Θα γεννήσει νέους χρήστες | xronos.gr
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Θα γεννήσει νέους χρήστες

28/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Υποστηρίζει ο σύλλογος γυναικών Ροδόπης, καλώντας φορείς και πολίτες να αντιδράσουν

Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.  Αυτό είπαν τα μέλη του συλλόγου γυναικών Ροδόπης, που ανήκει στην Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, δηλώνοντας την αντίθεση τους, στο νόμο. Φοβούμενες ότι η νομιμοποίηση των ουσιών θα γεννήσει νέους χρήστες, αλλά και διακινητές, αντιδρούν από τώρα, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα. Για το σκοπό αυτό συγκάλεσαν σύσκεψη φορέων στη Ροδόπη, προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας στην Κομοτηνή, οι γυναίκες τόνισαν την ανάγκη, οι πολίτες και οι γονείς κυρίως να αντιληφθούν τι συνέπειες που θα φέρει η ψήφιση του νόμου, να οργανωθούν και να αντιδράσουν . Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείται στη συνείδηση των γονιών και των νέων η χρήση, η καλλιέργεια, ακόμα και το κέρασμα των ναρκωτικών. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο νομιμοποιεί τη διάδοση των ναρκωτικών. Και μάλιστα στηρίζει το ζήτημα αυτό στο ατομικό δικαίωμα του κάθε νέου ανθρώπου να χρησιμοποιεί το σώμα του όπως θέλει, να το κακομεταχειρίζεται και να το προσβάλλει.  Χαρακτήρισαν  ως έγκλημα κατά της νεολαίας, τον «Κώδικα των ναρκωτικών» οποίος όπως είπαν πρέπει να αποσυρθεί τώρα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ 

Με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων αλλά άλλων φορέων, ο σύλλογος γυναικών της Ροδόπης, σκοπεύει την οργάνωση δράσης απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. Ήδη αυτό το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί από τη ειδική επιτροπή και κατατέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ελπίζοντας ότι δε θα εισαχθεί σε συζήτηση, λόγω των πολλών αντιδράσεων από την κοινωνία. Στην ουσία είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο αποποινικοποιεί τη χρήση, την κατοχή και την καλλιέργεια του ναρκωτικού, ειδικά της κάνναβης, όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ατομική χρήση, είπε η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών, Γεωργία Φακιρίδου. «Με αυτό το νομοσχέδιο εμπορευματοποιείται η πρόληψη, η θεραπεία και η επανένταξη και ενισχύεται η συντήρηση του φαινομένου, ενώ δεν ενισχύονται τα στεγνά προγράμματα. 

Η Γεωργία Φακιρίδου πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Ροδόπης 

Πλέον θεραπείες με υποκατάστημα χορηγούνται και μέσα από τα νοσοκομεία. Δηλαδή τους συντηρούν σε μια ναρκοκατάσταση». Με το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιείται στη συνείδηση των νέων και γενικά των πολιτών, η χρήση των ναρκωτικών, κάτι που σύμφωνα με την κ. Φακιρίδου, στις μέρες μας, που πλήττεται κάθε δικαίωμα του πολίτη, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. «Όλοι ξέρουμε ότι τα ναρκωτικά έχουν κοινωνικά αίτια. Αυτά τα κοινωνικά αίτια σήμερα επιδεινώνονται  με τη μείωση μισθών, την ανεργία, τις περικοπές και τα χαράτσια. Σε ένα τέτοιοι κλίμα, τα ναρκωτικά με το πρόσχημα του δικαιώματος στην αυτοπροσβολή, νομιμοποιούνται. Αυτό πραγματικά είναι πολύ επικίνδυνο και θέλουμε να το βάλουμε στη ζήτηση». Μέριμνα του συλλόγου γυναικών είναι η μείωση της ζήτησης  και όχι η μείωση της βλάβης των ναρκωτικών. Να ληφθούν μέτρα, ώστε να ενισχυθεί η πρόληψη, να εξαλειφθούν οι κοινωνικές αιτίες που οδηγούν στα ναρκωτικά. «Θέλουμε νεολαία ξύπνια, αγωνιστική και διεκδικητική γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεφύγει», είπε η κ. Φακιρίδου, υποσχόμενη και άλλες δράσεις κατά του νομοσχεδίου. 

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 

Με το νέο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα η «πλήρης αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών». 
Τα βασικά στοιχεία του νέου «Κώδικα Ναρκωτικών» είναι τα παρακάτω:

Με το νέο νόμο η χρήση ναρκωτικών δεν αποτελεί πια αξιόποινη πράξη. Η προμήθεια, κατοχή ναρκωτικών και η καλλιέργεια φυτών κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται για την αποκλειστική χρήση του δράστη τιμωρούνται με πταισματική ποινή (κράτηση μέχρι τριών μηνών ή πρόστιμο μέχρι 1.000 ευρώ).

Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, χαρακτηρίζεται ως κακούργημα και τιμωρείται με ποινή κάθειρξης και σωρευτικά με χρηματική ποινή και διατηρούνται οι παρεπόμενες ποινές (απαγόρευση άσκησης επαγγέλματος, δήμευση περιουσίας, απαγόρευση διαμονής κτλ.) Καθιερώνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στη θεραπεία και ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης του εξαρτημένου κρατουμένου και προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής εναλλακτικών μέτρων απεξάρτησης από το δικαστήριο. Ηπιότερη μεταχείριση προβλέπεται και για τον δράστη διακίνησης μικροποσότητας ναρκωτικών υπό συγκεκριμένα κριτήρια όπως είναι η πιεστική ανάγκη εξασφάλισης της δόσης, η έλλειψη σκοπού κέρδους και η ψυχολογική πίεση που ασκείται στον δράστη από άλλους χρήστες.

Αυστηρότερες ποινές για κακουργηματικές πράξεις σε σχέση με ναρκωτικά επιφυλάσσονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα που εργάζονται σε ευαίσθητους χώρους όπως είναι τα στρατόπεδα, τα σχολεία, οι φυλακές, τα φαρμακεία κτλ. Τα πρόσωπα αυτά απειλούνται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών και σωρευτική χρηματική ποινή από 50.000 έως 500.000 ευρώ. Οι ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, όπως η κατ' επάγγελμα μεγαλοδιακίνηση ή χρηματοδότηση μεγαλοδιακίνησης ναρκωτικών, τιμωρούνται με ποινή ισοβίων ή και με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή, που μπορεί να φθάσει και τις 600.000 ευρώ. 

Όλγα Τσιουλφα

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr