Οι μαθητές του Ιάσμου υποκλίθηκαν στο πνεύμα του ποιητή της Ρωμιοσύνης | xronos.gr
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

Οι μαθητές του Ιάσμου υποκλίθηκαν στο πνεύμα του ποιητή της Ρωμιοσύνης

07/04/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

«Αυτό το χαμόγελο, κι αυτόν τον ουρανό, δεν μπορούν να μας τα πάρουν»

Αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης: Γιάννη Ρίτσο, διοργάνωσε η πολιτιστική ομάδα του Γενικού Λυκείου Ιάσμου. Σε μια αξιόλογη προσπάθεια που ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία της διευθύντριας Βάγιας Σερέτη και της υπεύθυνης καθηγήτριας Βασιλικής Λαμπράκη παρουσιάστηκαν πτυχές της ζωής και βασικοί σταθμοί του έργου του. 

Λίγα λόγια για τον ποιητή:

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1η Μαΐου του 1909.  Έταξε την έμπνευσή του στην Αριστερά και συνδέθηκε όσο λίγοι με τους εργατικούς αγώνες, την εθνική αντίσταση και τον αγώνα κατά της δικτατορίας. Θεωρείται ένας απ’ τους καλύτερους εκπροσώπους της νεότερης ελληνικής ποίησης. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Τα χρόνια 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Το 1956 τιμήθηκε με το Α΄ κρατικό βραβείο ποίησης για τη «Σονάτα του σεληνόφωτος». Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νομπέλ. Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το βραβείο Ειρήνης του Λένιν. Πέθανε στην Αθήνα στις στις 11 Νοεμβρίου του 1990.


Με την παρουσία εκπροσώπων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, καθηγητών, γονέων, μαθητών, αλλά και ανθρώπων με ενδιαφέρον για την ποίηση, ξεκίνησε η εκδήλωση. Τους σύντομους χαιρετισμούς ακολούθησαν το βιογραφικό σημείωμα του ποιητή, θεατρικό δρώμενο, απαγγελίες, χορευτικά, τραγούδια και ορχήστρα. 
Ένα σχολείο που αποτελείται από απλούς μαθητές και όχι από επαγγελματίες ηθοποιούς, μουσικούς ή χορευτές, κατόρθωσε μέσα από την τέχνη να περάσει πανανθρώπινα μηνύματα και να αναδείξει το σκοπό της: «να δημιουργήσει δημιουργούς», σύμφωνα με τον ίδιο τον ποιητή. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν άμεσα την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, να συσφείξουν τις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα να αναδείξουν και μια άλλη πλευρά της σύγχρονης νεολαίας, εκείνης που ενδιαφέρεται ακόμη για την ένδοξη πολιτισμική κληρονομιά, σκέφτεται ώριμα και δρα. 


Αναμφισβήτητα, όλα αυτά απαίτησαν κόπο και χρόνο τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους καθηγητές. Πολλές φορές χρειάστηκε να γίνουν πρόβες και εκτός ωρών του σχολικού προγράμματος. Σε όλη αυτή την προσπάθεια αρωγός στάθηκε καταρχάς η διεύθυνση του σχολείου, που μεριμνούσε για την άμεση διευθέτηση και οργάνωση όλων των υποθέσεων. Επιπλέον, αξιοσημείωτη ήταν και η συμβολή των πολιτιστικών συλλόγων Ιάσμου, Αιγείρου και Κοσμίου και του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, που παραχώρησαν τα κατάλληλα ενδύματα για την παράσταση, όπως και της φιλαρμονικής του Δήμου Ιάσμου, που συνόδευσε τη χορωδία. 

Ακούστηκαν και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα σπουδαιότερα έργα του: Σονάτου του  σεληνόφωτος, Επιτάφιος, Εαρινή συμφωνία, Ρωμιοσύνη, Αποχαιρετισμός. Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της πικρής σκλαβιάς, Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο, το τελευταίο καλοκαίρι κ.τ.λ. Τις χορογραφίες επιμελήθηκε η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Δήμητρα Ντάρα και στην τεχνική υποστήριξη ήταν η κ. Νάσια Γεωργιάδου.

Όταν η αυλαία έπεσε και οι μαθητές υποκλίθηκαν, το κοινό –δικαιωματικά- τους χάρισε το πιο ζεστό χειροκρότημα. 

Άννα Μαυρίκου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr