«Οικονομική βία» και «τρομοκρατία», θεωρούν τη σύλληψη Κομοτηναίου επιχειρηματία | xronos.gr
ΓΙΑ ΠΟΣΟ 10.000 ΕΥΡΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΦΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

«Οικονομική βία» και «τρομοκρατία», θεωρούν τη σύλληψη Κομοτηναίου επιχειρηματία

06/07/12 - 0:00
bia_4.jpg

Μοιραστείτε το

Οι συλλήψεις στον εμπορικό κόσμο αυξάνονται θορυβώντας την αγορά γι΄αυτά που θα ακολουθήσουν ? Ρεπορτάζ: Δήμος Μπακιρτζάκης

Μιλούν στο «Χ» 
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Δέσποινα Χατζημάνου
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αντώνης Φραντζής



Ολοένα και πληθαίνουν οι συλλήψεις επιχειρηματιών, για χρέη προς το δημόσιο μερικών χιλιάδων ευρώ. Η τελευταία αφορά στη σύλληψη χθες το πρωί, στην Αλεξανδρούπολη, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, ενός 47χρονου ημεδαπού επιχειρηματία, ιδιοκτήτη πολυκαταστήματος στην πόλη, για μη απόδοση ΦΠΑ. Το ύψος της οφειλής, που αφορά στη διαχειριστική περίοδο από 01-12-2011 έως 31-12-2011 ανέρχεται στο ποσό των 45.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. 

Η περίπτωση όμως που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση και σχολιάστηκε με ανησυχία, από τον εμπορικό κόσμο, αφορούσε στη σύλληψη 40χρόνου άνδρα στην Κομοτηνή, για μη απόδοση ΦΠΑ και για το ποσό των 10.000 ευρώ.  Ο Κομοτηναίος συνελήφθη το πρωί της Τρίτης 3 Ιουλίου. Η μη απόδοση ΦΠΑ ήταν η αιτία που ο ιδιοκτήτης καταστήματος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Το ύψος της οφειλής του αφορά τη διαχειριστική περίοδο από 01-01-2011 έως 30-09-2011 και ανέρχεται στο ποσό των 10.128 ευρώ. Ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε την ίδια μέρα στην Ξάνθη όπου και πάλι οι αστυνομικοί της ασφάλειας, συνέλαβαν έναν 72χρονο ημεδαπό για οφειλές προς το δημόσιο. Σε βάρος του 72χρονου, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος με είδη ρουχισμού. Μία ημέρα αργότερα το σκηνικό επαναλήφθηκε, με έναν 37χρονο αυτή τη φορά, ιδιοκτήτη εμπορικού καταστήματος στην πόλη της Ξάνθης, να συλλαμβάνεται. Το ύψος της οφειλής, αφορά τη διαχειριστική περίοδο από 01-01-2011 έως 30-09-2011 και ανέρχεται στο ποσό των 16.388 ευρώ. 

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Μετά από όλα αυτά, ο εμπορικός κόσμος εκφράζει την ανησυχία και το φόβο ότι σύντομα οι συλλήψεις θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο για ποσά εξευτελιστικά, σε σχέση με τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή και εκατομμύρια που οφείλουν μεγαλοεπιχειρηματίες που παραμένουν στο απυρόβλητο. «Θα πρέπει να κλείσουμε τα μαγαζιά για να ανοίξουμε περισσότερες φυλακές  ώστε να μας χωρέσουν όλους». Με αυτόν τον καυστικό τρόπο σχολίασε τις συλλήψεις των τελευταίων ημερών, η πρόεδρος της Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ροδόπης Δέσποινα Χατζημάνου μιλώντας στο «Χ».
 Μίλησε για ένα τραγικό γεγονός που οδηγεί στον εξευτελισμό και την ανέχεια ανθρώπους που επέλεξαν να μείνουν και να επενδύσουν στον τόπο τους, ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Η πρόεδρος εξέφρασε φόβους για την επόμενη μέρα, λέγοντας ότι, «μπορούμε να παραδειγματιστούμε από τη σύλληψη του Κομοτηναίου, για να καταλάβουμε όλοι μας, ότι πασχίζουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας όρθια, οι λίγοι βιώσιμοι που μείναμε». Η κ. Χατζημάνου έκανε λόγο για καθημερινό αγώνα των ανθρώπων της αγοράς, ενώ τόνισε την ανάγκη η προσπάθεια αυτή να γίνει κατανοητή από την πολιτεία και να παρθούν ενισχυτικά μέτρα. «Είναι άξιον απορίας πως είναι δυνατό να συλλαμβάνεται ένας επιχειρηματίας που  χρωστά μερικά χιλιάδες ευρώ στο ΦΠΑ και δε μπορούν να συλληφθούν αυτοί οι οποίοι χρωστούν πολλά χιλιάδες ευρώ ή και εκατομμύρια; Απορώ και εγώ και αναρωτιέμαι πως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αμέσως βρίσκουν τους συγκεκριμένους μικρομεσαίους και πέφτουν επάνω τους με σκοπό να γίνει αφαίμαξη τελικά, γιατί προσωπικά πιστεύω ότι γίνεται αυτό», τόνισε. 

ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ 

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας  μίλησε για φοροκαταιγίδα την οποία σε δύσκολους καιρούς έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες αλλά όλοι οι Έλληνες πολίτες, ενώ αναρωτήθηκε γιατί οι αρχές δε συλλαμβάνουν πρόσωπα τα οποία  χρωστούν τεράστια ποσά στο δημόσιο συμβάλλοντας στην μαύρη τρύπα της οικονομίας μας. 

«Για όλους αυτούς που είναι οι μηχανισμοί»; Αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας υπενθυμίζοντας ότι ο Κομοτηναίος επιχειρηματίας συνελήφθη για χρέη της περασμένης χρονιάς, ενώ άνθρωποι που χρωστούν εδώ και χρόνια τεράστια ποσά στο δημόσιο συνεχίζουν απλά τη ζωή τους. «Τα ποσά που οφείλουν έχουν ανακοινωθεί εδώ και πολύ καιρό, γι’ αυτούς που είναι ο εισαγγελέας και η Δ.Ο.Υ; Εμείς οι μικρομεσαίοι βρισκόμαστε στην αγορά για να προσφέρουμε πλούτο και θέσεις εργασίας, η κοινωνία μας είναι πολύ μικρή. Πιστεύει κανείς ότι αυτός ο άνθρωπος ξύπνησε ένα πρωί και είπε: «εγώ χρωστώ 10.000 ευρώ αλλά δεν τα δίνω;»
Αυτό είναι αδύνατο, και πιστεύω ότι αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε σε μία δύσκολη κατάσταση και δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα οικονομικά του». Κατά την κ. Χατζημάνου το παραεμπόριο και τα αλλεπάλληλα  χαράτσια έχουν γονατίσει την αγορά που στενάζει. Η ίδια εκτίμησε ότι αρκετοί συμπολίτες μας χρωστούν τέτοια ποσά στο δημόσιο, ενώ παρακίνησε όσους αμφισβητούν αυτή την πραγματικότητα να επισκεφτούν τα δικαστήρια όπου κάθε μέρα, όπως είπε, δικάζονται σοβαροί και επώνυμοι συμπολίτες μας για οφειλές.    

Η ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Για οικονομική βία και τραγική εξέλιξη, μίλησε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής Αντώνης Φραντζής. Το ποσό των 10.000 ευρώ για πολλούς μπορεί να είναι σοβαρό αλλά για ένα άνθρωπο που ασχολείται με το εμπόριο είναι γελοίο και, προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, τόνισε ο ίδιος εκτιμώντας ότι είναι χρέη ελάχιστων μηνών. «Μιλάμε για ένα χρέος που δεν προκλήθηκε ηθελημένα αλλά γιατί υπάρχει  πρόβλημα. Έχουμε γίνει πλέον ο αποδιοπομπαίος τράγος, δηλαδή προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Θύμα είναι αυτός ο κύριος που συνελήφθη για 10.000 ευρώ και στόχος είμαστε όλοι οι υπόλοιποι».

Απαντώντας στην ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών και σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση είναι δύσκολη είπε, γιατί απαιτούνται να καταβληθούν προκαταβολές και ποσά τα οποία δεν υπάρχουν, σημείωσε ο κ. Φραντζής. «Τα χρήματα όμως αυτά θα αναγκαστεί να τα βρει ο συλληφθείς εάν θέλει να βγει από τη φυλακή», σχολίασε. «Με τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις όσοι χρωστούν και λίγα χρήματα είναι ένα βήμα πριν τη σύλληψη. Νομοθετούν για να μας βγάζουν παράνομους και να στεγνώνουν την αγορά. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι άδεια από εμπορεύματα, έχουν στεγνώσει από  χρήματα , οι πάντες και καλούμαστε πάλι να πληρώσουμε το κράτος που είναι στείρο και τα παίρνει και δε γίνεται τίποτα πέρα από αυτό, ενώ θα μπορούσαμε να κινηθούμε, να δώσουμε και στους εργαζομένους μας και να γυρίσουν τα λεφτά στην αγορά». Όσο για τον δανεισμό από τις Τράπεζες, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου έκανε λόγο για …ανέκδοτο. «Είναι ελάχιστος πρέπει να καταβάλλεις τρελές εγγυήσεις και είναι προς αφανισμό», σχολίασε.    

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr