Θαλαμηγοί με σημαίες Αμερικής και Σουηδίας κατέπλευσαν το λιμάνι του Φαναρίου | xronos.gr
ΘΕΛΟΥΜΕ ΥΨΗΛΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΡΙΝΕΣ

Θαλαμηγοί με σημαίες Αμερικής και Σουηδίας κατέπλευσαν το λιμάνι του Φαναρίου

21/07/12 - 0:00

Μοιραστείτε το

Ο ελλιμενισμός τους επιφέρει επιπλέον έσοδα στο Λιμενικό Ταμείο Εισήλθαν στο λιμάνι με τη βοήθεια των ντόπιων ψαράδων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα αμμώδη αβαθή σημεία Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου

Θαλαμηγοί υψηλών προδιαγραφών κατέπλευσαν τις τελευταίες τρεις μέρες στο λιμάνι του Φαναρίου, υπενθυμίζοντας ένα είδος τουρισμού που υφίσταται, αλλά ποτέ δεν το εκμεταλλεύτηκε η περιοχή μας. Δυο κότερα το ένα με σημαία Αμερικής και Τούρκους επιβάτες και το άλλο με σημαία Σουηδίας, επέλεξαν το γραφικό λιμάνι της Ροδόπης για να καταπλεύσουν κάνοντας εδώ μία στάση στη διάρκεια της περιήγησής τους στα ελληνικά νησιά. Οι επισκέπτες δεν βρήκαν μόνο φιλόξενο λιμάνι, αλλά και ανθρώπους φιλόξενους, που έσπευσαν να τους βοηθήσουν ώστε να εισέλθουν με ασφάλεια. Άλλωστε το λιμάνι του Φαναρίου έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές για την υποδοχή σκαφών συγκεκριμένου μεγέθους. Το λιμάνι διαθέτει λιμενολεκάνη 32.800 τ.μ. και κρηπιδώματα συνολικού μήκους 1100 μ. Το μέγιστο βάθος του λιμανιού είναι 3,0 μ. που όμως λόγω των ανέμων μεταβάλλεται μέχρι τα 2,5 μ. περίπου.  Διαθέτει τρεις γεφυρωτούς προβόλους, μήκους 50 μ. ο καθένας. Τα εν λόγω κότερα διέφεραν σε μέγεθος από όσα έχουν συνηθίσει κατά καιρούς να επισκέπτονται την περιοχή. Γι’ αυτό και οι ντόπιοι ψαράδες, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα κάθε σημείο του λιμανιού, έσπευσαν να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους στους κυβερνήτες των θαλαμηγών ώστε η προσέγγιση στο λιμάνι να γίνει χωρίς παρατράγουδα. Η προσεκτική διαχείριση των σκαφών αναψυχής είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο προσάραξης σε αμμώδη αβαθή. Άλλωστε αυτό είναι κάτι που κατά καιρούς συμβαίνει στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Φαναρίου και Πόρτο Λάγους ιδιαίτερα όταν μεγάλα εμπορικά πλοία προσεγγίζουν το λιμάνι του Λάγους. 
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Πρώτη στο λιμάνι του Φαναρίου βρέθηκε η θαλαμηγός με σημαία Αμερικής, αλλά με Τούρκους επιβάτες. Το κότερο υψηλών προδιαγραφών, όπως μαθαίνουμε έφτασε από την Τουρκία, όπου ζει ο ιδιοκτήτης του και δραστηριοποιείται με εμπορία δερμάτων, και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Μάλιστα ασφάλισε το σκάφος σε γραφείο της Κομοτηνής για τη διάρκεια της παραμονής του στο Θρακικό πέλαγος, ενώ στα σχέδια του ήταν να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά. Μόλις το απόγευμα της Πέμπτης κατέπλευσε στο Φανάρι και η θαλαμηγός με σημαία Σουηδίας. Ο ελλιμενισμός των πολυτελών σκαφών, εκτός του ότι αποτελούν σίγουρα ένα εντυπωσιακό τουριστικό αξιοθέατο, αποφέρουν έσοδα και στο τοπικό Λιμενικό Ταμείο. Το Λιμενικό Ταμείο Λάγους διαχειρίζεται το λιμάνι Φαναρίου, μαζί με τα λιμάνια Αβδήρων, Λάγους, Ιμέρου και Αγ. Χαραλάμπους Μαρώνειας. Τα έσοδα του λιμανιού του Φαναρίου από τα λιμενικά τέλη μπορεί είναι μικρά ,αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικά, αν τα συγκρίνει κανείς με τα έσοδα των άλλων λιμανιών. Άλλωστε στο Φανάρι επαγγελματικά σκάφη παράκτιας αλιείας, ερασιτεχνικά και σκάφη αναψυχής σε μόνιμη βάση, ενώ κατά καιρούς το λιμάνι προσεγγίζουν και εξυπηρετούνται αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας. Τα λιμενικά τέλη που αποδίδονται στο ταμείο εξαρτώνται φυσικά από το μέγεθος του σκάφους, γεγονός που σημαίνει ότι ο ελλιμενισμός των πολυτελών θαλαμηγών επιφέρει επιπλέον έσοδα. 
ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 10 ΘΑΛΑΜΗΓΟΥΣ

Η κίνηση στο λιμάνι του Φαναρίου αφορά κυρίως σε αλιευτικά σκάφη, αφού όντας χαρακτηρισμένο ως αλιευτικό καταφύγιο, εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. Η αλιευτική κίνηση αυξάνεται το καλοκαίρι, αλλά όχι και η εμπορική, αφού λόγω μικρού βάθους σε αυτό δεν μπορούν να προσεγγίσουν φορτηγά πλοία, τα οποία ελλιμενίζονται στο Πόρτο Λάγος. Το καλοκαίρι το Φανάρι γίνεται πόλος έλξης ξένων, αλλά και Ελλήνων επισκεπτών, οι οποίοι με τις θαλαμηγούς το επιλέγουν για τις διακοπές τους. Δέχεται κάθε καλοκαίρι περισσότερες από 10 θαλαμηγούς. 
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα νέα όμως για τον θαλάσσιο τουρισμό όχι μόνο στην περιοχή, όπου άλλωστε δεν ήταν πότε ανεπτυγμένος λόγω της έλλειψης υποδομών, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Τον μεγάλο κίνδυνο στον οποίοι βρίσκεται ο θαλάσσιος τουρισμός στη χώρα μας, είχε επισημάνει σε πρόσφατη παρέμβαση του ο Γιώργος Βερνίκος, γενικός γραμματέας του «Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων», αναφέροντας  μεταξύ άλλων ότι από τη μια αδειάζουν οι μαρίνες από σκάφη και από την άλλη οι ναυλώσεις βαίνουν μειούμενες. «Στο Αιγαίο έχουμε τον άμεσο ανταγωνισμό από τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Τονίζω ότι έτσι όπως βαδίζουμε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε χάσει τον οικονομικό πόλεμο του Αιγαίου. Τα σκάφη με ελληνική σημαία συνέχεια φεύγουν από τις θάλασσές μας. Το ίδιο και τα σκάφη αλλοδαπών. Οι μαρίνες που μέχρι πρόσφατα ούτως ή άλλως είχαν πρόβλημα επάρκειας θέσεων ελλιμενισμού, ήδη αδειάζουν. Γίνεται μια μεγάλη απο-επένδυση». Σε ό,τι αφορά τις ναυλώσεις, το 2012 είναι πεσμένες ως αποτέλεσμα της γενικής εικόνας που επικρατεί, σημειώνει. Συγκεκριμένα, οι κρατήσεις το Μάιο του 2012, σε σχέση με το Μάιο του 2011, παρουσιάζουν υστέρηση 30%, ενώ αναμενόταν βελτίωση λόγω κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία το 80% των σκαφών αναψυχής που έδρευαν στην Ελλάδα την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 έχουν μετεγκατασταθεί, πλέον, στην Κροατία και την Τουρκία, δύο χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη του θαλάσσιου τουρισμού.

Η ΑΛΙΕΙΑΣ ΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ

Ο θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να είναι ένα είδος που ακόμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στην περιοχή μας, όμως η δυνατότητα που δίνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στους επαγγελματίες αλιείς να φιλοξενήσουν τουρίστες στα σκάφη τους, είναι κάτι που θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν οι άνθρωποι του Φαναρίου. Οι τουρίστες θα μπορούν έτσι να παρακολουθούν όλες τις δραστηριότητες που αφορούν στο ψάρεμα ως αξιοθέατο. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο ελπίζει να δημιουργήσει ένα “θεματικό” τουριστικό προϊόν ενισχύοντας παράλληλα το εισόδημα των επαγγελματιών του χειμαζόμενου κλάδου της αλιείας. Όπως αναφέρουν ?Τα Νέα? δικαίωμα υποβολής αίτησης για την απόκτηση της ειδικής άδειας αλιευτικού τουρισμού έχει κάθε επαγγελματίας αλιέας ή σπογγαλιέας κάτοχος αδειοδοτημένου επαγγελματικού αλιευτικού ή σπογγαλιευτικού σκάφους, καθώς και κάθε υδατοκαλλιεργητής ή συνεταιρισμός αλιέων που κατέχει αδειοδοτημένο αλιευτικό ή σπογγαλιευτικό σκάφος, ενώ το εισόδημα που προέρχεται από τον αλιευτικό τουρισμό θα φορολογείται ως αλιευτικό εισόδημα.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr