιακούς χώρους και στον ιδιωτικό τομέα».
ΠΑΝΩ ΣΕ ΞΥΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ ΣΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Αναφερόμενος στις αλλαγές που έφερε ο Καλλικράτης, στην καθημερινότητα των εργαζομένων, αν και υποστηρικτής της μεταρρύθμισης, ο κ. Βαζούρας, δήλωσε πως στήθηκε πάνω σε ένα σύστημα με ξύλινα πόδια. «Μέσα σε δύο τρεις μήνες, ήταν πολύ δύσκολο να γίνει επιτυχημένη μία τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση που όπως αποδείχθηκε είναι δύσκολο να στηθεί. Ουσιαστικά οι αιρετές Περιφέρειες, στήθηκαν πάνω σε ένα σύστημα με ξύλινα πόδια, αποδεικνύεται αυτό καθημερινά στην πράξη, αποδεικνύεται με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να έρχονται οι πόροι που πρέπει να συνοδεύουν αυτές τις αρμοδιότητες. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, έχουμε μείωση των αρμοδιοτήτων, αποδεικνύεται με διαδικασίες πίσω μπρος, όπως τελευταία με την μεταφορά των μαθητών, την πρόνοια από τους δήμους στις Περιφέρειες και το αντίθετο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι η αρμοδιότητα της μεταφοράς μαθητών να επιστρέφει από τους δήμους στις Περιφέρειες».
ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Βιώνοντας τις συνέπειες της εργασιακής αβεβαιότητας, οι εργαζόμενοι έρχονται παράλληλα καθημερινά αντιμέτωποι με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υπηρεσίες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο τους. Σε αυτό το πλαίσιο σημαντική είναι η παρουσία των υπαλλήλων μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώνεται απουσία ακόμα και αντικειμένου αυτών των υπαλλήλων. Είναι φυσικό σχολίασε ο κ. Βαζούρας, καθώς όπως εξήγησε, οι χιλιάδες «πενταμηνίτες» μέχρι να προσαρμοστούν καλούνται να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους. «Τα πεντάμηνα είναι μία καραμέλα που δίνεται σε ορισμένους ανέργους. Ουσιαστικά εκείνο που πρέπει να δημιουργηθεί είναι δουλειά με κανονικό ωράριο. Ποιος εργαζόμενος όταν πηγαίνει κάπου δεν χρειάζεται κάποιους μήνες για να προσαρμοστεί και να μάθει τη δουλειά που του έχουν αναθέσει. Μέχρι να γίνει αυτό έχει τελειώσει ο χρόνος της σύμβασης τους».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News