Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Στέλλα Σπανού: «Οι Κινέζοι δείχνουν απέραντο σεβασμό στον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική κουζίνα»
Στη μακρινή Κίνα βρέθηκε η Ξανθιώτισσα σεφ Στέλλα Σπανού, προκειμένου να μαγειρέψει στην εβδομάδα ελληνικής γαστρονομίας, που διοργανώθηκε στην κινέζικη πόλη Guangzhou από το ελληνικό προξενείο με την υποστήριξη του ΕΟΤ και διαφόρων τοπικών κινεζικών φορέων. Εκπροσωπώντας την ελληνική λέσχη αρχιμαγείρων, η Στέλλα Σπανού βρέθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, προσκεκλημένη του Έλληνα πρόξενου Π. Τασσόπουλου για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που είχε σαν στόχο να γνωρίσει στο κοινό της περιοχής την ελληνική κουζίνα και να προωθήσει τον τουρισμό της χώρας.
Η σεφ αποχώρησε με τις καλύτερες των εντυπώσεων από την Κίνα, ενώ οι κάτοικοι της πόλης Guangzhou παρέμειναν στα πάτρια εδάφη, με τους ...ουρανίσκους τους ικανοποιημένους από τις πεντανόστιμες ελληνικές γεύσεις! Χταπόδι, μελιτζάνες με κρέας, αρνί με πατάτες, λαχανοντολμάδες, γεμιστά κολοκυθάκια, γαρίδες με σαγανάκι και φέτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, μελιτζανοσαλάτα, όλα μαγειρεμένα με ελληνικό λάδι και συνοδευόμενα από ελληνικό κρασί, συνέθεταν ένα παραδοσιακό ελληνικό γεύμα, που δεν θα μπορούσε παρά να κλέψει τις εντυπώσεις. Και ως αποκορύφωμα ήρθε ο παραδοσιακός μπακλαβάς και ο γευστικός κορμός για την επίγευση! Πολλοί δημοσιογράφοι, food bloggers, εκδότες εφημερίδων παραβρέθηκαν, αποδεικνύοντας ότι η ελληνική γαστρονομία έχει περίοπτη θέση στην «καρδιά» των Κινέζων.
«Οι Κινέζοι αγαπούν πάρα πολύ την Ελλάδα. Υποδέχθηκαν την ελληνική κουζίνα με ανοιχτές αγκάλες, γιατί θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Κίνα έχουν κοινό πολιτισμό λόγω της αρχαιότητας! Εγώ επισκέφτηκα την πόλη Guangzhou, όπου στο πανεπιστήμιο διδάσκεται η νεοελληνική γλώσσα», θα πει στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm η ελληνίδα σεφ. «Υπήρχε ένα event, στο οποίο δείχναμε την ελληνική κουζίνα. Εγώ, όταν μπήκα στην κουζίνα όπου θα μαγείρευα, είχα τριάντα σεφ που τους έμαθα για την ελληνική κουζίνα. Ο αρχηγός των σεφ τους μου είπε πως ήθελε να μάθει την κουζίνα που τρώμε στα σπίτια μας, όχι κάτι μοντέρνο ή κάτι διαφορετικό. Και οι 30 σεφ ήταν πραγματικά ...μάγοι, γιατί σε τέσσερις μέρες έμαθαν πολλά για την ελληνική κουζίνα. Η περιοχή η οποία μιλάμε λέγεται Καντόνα, όπου έχουν την δικιά τους καντονέζικη κουζίνα. Εκεί δίνουν πολύ σημασία σε τοπικές κουζίνες, οπότε ένα ...κλειδί, για να ανοίξει η Ελλάδα σχέσεις με την Κίνα είναι η κουζίνα μας», συνεχίζει.
Φυσικά και αποκόμισε ενθαρρυντικά σχόλια για τη μαγειρική της, με τους κινέζους σεφ να ζητούν συνταγές, να δοκιμάζουν φαγητά και να ρωτούν απορίες για τα υλικά.
«Νομίζω ότι θα ξαναπάω, μου άρεσε», παραδέχεται η Στέλλα Σπανού, διότι ήταν «μια εκπληκτική εμπειρία, γιατί πρόσφερα τη δικιά μου κουζίνα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτή. Ήταν θετικό για την Ελλάδα και στο φεστιβάλ αυτό της γαστρονομίας πήραμε 10 με τόνο! Μπορεί τις πρώτες μέρες να μου ήταν λίγο δύσκολο μέχρι να συνηθίσω το κλίμα και τον κόσμο που δεν μιλούσε αγγλικά, αλλά μετά πήγε πάρα πολύ καλά. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στην εκεί περιοχή είναι ότι οι αγορές είναι ξεχωριστές, γιατί πήγα σε πολλές αγορές, δεν είναι αγορές που τις έχουν όλες μαζί ένα κεντρικό που είναι όλα μαζί, έχουν μια αγορά μόνο με τσάι, έχει μια ξεχωριστή αγορά μόνο με θαλασσινά, μόνο με ψάρια, δηλαδή τα χωρίζουν σε κατηγορίες».
Τελικά η ίδια και αγάπησε την Κίνα και συνήθισε την παραδοσιακή τους διατροφή και «ψιθύρισε» στους φίλους Κινέζους κάποια από τα μυστικά που, ομολογουμένως, αναβιβάζουν την ελληνική κουζίνα σε μία από τις κορυφαίες του κόσμου.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News