Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπείται η Περιφέρεια μας στο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επιδημιολογικό χάρτη ετοιμάζουν οι οδοντίατροι για να καταγράψουν τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού στο θέμα της οδοντιατρικής περίθαλψης
Στη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας εξελέγη, ο πρόεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Ροδόπης Βασίλης Τσανίδης. Ο κ. Τσανίδης ο οποίος διατηρεί τα τελευταία χρόνια ιατρείο στην πόλη μας, αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, μετέβη στις ΗΠΑ για το μεταπτυχιακό του, από όπου επέστρεψε στην Κομοτηνή, το 1990. Ήταν επιλογή του, να επιστρέψει στην γενέτειρα του και να αρχίσει την άσκηση του επαγγέλματος του. Έκτοτε ασχολείται ενεργά με το σύλλογο της Ροδόπης έχοντας συνεργασία με τους συναδέλφους του εδώ και 15 χρόνια. Τα τελευταία μάλιστα 12 χρόνια εκλέγεται συνεχώς στην Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία όπου πρόσφατα οι συνάδελφοι του, τον ψήφισαν για ακόμα μια φορά και μάλιστα του έδωσαν την τιμητική θέση του αντιπροέδρου. Είναι μία εξαίρετη θέση για την Περιφέρεια, δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στο «Χ» και υποσχέθηκε από τη θέση του, να εκπροσωπεί τα αιτήματα της περιοχής, «με πολύ μεγάλη ευθύνη προς όλους τους συναδέλφους από τις ακριτικές περιοχές, γιατί το περιβάλλον και οι ανάγκες είναι πολύ διαφορετικές για τους ανθρώπους της περιφέρειας», είπε.
ΣΠΑΝΙΑ Η ΕΚΛΟΓΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Η εκλογή του κ. Τσανίδη δεν είναι προσωπική επιτυχία, αλλά όλης της Περιφέρειας, αφού για πρώτη φορά, όπως είπε, η περιοχή μας εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Να σημειωθεί ότι η κατανομή των αξιωμάτων έγινε την περασμένη εβδομάδα, μετά τις εκλογές που προηγήθηκαν, αν και καθυστερημένα, λόγω των αλλεπάλληλων εθνικών εκλογών και η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι τριετής. «Είναι πολύ σπάνιο για άτομα από την περιφέρεια εκτός δηλαδή Θεσσαλονίκης και Αθήνας να καταλαμβάνουν αυτές τις θέσεις. Μας τίμησαν με την ψήφο τους οι συνάδελφοι, οι πρόεδροι συνάδελφοι των συλλόγων και οι εκπρόσωποι από όλη την Ελλάδα ιδίως τώρα που τα προβλήματα της υγείας είναι φλέγοντα και απασχολούν όλους τους Έλληνες, γιατρούς και οδοντιάτρους».
Η ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Για τον κ. Τσανίδη από τα σημαντικότερα ζητήματα, ειδικά σε περιόδους κρίσης, είναι η οδοντιατρική περίθαλψη. Στην Ελλάδα, ο οδοντίατρος θεωρείται περιττός αφού δεν καλύπτονται τα έξοδα του, από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ εμφανίζεται το φαινόμενο η χώρα μας, να δαπανά τεράστια ποσά όπως η Σουηδία, η Φιλανδία και άλλες χώρες, για την οδοντιατρική περίθαλψη. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική είπε ο κ. Τσανίδης. «Η οδοντιατρική εκ των πραγμάτων είναι κάτι το οποίο απαιτεί οικονομικό κόστος. Όταν τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν γονατίσει και ο κόσμος έχει γονατίσει οικονομικά, με δυσκολία θα αρχίσει να ανταπεξέρχεται στις οδοντιατρικές ανάγκες. Γι’ αυτό εμείς αγωνιζόμαστε και λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχει έστω μια στοιχειώδης κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι το οποίο όμως βλέπουμε και εμείς οι ίδιοι αδύνατο», σημείωσε ο κ. Τσανίδης. Η κατάσταση αυτή, οδηγεί σε αδιέξοδο και τον κλάδο αφού έρχεται να αντιμετωπίσει, τις υπέρογκες αυξήσεις που υπάρχουν στο οδοντιατρικά υλικά και είδη, τα οποία σχεδόν κατά 100% είναι εισαγόμενα και παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη αύξηση όχι μόνο στην τιμή τους, αλλά και στο ΦΠΑ, ανέφερε. Οι αυξήσεις αυτές αυτόματα αποκλείουν ως ένα βαθμό τις προθέσεις του κλάδου για μείωση της οδοντιατρικής περίθαλψης, ενώ το αυξημένο κόστος δεν μετακυλύετε στους ασθενείς. «Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος και όσο προσπαθούμε να καλύψουμε τις κοινωνικές ανάγκες δεν μπορούμε να φέρουμε κάτι καλύτερο και στις τιμές».
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
Στη Ροδόπη να σημειωθεί ότι δραστηριοποιούνται 115 οδοντίατροι, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό διαπιστώνουν μείωση του αριθμού των ασθενών τους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται φυσική εφόσον το δημόσιο δεν καλύπτει έξοδα οδοντιάτρου και στις περιπτώσεις που το κάνει τα χρήματα είναι ελάχιστα. Από την άλλη, φέρεται να προσφέρει πανάκριβες υπηρεσίες μέσω του συστήματος υγείας. Οι οδοντίατροι από την πλευρά τους σε μία προσπάθεια να καταγράψουν τις συνέπειες της κρίσης στην στοματική υγιεινή του πληθυσμού της χώρας, ξεκινούν κάτι πρωτοποριακό. Η πρωτοπορία είναι η δημιουργία ενός επιδημιολογικού χάρτη όπου θα καταγραφούν οι ανάγκες του πληθυσμού.
«Ξεκινήσαμε μία γιγαντιαία καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού. Πρώτα θέλουμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες του πληθυσμού σε όλες τις ηλικίες, δηλαδή από 0-5, από 5-12, από 30-40, από 50-60 σε όλες τις ηλικιακές κατανομές του πληθυσμού πρώτα κατά ηλικία, μετά κατά γεωγραφικό διαμέρισμα, μετά κατά επάγγελμα. Όταν πρέπει να δεις τις ανάγκες του πληθυσμού, πρέπει να δεις πώς μπορείς να κατανείμεις το οδοντιατρικό δυναμικό και μετά πρέπει να δεις πώς αυτές οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να γίνουν». Με την ολοκλήρωση του επιδημιολογικού χάρτη και αφού καταγραφούν οι ανάγκες του πληθυσμού, σκοπός είναι να προταθούν λύσεις. Λύσεις που θα αφορούν την κατανομή των κονδυλίων, τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην οδοντιατρική περίθαλψη και μια σειρά άλλων ζητημάτων, ώστε να μειωθούν τα προβλήματα.
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News