Περιβαλλοντική διαχείριση για τα καμένα απόβλητα της εταιρείας Πέτσας | xronos.gr
ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΕ Η ΟΡΘΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ

Περιβαλλοντική διαχείριση για τα καμένα απόβλητα της εταιρείας Πέτσας

14/03/12 - 12:00
Petsas_0.jpg

Μοιραστείτε το

Αυτοψία διενήργησε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και διαπίστωσε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία

Ήταν μία φωτιά που άφησε πίσω της όχι μόνο ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και εκατοντάδες τόνους καμένης πρώτης ύλης, κυρίως νήματα και κλωστές, αλλά και καμένες πλεκτικές μηχανές και μηχανήματα επεξεργασίας. Οι διοικούντες της βιομηχανίας εσωρούχων Πέτσας στην Κομοτηνή την επομένη της μεγάλης καταστροφής έπρεπε να σκεφτούν όχι μόνο τη διαχείριση των οικονομικών ζημιών, αλλά και των καμένων αποβλήτων που άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Από το δεύτερο όροφο, όπου στεγάζονταν το πλεκτήριο της εταιρείας και καταστράφηκε ολοσχερώς, έπρεπε άμεσα να απομακρυνθούν εκατοντάδες τόνοι άχρηστων πλέον υλικών. Έπρεπε ο όροφος να αδειάσει, να καθαριστεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης. 


ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΤΟ ΚΑΜΕΝΟ ΠΛΕΚΤΗΡΙΟ

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανέλαβε να κάνει αυτοψία στο χώρο, όπου και διαπίστωσε ότι όλα γίνονται σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Αυτό δήλωσε στο «Χ» ο προϊστάμενος του τμήματος Αναστάσιος Παπαγιαννάκης μιλώντας για τη διαδικασία που ακολούθησε η επιχείρηση για την απομάκρυνση των καμένων αποβλήτων. «Το πλεκτήριο στη βιομηχανία εσωρούχων είχε πολύ συγκεκριμένες πρώτες ύλες, κυρίως ίνες από βαμβάκι, δεν είχε διαλύτες και δεν έκανε διαδικασίες λεύκανσης, όπως το δήλωνε στην μελέτη. Αυτό γινόταν και πρακτικά αφού τις έδινε φασόν σε άλλους χώρους εκτός εργοστασίου. Τα απόβλητα ήταν ότι προέκυπτε από την διαδικασία του πλεξίματος, δηλαδή στουπί, υπολείμματα ινών, φυτικής σύνθεσης και προέλευσης».


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

Από την επομένη της πυρκαγιάς η βιομηχανία εσωρούχων ενημέρωσε με έγγραφο της την αρμόδια Διεύθυνση για τον τρόπο διαχείρισης των καμένων αποβλήτων. «Στο έγγραφο αναφέρονταν ότι η RECATEC, η οποία είναι επίσης αδειοδοτημένη από την υπηρεσία μας για διαχείριση στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, με την οποία συνεργάζεται η βιομηχανία Πέτσας, θα διαχειριστεί τα υπολείμματα της καύσης. Η μεταφορά θα γίνει με συγκεκριμένο τρόπο σε ανοιχτά κοντέϊνερ όπου τα υπολείμματα καύσης θα είναι σκεπασμένα με μουσαμάδες, ώστε τίποτα να μην διαχέεται κατά την μεταφορά. Και αυτά δεν έχουν κάτι το επικίνδυνο, είναι μη επικίνδυνα απόβλητα και εκτιμώ ότι θα διατεθούν στον ΧΑΔΑ της Κομοτηνής», ανέφερε ο κ. Παπαγιαννάκης και πρόσθεσε όσον αφορά τα καμένα μεταλλικά μηχανήματα, «θα διατεθούν και αυτά είναι στην ευχέρεια της εταιρίας πως θα τα διαχειριστεί για ανακύκλωση. Τα παίρνουν συνήθως οι χαλυβουργίες ή βιομηχανίες που κάνουν οικοδομικά σίδερα».

Να σημειωθεί ότι Διεύθυνση Περιβαλλοντικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης συμμετείχε στην τελευταία αναθεώρηση και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της βιομηχανίας εσωρούχων, γιατί πρόσθεσε βιομηχανικά κτήρια και μια μονάδα βιοαερίου. Οι περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν μέχρι το 2016.

Δήμητρα Συμεωνίδου

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr