Στο δρόμο οι εργαζόμενοι καθαριότητας του Νοσοκομείου Κομοτηνής | xronos.gr
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ

Στο δρόμο οι εργαζόμενοι καθαριότητας του Νοσοκομείου Κομοτηνής

02/02/23 - 8:00
Στο δρόμο οι εργαζόμενοι  καθαριότητας  του Νοσοκομείου Κομοτηνής

Αγωνία για 28 χαμηλόμισθους

Στο δρόμο οδηγούνται οι εργαζόμενοι καθαριότητας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, καθώς όπως καταγγέλλει με έγγραφο η πληρεξούσια δικηγόρος τους Αγγελική Κατσή, η διοίκηση του Νοσοκομείου Κομοτηνής αιφνιδιαστικά απέλυσε από 1η Φεβρουαρίου 28 εργαζομένους. Πρόκειται για γυναίκες κι άνδρες που έβαλαν «πλάτη» για να μείνουν καθαρές οι υποδομές του δημόσιου Νοσοκομείου της περιοχής, σε περίοδο πανδημίας, ενώ αμείβονταν με χαμηλούς μισθούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με το έγγραφο που απεστάλη στον «Χ» υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, παρόλα αυτά χωρίς καμία ενημέρωση οι 28 εργαζόμενοι/ες βρέθηκαν από χθες Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου χωρίς δουλειά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και απαιτώντας να αρθεί η αδικία που υφίστανται τόσα έτη.

Το έγγραφο αναλυτικά:
Απολύσεις, αυτό είναι το… δώρο που επιφύλασσε το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ» στο προσωπικό καθαριότητας, που το στήριξαν στην περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού και των λοιπών βαρύτατων επιδημικών εποχών, που διανύσαμε τα τελευταία έτη, εργαζόμενοι μάλιστα και επί δεκαημέρου χωρίς να λάβουν ούτε ένα ρεπό!

Οι 28 εργαζόμενοι ως προσωπικό καθαριότητας στο Γ.Ν., που δουλεύουν με συνεχώς ανανεούμενες και χωρίς ουδεμία διακοπή συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο νοσοκομείο, η πλειοψηφία των οποίων προσλήφθηκε στο νοσοκομείο ήδη από τον Ιανουάριο του έτους 2018, με τη με αριθμό: 2/2017 ΣΟΧ Ανακοίνωση, με την αδιάβλητη διαδικασία του ΑΣΕΠ, οι δε υπόλοιποι από τον Ιανουάριο του έτους 2020, οι οποίοι και πάλι προσλήφθηκαν ως προσωπικό καθαριότητας με τη με αριθμό: 1/2019 ΣΟΧ Ανακοίνωση, έμαθαν μόλις χθες, πως από 01 Φεβρουαρίου απολύονται από τις θέσεις τους, παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου, για παράταση των συμβάσεων τους έως τις 30/06/2023, αλλά και της διοίκησης του νοσοκομείου για εξάμηνη ανανέωση της θητείας τους. Άλλωστε ήδη έχει ψηφιστεί προς τούτο νόμος, αλλά ο ίδιος όρος αναγραφόταν και στις τελευταίες συμβάσεις, που υπέγραψαν μόλις το μήνα Ιανουάριο 2023!

Οι χαμηλόμισθοι μάλιστα εργαζόμενοι, που έχουν στηρίξει το νοσοκομείο στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, έμαθαν πως απολύονται από τον εργολάβο που θα αναλάβει την καθαριότητα του νοσοκομείου, ενώ καμία επίσημη ανακοίνωση ή ενημέρωση έλαβαν από τους εκπροσώπους του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, ο εργολάβος -δια υπευθύνων του- μέσα στο Σαββατοκύριακο καλούσε ξεχωριστά ορισμένους από τους εργαζόμενους, ανακοινώνοντας σε ορισμένες πως θα παραμείνουν στη δουλειά με διαφορετικές συμβάσεις, ενώ σε άλλες περιπτώσεις απλά δεν έκανε τον κόπο καν να τις καλέσει.

Πέραν όμως αυτού, τίθεται ακόμα ένα ερώτημα, με ποια δικαιοδοσία κάλεσε ο ίδιος τους εργαζομένους, ανακοινώνοντας απολύσεις ή αλλαγές συμβάσεων εργασίας;

Πέραν όμως όλων αυτών, τίθεται ακόμα ένα κρίσιμο ζήτημα πολιτικών επιλόγων της κυβέρνησης. Η εμπειρία των εργολάβων στα δημόσια νοσοκομεία έχει αποδείξει πως οι εταιρίες πληρώνονται με… χρυσάφι για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις παρέχουν χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Κοινώς, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει πανάκριβα έναν εργολάβο, ο οποίος δίνει χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες και ο οποίος έχει στην εργοδοσία του εργαζομένους-σκλάβους, αναζητώντας διαρκώς μεγαλύτερο κέρδος για την τσέπη του.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εκ των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας εργάζονται στις ίδιες θέσεις του Νοσοκομείου για πάνω από δέκα έτη, κάποιοι δεκαεπτά και άλλοι είκοσι ένα, με το τραγικό της υπόθεσης να είναι και οι μόνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ουδέποτε κλήθηκαν από τον εργολάβο για να αναλάβουν θέση εργασίας!

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr