Ομάδα παραγωγών προωθεί το κίνημα του οβελία στη Ροδόπη | xronos.gr
ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΡΕΟΠΩΛΕΣ

Ομάδα παραγωγών προωθεί το κίνημα του οβελία στη Ροδόπη

15/03/12 - 12:00
obelias_0.jpg

Μοιραστείτε το

Συνάντηση με το δήμαρχο θα επιδιώξουν οι κτηνοτρόφοι Ρεπορτάζ Όλγα Τσιούλφα

Μία μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα,  μετά την ανάπτυξη του κινήματος της πατάτας, παρακινώντας τους πολίτες να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία. Στην εποχή του μισθού των 400 ευρώ, τίθενται πλέον ζητήματα επιβίωσης και οι φωνές που ζητούν φθηνότερα και ποιοτικότερα προϊόντα πληθαίνουν. Και επειδή όσο φθηνή και καλή και αν είναι η πατάτα, δεν μπορεί καλύψει αποκλειστικά τις ανάγκες διατροφής, αναζητούνται και άλλα προϊόντα. Το λάδι, το ρύζι, τα φασόλια, αλλά κυρίως τα αμνοερίφια είναι τα προϊόντα που θα ακολουθήσουν, όπως όλα δείχνουν το κίνημα της πατάτας, όμως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες. Αυτές εντοπίζονται κυρίως στα αμνοερίφια, λόγω της φύσης του προϊόντος. Είναι ζωικό προϊόν, απασχολεί μία σειρά από επαγγέλματα, αλλά κυρίως απαιτεί ελέγχους που να πιστοποιούν την ασφάλεια του. Τα αντικειμενικά αυτά προβλήματα, έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε όσους τόλμησαν και το πρότειναν, αν και ορισμένες πόλεις ήδη άρχισαν να το προχωρούν, ευελπιστώντας ότι το αρνί και το κατσίκι θα πουληθεί σε τιμή κόστους, μέχρι το Πάσχα. Στη Ροδόπη να σημειωθεί ότι το σύνολο σχεδόν της παραγωγής αμνοεριφίων, καλύπτει την τοπική αγορά, ενώ οι ποσότητες που περισσεύουν, εάν περισσέψουν, κατευθύνονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πλειοψηφία των κρεοπωλείων(συνοικιακά καταστήματα, δημοτική αγορά) πουλά προϊόντα σχεδόν αποκλειστικά από τη Ροδόπη ή την υπόλοιπη Θράκη, ενώ αποφεύγονται οι εισαγωγές. 

Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των κρεοπωλών της Κομοτηνής Νεοκλής Ιωαννίδης και Καλλίδωρος Χατζόπουλος 

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ 

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με σκοπό την κατάργηση των μεσαζόντων, κινείται και ο σύλλογος κτηνοτρόφων της Ροδόπης. Έτσι, προχωρά στη δημιουργία ομάδας κτηνοτρόφων –παραγωγών, κίνηση που προωθεί ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μαντζάρης. Η ομάδα αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο είναι η προϋπόθεση να λειτουργήσει το κίνημα του οβελία. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στο «Χ», είπε πως ήδη έχει τις σύμφωνες γνώμες 60 κτηνοτρόφων της περιοχής, ενώ σχεδιάζει να συναντηθεί είτε με το δήμαρχο Κομοτηνής, είτε με κάποιο αντιδήμαρχο, προκειμένου να παραχωρηθούν τα σφαγεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός για τη σφαγή και τη διάθεση των αμνοεριφίων. Δηλώνοντας υπέρ του κινήματος, εκτιμά πως εάν αναπτυχθεί θα κερδίσουν παραγωγοί και καταναλωτές. Όπως είπε μάλιστα, εάν υπήρχε η ομάδα, σε συνεργασία με τα δημοτικά σφαγεία, η τιμή του αρνιού θα ξεκινούσε στα 6 ευρώ το κιλό από τον παραγωγό και θα κατέληγε στα 7 ευρώ το κιλό, στον καταναλωτή. Φέτος η τιμή του αρνιού εκτιμάται ότι θα διατεθεί από τον κτηνοτρόφο στα 5,5  ευρώ το κιλό το αρνί, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να πωληθεί 9 ή 10 ευρώ το κιλό. Υψηλότερα θα κυμανθούν φυσικά οι τιμές στα κατσίκι.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 

Η ιδέα για τη δημιουργία της ομάδας κτηνοτρόφων ?παραγωγών, προέκυψε σε συζήτηση με υπάλληλο του δημοτικού σφαγείου, ανέφερε ο κ. Μάντζαρης και ο ίδιος προσωπικά ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες την προσπάθεια. Πριν από όλα όμως θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής. Για το σκοπό αυτό, θα συναντηθεί με τη δημοτική αρχή, ζητώντας την παραχώρηση χώρου, όπου θα σφαγιαστούν με ασφάλεια τα αμνοερίφια. Εάν ο χώρος δε δοθεί είναι αδύνατο να ευοδωθούν τα σχέδια, είπε. «Το κρέας δεν είναι πατάτα να την φορτώνεις στο φορτηγό και να την πουλάς στην λαϊκή, είναι αρνί, είναι κρέας, δεν μπορείς να το σφάξεις οπουδήποτε, ούτε στο μαντρί, ούτε στο παζάρι. Χρειάζεται να πάει στο σφαγείο, να το δει ο γιατρός, να γίνει έλεγχος, να κοπούν χαρτιά»

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ  ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ 

Ο κ. Μάντζαρης δεν αποκλείει ακόμα και τη συμμετοχή κρεοπωλών στο κίνημα του οβελία, «αν αναλάβει έμπορας ή κρεοπώλης σε συνεργασία με το σφαγείο δεν φέρνουμε αντίρρηση», είπε και πρόσθεσε ότι όλα θα πρέπει να γίνουν νόμιμα και με τους απαραίτητους ελέγχους. Πάντως είπε, ότι οι προετοιμασίες που απαιτούνται για το εγχείρημα χρειάζονται χρόνο. Έτσι όλα δείχνουν ότι το κίνημα του οβελία δε θα είναι έτοιμο έως το Πάσχα. Όσον αφορά στις τιμές φέτος όλα είναι ρευστά. Ο χειμώνας, λέει ο κλάδος, επηρέασε αρνητικά την παραγωγή των αμνοεριφίων, με αποτέλεσμα ακόμα και τώρα να παρατηρείται έλλειψη κυρίως στο κατσίκι. Αυτό μεταφράζεται σε αύξηση της τιμής του. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει, τι πληθυσμός υπάρχει, τι ποσότητες υπάρχουν. Αν γίνουν εξαγωγές, σίγουρα θα ανέβει και η τιμή του προϊόντος, όλα φυσικά θα κριθούν τις τελευταίες ημέρες, όταν δηλαδή θα γνωρίζουμε τον ακριβή πληθυσμό και τις παραγγελίες που θα δεχθούμε». 

ΑΔΥΝΑΤΗ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ 

Πρακτικά αδύνατο είναι να λειτουργήσει το κίνημα του οβελία, εκτίμησε ο πρόεδρος των κρεοπωλών Κομοτηνής και περιφέρειας Νεοκλής Ιωαννίδης. Τα αμνοερίφια δεν είναι πατάτες που φυτρώνουν στο χωράφι, είπε και εξήγησε, ότι απαιτούνται μία σειρά από ελέγχους και η τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής στη διαδικασία της σφαγής, ώστε να φτάσουν ασφαλή στο πιάτο του καταναλωτή. Προκύπτουν και ηθικά ζητήματα, σε αυτή την υπόθεση πρόσθεσε, καθώς υπάρχει μία ομάδα επαγγελμάτων που περιμένει να δουλέψει την περίοδο της μεγάλης κίνησης. Τα αμνοερίφια ξεκινούν από το μαντρί και μεταφέρονται με φορτηγά στα σφαγεία. Εκεί σφάζονται και γδέρνονται, ελέγχονται και σφραγίζονται, ανάλογα με την προέλευση τους, έπειτα μεταφορτώνονται και μεταφέρονται στα κρεοπωλεία. Άρα μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, μεσολαβούν, τα φορτοταξί, οι φορτοεκφορτωτές, οι εκδοροσφαγείς, οι κτηνίατροι, οι οποίοι κάνουν τους ελέγχους και στο τέλος οι κρεοπώλες. Όλα αυτά με σκοπό την προστασία του καταναλωτή, ο οποίος θα πάρει το τελικό προϊόν. «Έχω αναφέρει ήδη τόσα επαγγέλματα, εκτός των κρεοπωλών και των παραγωγών. Τώρα αν νομίζει ο κόσμος ότι είναι θεμιτό ή λογικό να χάσουν το ψωμί τους, όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχω να πω τίποτα». Τα κοστολόγια στο κιλό, ? από το μαντρί έως το κρεοπωλείο -είναι γύρω στο ευρώ. Ένα ευρώ στο κιλό είναι και το ΦΠΑ, έξοδα τα οποία επωμίζονται οι κρεοπώλες, είπε ο κ. Ιωαννίδης, και πρόσθεσε, «μεταφορικά, τα έξοδα σφαγής, τη χρήση του σφαγείου, ακόμη και τον κτηνίατρο, όλα αυτά τα έξοδα τα πληρώνουμε εμείς».  Ο κ. Ιωαννίδης, εκτίμησε ότι ούτε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι θα το δεχθούν, γιατί αυτόματα θα αποκλείσουν τους τοπικούς επαγγελματίες, με τους οποίους διατηρούν μακροχρόνιες φιλικές και επαγγελματικές σχέσεις. «Υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας στη μέση. Είναι μια πολύ μικρή κοινωνία η Κομοτηνή και τα χωριά, ο κάθε κρεοπώλης έχει έναν παραγωγό ? συνεργάτη, ανθρώπους, με τους οποίους έχει συνεργασία 10-15-20 χρόνια, που τους έχει μόνιμους και παίρνει όλο το έτος τα αρνιά ή τα βοοειδή ή χοιρινά, άρα υπάρχει μία προσωπική σχέση». 

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΩΝ 

Πάντως, οι έμποροι προειδοποιούν ότι φέτος τουλάχιστον στη Ροδόπη, αναμένεται αύξηση στην τιμή του κατσικιού. Αιτία είναι η έλλειψη του είδους, λόγω του βαρύ χειμώνα. Η τιμή πάντως του αρνιού, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε, ο κ. Μάντζαρης, θα κινηθεί στα 9 ευρώ το κιλό, δηλαδή στα ίδια επίπεδα  με πέρσι, ενώ θα γίνει προσπάθεια να πέσουν και άλλο οι τιμές, από τους λιανέμπορους. Στην περίπτωση τώρα, που τελικά λειτουργήσει το κίνημα, ο πρόεδρος των κρεοπωλών δεν αποκλείει και εισαγωγές από άλλες χώρες, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. «Αν φτάσουμε στο σημείο να παίζουμε με το μεροκάματο μας και να σκεφτόμαστε αν θα βάλουμε λουκέτο ή όχι, προκειμένου να πάμε την τιμή κάτω και να πουλήσουμε φτηνά, δεν θέλω να βάλω το χέρι μου στην φωτιά, αλλά μπορεί και να γίνει και αυτό. Πάντως αν συνεργαστούν οι παραγωγοί και ρίξουν τις τιμές θα πέσουν και από εμάς.  Ήδη είναι πολύ φτηνά, είναι καλή η τιμή τους». 
 
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΕΒΡΟΣ 

Μπορεί στη Ροδόπη, το κίνημα να παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο, στον Έβρο ήδη προχωρά. Αρκετοί κτηνοτρόφοι του βορείου Έβρου, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να διαθέσουν απευθείας στην πασχαλινή αγορά, περίπου 4.000 ντόπια σφάγια σε τιμή που θα κυμαίνεται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό. Η πρωτοβουλία ανήκει σε ομάδα κτηνοτρόφων οι οποίοι συνέστησαν τον πρώτο πανελλαδικά κτηνοτροφικό συνεταιρισμό, με την επωνυμία "Αμνός Θρακών", βάσει του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Οι κτηνοτρόφοι είναι αποφασισμένοι να προωθήσουν στην πασχαλινή αγορά, ελεγμένα φρέσκα και ποιοτικά τοπικά σφάγια, σε πολύ προσιτή τιμή για τους καταναλωτές.  Προχωρούν ήδη στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ εξετάζεται και η συνεργασία με φορτηγά-ψυγεία, για την μεταφορά και διεκπεραίωση των παραγγελιών. Ο συνεταιρισμός αριθμεί σήμερα 85 μέλη σε όλο τον Νομό Έβρου, με συνολική δυναμικότητα περίπου 20.000 ζώα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr