Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται, το Δημοκρίτειο δηλώνει έτοιμο για τον ανταγωνισμό | xronos.gr

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται, το Δημοκρίτειο δηλώνει έτοιμο για τον ανταγωνισμό

03/04/25 - 9:00
Τα μη κρατικά  πανεπιστήμια έρχονται,  το Δημοκρίτειο  δηλώνει έτοιμο  για τον ανταγωνισμό

Στον «Χ» απαντούν στο ερώτημα εάν το ακριτικό Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης είναι έτοιμο για τη νέα εποχή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, ο υφυπουργός Παιδείας Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο πρύτανης Φώτης Μάρης

Με την κατάθεση αίτησης στο Υπουργείο Παιδείας από 13 μη κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα για την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα, ξεκινάει επίσημα η νέα εποχή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα επόμενα χρόνια, τα δημόσια πανεπιστήμια της Ελλάδας καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα περιβάλλον αυξημένου ανταγωνισμού. Εάν συμπεριλάβουμε σε αυτό τον παράγοντα το δημογραφικό πρόβλημα αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες των νοικοκυριών, το στοίχημα αναμένεται ακόμη πιο δύσκολο για τα ακριτικά πανεπιστήμια.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πλέον και Ανατολικής Μακεδονίας, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε ενέργειες ισχυροποίησης, με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας. Θα καταφέρει όμως να διατηρήσει το status του την επόμενη δεκαετία, ως ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας μας και παράλληλα ως ένα σημαντικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης; Σε αυτό ακριβώς το ερώτημα κλήθηκαν από τον «Χ» να απαντήσουν, ο υφυπουργός Παιδείας – αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτης Μάρης, στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης ΔΠΘ.

Αξιολόγηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επίσης, έχει υποβληθεί 1 αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.

Απαντώντας στον «Χ» ο Ν. Παπαϊωάννου σημείωσε, ότι η από μόνη της η κατάθεση αίτησης δεν συνεπάγεται αυτόματα την έναρξη λειτουργίας, καθώς πρώτα θα γίνει πλήρης έλεγχος, για το εάν πληρούνται τα ποιοτικά και λοιπά κριτήρια που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας και η κείμενη Νομοθεσία. Αναγνώρισε, πάντως, πως όταν ιδρυθούν κι ανάλογα με το τι προσφέρουν, «θα πάρουν μερίδιο. Όμως, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ο βασικός πυλώνας της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε, επίσης, «ιστορική μεταρρύθμιση για την πατρίδα μας» τα μη κρατικά πανεπιστήμια, διότι όπως υποστήριξε «είχαμε μείνει μόνο εμείς και η Κούβα που δεν είχαμε τέτοιου είδους παραρτήματα».

Στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου σε 3 πυλώνες
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει και θα συνεχίζει να στηρίζει την περαιτέρω ανάπτυξη των δημόσιων πανεπιστημίων σε 3 πυλώνες:

1.Οικονομική ενίσχυση: Η χρηματοδότηση για την περιφερειακή ανάπτυξη των πανεπιστημίων και συγκεκριμένα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου έχει αυξηθεί πάρα πολύ, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

2.Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε όλη τη χώρα υπερδιπλασιάστηκαν τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό προσωπικό.

3.Γίνεται χρήση χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ενίσχυση των υποδομών αλλά και της διεθνοποίησης των δημόσιων πανεπιστημίων.

2026 ο στόχος για την Κτηνιατρική Ορεστιάδας
Ο Ν. Παπαϊωάννου μίλησε, επίσης, για την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα, αναγνωρίζοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα, αλλά μεταφέροντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι με τη συνεργασία της Πρυτανικής Αρχής θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για έναρξη λειτουργίας της Κτηνιατρικής τον Σεπτέμβριο του 2026.

«Θεωρώ ότι η παρουσία μίας τέτοιας Σχολής σε μία περιοχή που είναι κόμβος τριών κρατών (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας) και πολλές φορές πύλη εισόδου νοσημάτων για το ζωικό κεφάλαιο, θα συμβάλλει όχι μόνο στην ακαδημαϊκή ανάπτυξη του ΔΠΘ αλλά και στη βελτίωση του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής, με την παρουσία πέρα της Γεωπονίας και της Κτηνιατρικής», σημείωσε για την αξία της Σχολής στον Βόρειο Έβρο.

Το ΔΠΘ δηλώνει έτοιμο για τον ανταγωνισμό
«Πριν ανησυχήσουμε, μεριμνήσαμε να βελτιωθούμε και να κάνουμε τις αντίστοιχες προσαρμογές. Το αποδείξαμε», απάντησε ο πρύτανης Φώτης Μάρης, στο ερώτημα για το εάν ανησυχεί από τον ανταγωνισμό των μη κρατικών πανεπιστημίων ή τα θεμέλια του ΔΠΘ είναι σταθερά. Αναγνώρισε ότι όλα τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση ανταγωνισμού για την προσέλκυση φοιτητών.

Σημείωσε ότι ήδη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενισχύθηκε με τη νομοθετική ρύθμιση τον Μάρτιο του 2024, καθώς επεκτάθηκε σε Καβάλα, Δράμα και Διδυμότειχο, ενώ υπογράμμισε πως αυτή είναι η πρώτη από μία σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση του ΔΠΘ. «Για εμάς η προσπάθεια αυτή είναι συνεχής, δεν τερματίζει», τόνισε.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr