Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Δεν επετράπη η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο και η επίδειξη μεταξωτών δημιουργιών έγινε έξω από το μουσείο της Παλαιάπολης σε μια ειδυλλιακή έναστρη βραδιά Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Να μεταλαμπαδεύσουμε τη δάδα του ελληνικού πολιτισμού και μέσα από τα τοπικά προϊόντα, όπως το μετάξι Σουφλίου, πρότεινε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γ. Χανός λέγοντας ότι μετά από 35 χρόνια αναμένεται φέτος η ανάπλαση κι ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του μουσείου που παρά τα συνεχή αιτήματα μένει όπως έγινε αρχικά επί Καρλ Λήμαν
«Έχουμε πολλές δυνατότητες αρκεί να συνεργαστούμε, να αναδείξουμε το μετάξι της περιοχής και το τουριστικό προϊόν μας στους ξένους που έμειναν ενθουσιασμένοι» είπε η πρόεδρος του φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη που αξιοποίησε την παρουσία Γάλλων κι Ελβετών δημοσιογράφων στην Θράκη
Η δεύτερη ενότητα του 3ου χρηματοοικονομικού φόρουμ που αφορούσε στη διαχείριση της κρίσης στην χώρα μας και το πώς την αντιμετωπίζουν οι ξένοι με την ενεργοποίηση του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού, την μείωση της εξάρτησης από το κράτος και την ανάπτυξη της ειδικής οικονομικής ζώνης της Θράκης, ήταν αυτή που μονοπώλησε το Σάββατο τη συνεδρίαση όπου έδωσαν το παρόν τους οικονομολόγοι χρηματιστές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, καθώς και διπλωμάτες, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. Υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα όπου για προσωπικούς λόγους δεν παρέστη ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης και τον εκπροσώπησε η αντιπεριφερειάρχης Γωγώ Νικολάου. Δεν προσήλθε λόγω αδυναμίας ο Γερμανός γερουσιαστής Νικολάους Χένσελ, ο Ισπανός βουλευτής Τζόρντι Χόστια Κόστα, ο πρόεδρος του ΕΟΤ Κων.

Ζήκος, αλλά καταλυτικό ρόλο έπαιξε η εισήγηση του Ινδού επιχειρηματία Αvneet Singh διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας Polyplex που δραστηριοποιείται στην οικονομική ζώνη του Τσόρλου Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε στοιχεία για την προσωπική του εμπειρία. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Αντώνη Παπαγιαννίδη δημοσιογράφου και συγγραφέα ειδικού επί των οικονομικών, του Βασίλειου Μάργαρη προέδρου της capital market Experts, του Νώντα Μεταξά γενικού διευθυντή του χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου, του Κων. Παλακίδη αντιπροέδρου του οικονομικού φόρουμ και διευθύνοντος συμβούλου του Θράκη Παλλάς. Ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε με τις εισηγήσεις του διευθυντή του Ιδρύματος Λαμπράκη Νικήτα Καστή, του προέδρου της κεφαλαιαγοράς της Σερβίας Ζόραν Σιρόβικ, του εκπροσώπου του χρηματιστηρίου Αθηνών Γ. Γαϊτανίδη και του Κων. Παπαναστασίου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της cfa Cyprus.

Όπως λέχθηκε η προεργασία για την ειδική οικονομική ζώνη της Θράκης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η υπογραφή του πρωθυπουργού, ώστε το θέμα να περάσει στην Ε.Ε. να καθοριστούν τα φορολογικά κίνητρα και να ξεκινήσει ουσιαστικά η εφαρμογή της στην Θράκη και την Ήπειρο όπου είναι ώριμες οι συνθήκες. Πάντως οι σύνεδροι και ιδιαίτερα οι Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι αξιοποίησαν μέσα από ένα γεμάτο πρόγραμμα την παρουσία τους με επισκέψεις σε Καβάλα, Ξάνθη, σε Έβρο και Σαμοθράκη, ενώ σε επόμενη επίσκεψη θα κατευθυνθούν στην πολυπολιτισμικότητα της Κομοτηνής και τον αρχαιολογικό χώρο της Μαρώνειας, με το ιδιαίτερο τοπίο φυσικής ομορφιάς, των Αβδήρων και της ορεινής Ροδόπης.

Η ξενάγηση και η γνωριμία με την Σαμοθράκη, το ιερό νησί της φτερωτής Νίκης, έγινε τελικά την Κυριακή όπου η επίδειξη των μεταξωτών σε συνδυασμό με την ελεύθερη απόδοση μέρους της τελετής θρόνωσης των Καβείριων μυστηρίων από νέα κορίτσι, έγινε έξω από τον χώρο του μουσείου στην Παλαιάπολη έργο του Καρλ Λήμαν.
Να μεταλαμπαδεύσουμε την δάδα του ελληνικού πολιτισμού και μέσα από τα τοπικά προϊόντα όπως το μετάξι Σουφλίου πρότεινε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γ. Χανός λέγοντας ότι μετά από 35 χρόνια αναμένεται φέτος η ανάπλαση κι ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος του μουσείου που παρά τα συνεχή αιτήματα μένει όπως έγινε αρχικά κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προσπάθεια του χρηματοοικονμομικού φόρουμ να αναδείξει την Σαμοθράκη και τα μεταξωτά του Σουφλίου.

«Έχουμε πολλές δυνατότητες αρκεί να συνεργαστούμε, να αναδείξουμε το μετάξι της περιοχής και το τουριστικό προϊόν μας στους ξένους που έμειναν ενθουσιασμένοι» είπε η πρόεδρος του φόρουμ Κατερίνα Καραγιάννη που αξιοποίησε την παρουσία Γάλλων κι Ελβετών δημοσιογράφων στην Θράκη γνωρίζοντας μέσα από την αναλυτική ξενάγηση τον χώρο των Καβειρίων μυστηρίων.
«Ήταν από τα λίγα μυστήρια της αρχαιότητας που δεν αναγνώριζαν κοινωνικά ταμπού και αποδεκτοί γινόταν όλοι ανεξάρτητα φύλου, κοινωνικής καταγωγής, τάξεων, ενώ δεν ήταν απαραίτητο να είσαι Έλληνας στους δύο βαθμούς μύησης και εποπτείας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ιέρεια ήταν η μητέρα του Αλέξανδρου, η Ολυμπιάδα και μάλιστα εκεί τη γνώρισε ο Φίλιππος. Επίσης στα μυστήρια Καβείρια της Λήμνου είχαν μυηθεί και οι Αργοναύτες μετά από προτροπή του Θράκα μουσικού Ορφέα», θα πει ο ξεναγός Γιάννης Κιουμουρτζόγλου.

Στην επίδειξη μόδας γκεστ ήταν η μις Θράκη ενώ παρουσιάστηκαν σύνολα σε εκτυφλωτικά αλλά και παλ χρώματα με μεταξωτά του Κων. Μουχταρίση, ενώ στους επισκέπτες προσφερόταν λευκό κρασί Μπέλλας. Οι επισκέπτες γνώρισαν την αρχοντική ομορφιά της Χώρας και γευμάτισαν στο ονομαστό Ακρογιάλι με ψαρολιχουδιές και εκπληκτική κουζίνα με ντόπιες γεύσεις, αλλά και γλυκά του κουταλιού, τον τοπικό χασλαμά με σταχτόνερο, το φημισμένο πραούστο και σταφύλι, τα ονομαστά τυροκομικά, τοπικά λικέρ κλπ. Κάποιοι τυχεροί πρόλαβαν μια ανάσα δροσιάς στις Βάθρες, αλλά όλοι έφυγαν με απίστευτη ενέργεια και την απόφαση να ξανάρθουν.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News