Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις περιμένουν οι πολίτες μετά και τις 80 και πλέον τροπολογίες του νόμου
Οι τρεις μέχρι τώρα παρατάσεις και οι περίπου 80 τροπολογίες, που υπέστη ο νόμος ρύθμισης των αυθαιρέτων, επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις των μηχανικών περί προχειρότητας του. Όχι μόνο έδειξαν αυτό αλλά απέδειξαν ότι στην ουσία δημιουργήθηκε για καθαρά εισπρακτικούς λόγους. Το παράρτημα Θράκης του ΤΕΕ, για να καλύψει το κενό της ενημέρωσης, και λόγω των συχνών αλλαγών στο νόμο, αποφάσισε εκτός από την ημερίδα ενημέρωσης τον περασμένο Νοέμβριο στην Κομοτηνή, να συνεχίσει τις δράσεις του σε όλες τις πόλεις της Θράκης. Έτσι διοργάνωσε σεμινάριο με θέμα «Ν.4014/2011 νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα» με εισηγήτριες τις Όλγα Σιόνγκα, αρχιτέκτονα μηχανικό και Αναστασία Μητρακάκη, σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και σήμερα στην Ξάνθη(Επιμελητήριο Ξάνθης-Β. Κων/νου 1, ώρα έναρξης: 10:30).
EΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Στο ένα εκατομμύριο, υπολογίζονται τα αυθαίρετα και ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τα τακτοποιήσουν, γλιτώνοντας τα τσουχτερά πρόστιμα που ορίζει. Να σημειωθεί, ότι με το νέο νόμο, απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο χωρίς υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή στο ακίνητο και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια. Ψευδείς ή ανακριβείς βεβαιώσεις όσων εμπλέκονται σε μια δικαιοπραξία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μεσίτες, υποθηκοφύλακες κλπ) επισύρουν αυστηρές ποινές και για τους μηχανικούς, ενώ προβλέπεται μέχρι και αφαίρεση της άδειας άσκησης επαγγέλματος. Εξαιρούνται τα ακίνητα που θα ενταχθούν στον παρόντα νόμο, καθώς και αυτά προ του 1955 και όσα περιγράφονται στις περιπτώσεις της παρ.2 του άρθρου 23 του νόμου. Δεν μπορούν να ρυθμιστούν με τον παρόντα νόμο οι αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες χρήσεις, που περιγράφονται στην παρ.3 του άρθρου 23 του νόμου. Για όλα τα ρυθμιζόμενα αυθαίρετα για 30 χρόνια δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης, διατήρησης ή άλλες κυρώσεις, θα υπάρχει σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και θα μπορούν να γίνονται επισκευαστικές εργασίες αρκεί να μην αυξάνουν τον κτιριακό όγκο του αυθαίρετου κτίσματος. Ειδικά για τις αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου ή εκτός ορίων οικισμών, οι δήμοι όλης της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό τους σχεδιασμό.
ΑΠΟ 500 ΕΩΣ 6.000 ΕΥΡΩ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ
Για προβλήματα ερμηνείας, ασάφειες και τσουχτερά πρόστιμα, μίλησε η Όλγα Σιόνγκα η οποία κατακλύστηκε από τις ερωτήσεις συναδέλφων της. Όλα τα παραπάνω, αλλά και η οικονομική συγκυρία, έχουν παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα στη διαδικασία ρύθμισης και διευθέτησης των αυθαιρέτων. Και πως αλλιώς, αφού τα παράβολα μπορούν να ξεκινήσουν από τα 500 και να φτάσουν έως και τα 6.000 ευρώ. Τα πρόστιμα βέβαια, σύμφωνα με την κ. Σιόνγκα, εξαρτώνται από την περιοχή, από το εμβαδό του ακινήτου και πολλές άλλες παραμέτρους που προβλέπει ο νόμους. «Τελικός αποδέκτης είναι ο ιδιοκτήτης, ο μηχανικός είναι ο μεσάζοντας σ’ αυτή την ιστορία. Επειδή ο αρχικός νόμος δεν ήταν πλήρης, χρειάστηκε να βγουν τροπολογίες με νόμο και όχι εγκύκλιοι διευκρινιστικές ή οτιδήποτε άλλο, βελτιωτικές σε κάθε περίπτωση, επεξηγηματικές, που βοηθούν στην τελική διαμόρφωση του κειμένου του νόμου. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες, πιθανά να υπάρξουν, τα περισσότερα όμως σημεία έχουν διευκρινιστεί πια». Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζει, μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ενδιαφερόμενων κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα, φτάνοντας περί τις 400.000 υποβολές, χωρίς να σημαίνει ότι άρχισαν οι διαδικασίες ρύθμισης σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Όπως και να έχει οι αιτήσεις προς τακτοποίηση εκτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αριθμός πολύ μικρότερος από τον αρχικά προσδοκώμενο, «γιατί μιλάμε για πλέον του 1 εκατομμυρίου αυθαίρετα στην χώρα συνολικά», είπε η κ. Σιόνγκα.
ΝΕΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Ο νόμος 4014/2011έχει πάρει νέα παράταση μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2012. Ισχύει από 1-10-2011 και η όλη επεξεργασία γίνεται μέσω του λογισμικού συστήματος το οποίο στήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Απαντήσεις σχετικά με τη λογισμική εφαρμογή, κλήθηκε να δώσει η πολιτικός μηχανικός Αναστασία Μητρακάκη. Προσπαθούμε να δώσουμε βοήθεια στους μηχανικούς, να διευκρινίσουμε ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν και «να ερμηνεύσουμε όσο μπορούμε μέσα στο πλαίσιο του δυνατού το νόμο για να διευκολύνουμε τον κόσμο», είπε εκτιμώντας ότι θα έπρεπε να δοθεί νέα παράταση στο νόμου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν τις διαδικασίες αλλά και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά στα πρόστιμα που θα τους υποβληθούν. «Εγώ νομίζω ότι χρειάζονται παρατάσεις, υπάρχουν πάρα πολλά αυθαίρετα που πρέπει να ρυθμιστούν και δεν έχουν ρυθμιστεί όλα αυτά. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύς κόσμος περιμένει. Περιμένει γιατί από την αρχή που άρχισε να ισχύει ο νόμος έγιναν αλλαγές που όσοι δεν τις πρόλαβαν ωφεληθήκαν. Για παράδειγμα ο υπολογισμός προστίμου που προέκυψε ίσως ήταν και μικρότερος. Έτσι, ο κόσμος περιμένει όσο μπορεί, για να δει που θα φτάσει και σε ποιο σημείο θα είναι τα πράγματα καλύτερα για να δηλώσει τα αυθαίρετα του».
ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ
Όσον αφορά στη θέση του ΤΕΕ, προσπαθεί με τη συνεχή ενημέρωση να εξυπηρετήσει τους μηχανικούς αλλά και χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται αλλά αδυνατούν στην πλειοψηφία τους, να ρυθμίσουν τα αυθαίρετα τους. Ο νόμος ψηφίστηκε και ισχύει από τον Οκτώβριο, είχε μια καταρχήν δίμηνη διάρκεια, δόθηκαν δύο παρατάσεις, μια μέχρι τέλος Φεβρουαρίου και σήμερα μέχρι τέλος Ιουνίου. Το ΤΕΕ από την πρώτη στιγμή εκτίμησε και υποστήριξε ότι ο χρόνος ήταν ανεπαρκής προσδιορίζοντας μάλιστα και την αιτία. Αυτή ήταν σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Νίκο Παπαθανασίου, ότι «με την προχειρότητα που γράφηκε ο νόμος και αυτό αποδεικνύεται από τις 80 και πλέον τροπολογίες τις οποίες έχει ήδη υποστεί, οι ασάφειες που είχε, καταρχήν δημιουργούσαν δυσκολίες στο χειρισμό του από τους μηχανικούς. Οι μηχανικοί έχουν μια υπευθυνότητα απέναντι στους ιδιώτες που απευθυνόταν σ? αυτούς με αποτέλεσμα να βρίσκονταν σε δύσκολη θέση να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News