Ρόδι Ροδόπης: Οι ροδοπαραγωγοί οργανώθηκαν σε συνεταιρισμό | xronos.gr
ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ

Ρόδι Ροδόπης: Οι ροδοπαραγωγοί οργανώθηκαν σε συνεταιρισμό

13/09/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Προωθούν το προϊόν τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω συνεργασιών με ομάδες παραγωγών σε Ξάνθη, Άγιο Αθανάσιο Δράμας και Γιαννιτσά Η καλλιέργεια του ξεκίνησε στη Ροδόπη το 2007 και τα δένδρα θα βρεθούν σε πλήρη καρποφορία το 2013 Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

«Ρόδι Ροδόπης», τον χαρακτηριστικό αλλά και εύηχο αυτό τίτλο επέλεξαν να δώσουν στον συνεταιρισμό τους οι 27 ροδοπαραγωγοί του νομού μας, που αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της νεοσύστατης ομάδας παραγωγών μίας καινούργιας καλλιέργειας για τα δεδομένα της περιοχής. Με 500 περίπου στρέμματα συνολικά στο νομό Ροδόπης κατάφεραν τουλάχιστον την περσινή χρονιά να πάρουν παραγωγή 1.600 κιλών το στρέμμα, παραγωγή που διατέθηκε όλη στην Ελλάδα και σε αγορές του εξωτερικού. Η παραγωγή τους μάλιστα ήταν δοκιμαστική αφού τα δένδρα θα βρεθούν σε πλήρη καρποφορία το 2013. 
ΑΠΟ ΤΟ 2007 Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΡΟΔΙΑΣ 

Η καλλιέργεια της ροδιάς στο νομό Ροδόπης ξεκίνησαν το 2007. Τότε βρέθηκαν οι πρώτοι παραγωγοί που έσπειραν εντατικά αυτή την καλλιέργεια και ακολούθησαν και άλλοι σταδιακά με σταδιακή αύξηση κάθε χρόνο. Όσον αφορά για τον συνεταιρισμό, αυτός, όπως είπε μιλώντας στο «Χ» ο πρόεδρος του Θεόδωρος Πολυτσάκης, «ξεκίνησε από μία παρέα παραγωγών που είχαν έντονο ενδιαφέρον για τη ροδιά, άλλος ξεκίνησε με λίγα στρέμματα, άλλος με περισσότερα». 
Είκοσι εφτά άτομα υπογράφουν το καταστατικό ίδρυσης του συνεταιρισμού και είναι τα ιδρυτικά μέλη, οι Αθανάσιος Αθανάσαρος, Δέσποινα Γεμενετζίδου, Κωνσταντινιά Βουλγαρίδου, Κωνσταντίνος Γεωγουλιός. Ελένη Γκούτζου, Σαμπρή Εμίν, Χρυσούλα Ευσταθάκη, Χρυσούλα Κάρρου, Φατμέ Ισμαήλ, Γιώργος Καλτσίδης, Ιωάννης Κοντογιάννης, Κωνσταντίνος Κοντογιάννης, Χρήστος Κουτσογιάννης, Ευθυμία Μαντζαρίδου, Χρήστος Πολυτσάκης, Χρυσούλα Μωραΐτη, Αλή Μεμέτ, Ιωάννης Μπάτζιος, Θεόδωρος Πολυτσάκης, Δημήτριος Σαββίδης, Αμέτ Σερήφ, Εμινέ Σερήφ, Απόστολος Τσαγκαλίδης, Φώτης Τοπουζλάκης, Κωνσταντίνος Τσατλάκης, Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου και Νικόλαος Χατζόπουλος. 
ΡΟΔΙΕΣ ΣΕ 485 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

Η ροδιά είναι ένα δέντρο δυνατό, που συνήθως αντέχει στις κακουχίες. Από τα αρχαία χρόνια ήταν διάσημο και στην αρχαία Ελλάδα, όπου και ο πασίγνωστος στιχουργός Όμηρος αναφέρθηκε σε αυτήν. Η ροδιά καλλιεργείται καλύτερα στο υποτροπικό κλίμα με παρατεταμένο, ξηρό και θερμό καλοκαίρι και αντέχει τα κρύα, όχι όμως και τα πολύ έντονα κάτω των -10 βαθμών κελσίου. Επίσης μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα περισσότερα είδη εδαφών. Στο νομό Ροδόπης η καλλιέργειά της ανέρχεται σε 485 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε περιοχές, όπως Ξυλαγανή, Κόσμιο, Ίμερο, Γλυφάδα, Ίασμο, Ομηρικό και αλλού. 

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΞΑΝΘΗΣ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΜΑΣ

Η πρώτη παραγωγή στο νομό Ροδόπης βγήκε το 2010 με απόδοση 1,600 κιλά το στρέμμα, ενώ το μάξιμουμ της παραγωγής θα είναι εφικτό στο νομό μας το 2013. Άλλωστε η καλλιέργεια της ροδιάς δεν αποδίδει αμέσως, αντίθετα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρία χρόνια για την πρώτη παραγωγή. Στα 5 έως 7 χρόνια το δέντρο βρίσκεται σε πλήρη καρποφορία. Από τη στιγμή που βγήκε η πρώτη παραγωγή του προϊόντος δημιουργήθηκε και η ανάγκη εκ μέρους των ντόπιων καλλιεργητών να το προωθήσουν. Επειδή όμως, όπως επισήμανε ο κ. Πολυτσάκης, «οι εκτάσεις που είχε ο κάθε παραγωγός δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες έπρεπε οπωσδήποτε να συγκεντρωθούμε, να δημιουργήσουμε μία ομάδα για να μπορούμε να είμαστε πιο δυνατοί και να μπορούμε να προωθούμε το προϊόν.

Μέχρι στιγμής όλοι είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα του συνεταιρισμού γιατί προωθώντας μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος πετυχαίνουμε καλύτερη τιμή και καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς». Ένα μικρό μέρος της παραγωγής ροδιού στη Ροδόπη προωθείται στην τοπική αγορά, κυρίως μία πρώιμη ποικιλία. Το υπόλοιπο και μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής διατίθεται στο συνεταιρισμό της Ξάνθης, όπου υπάρχει ομάδα παραγωγών διαχείρισης ακτινιδίου και ροδιού. Ανάλογη συνεργασία για τη διάθεση του προϊόντες υπάρχει με ομάδες παραγωγών στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας και τα Γιαννιτσά. Πάντως η καλλιέργεια της ροδιάς είναι ανεπτυγμένη σε άλλο νομό της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα στο νομό Δράμας υπάρχουν σήμερα 500 καλλιεργητές, η καλλιεργούμενη έκταση φτάνει τα 7000 στρέμματα, δίνοντας περίπου 200 κιλά ανά στρέμμα και το παραγόμενο προϊόν της περιοχής το εκμεταλλεύεται ολοκληρωτικά μία Αυστριακή εταιρεία που το δίνει στα φαρμακεία.

ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΑΝΟΔΟ Η ΡΟΔΙΑ

Με τα καθαρά κέρδη ανά στρέμμα να ξεπερνάνε τα 1000 ευρώ, η καλλιέργεια της ροδιάς βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. H ροδιά ως φυτεία έχει διάρκεια παραγωγικής ζωής τα 27 με 28 έτη περίπου. Οι αποδόσεις υπολογίζονται περίπου στα 45 κιλά ανά δέντρο και στα 2700 με 2800 κιλά περίπου ανά στρέμμα. Το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος καλλιεργούμενης ροδιάς υπολογίζεται πλέον σε τιμές άνω των 500 ευρώ, ενώ το καθαρό εισόδημα είναι γύρω στα 1100 ευρώ ανά στρέμμα. Κατά την ολοκληρωμένη παραγωγή της δίνει κοντά στους 3 τόνους ανά στρέμμα ή και παραπάνω ποσότητα ροδιού στην αγορά. Οι καρποί της ροδιάς ωριμάζουν από τις αρχές μέχρι και τα μέσα του φθινοπώρου ανάλογα με τη ποικιλία, και την ίδια εποχή γίνεται και η συγκομιδή με τη προϋπόθεση ότι  τα δέντρα ηλικιακά θα είναι γύρω στα 3.5 έτη. 

ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Όσον αφορά το ρόδι, αυτό είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Το εκχύλισμα του ροδιού έχει αποδειχθεί από μελέτες πως έχει θετική δραστηριότητα κατά του καρκίνου του προστάτη, ενώ η κατανάλωση χυμού ροδιού από τις εγκύους γυναίκες έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα μωρά από εγκεφαλικές κακώσεις. 

Οι σπόροι του επίσης είναι πάρα πολύ ωφέλιμοι και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αντιπυρετικό. Ενισχύουν και διώχνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό και φημολογείται πως εξοντώνουν τα μικρόβια από τη κύστη, το αίμα, και τα νεφρά. Το αφέψημα από τα άνθη της ροδιάς, συμβάλλει στην ενίσχυση των ούλων εφόσον γίνει γαργάρα και απαλύνει από τον πονόλαιμο. Από την άλλη εφόσον αναμειχθεί ο χυμός του ροδιού μαζί με ελαιόλαδο, επιταχύνει το σβήσιμο των κηλίδων και θεωρείται και πολύ καλό αντιρυτιδικό.


 Η Ομάδα παραγωγών Αγίου Αθανασίου Δράμας
Θέλουν να μας δείξουν τη …ρόδινη πλευρά της ζωής

Προωθεί την καλλιέργεια ροδιάς ήδη μετρά 750 καλλιεργητές και 7.500 στρέμματα
Τον υπέροχο φυσικό χυμό ροδιού λανσάρουν στην ΔΕΘ από το περίπτερο 
της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης

«Αναζητήσαμε νέες εναλλακτικές καλλιέργειες για να αναβαθμίσουμε τις παραγωγικές δυνατότητες  της Μακεδονικής γης, που επί χρόνια υποβαθμιζόταν παράγοντας συμβατικά, ζημιογόνα και μη ανταγωνιστικά προϊόντα. Σήμερα έχουμε αν μιλήσουμε με την γλώσσα των αριθμών ήδη 7.500 στρέμματα ροδιάς και  750 καλλιεργητές,  νέους ή παραδοσιακούς που τους διακατέχει ενθουσιασμός, μεράκι και πίστη στην εναλλακτική γεωργία». Μας μιλά ο Παναγιώτης Αθανασιάδης υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ που προωθεί τα προϊόντα της πρώτης καθετοποιημένη μονάδας παραγωγής κι επεξεργασίας ροδιού που ήδη έχει πάνω από δύο τόνους ετησίως φρέσκα ρόδια, σπόρια ροδιού και φρεσκοστυμμένο χυμό. Στο περίπτερο του επιμελητηρίου Δράμας στο χώρο που παρουσιάζεται η Ανατολική Μακεδονία Θράκη προβάλλονται τα κρασιά το ούζο, η μπύρα, το τσίπουρό μας και ο χυμός ροδιού που λειτουργεί ως κράχτης. Εκεί ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί τις θρεπτικές ιδιότητές του αλλά και το γεγονός ότι ο χυμός παράγεται με τεχνολογία clear juice μόνο από τα σπόρια του ροδιού, αφαιρώντας με υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα υπερήχων, την εξωτερική και εσωτερική φλούδα.  

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr