Χρ. Τοψίδης: Με σταθερά βήματα και πνεύμα συνεργασίας η Περιφέρεια ΑΜΘ αλλάζει
Στ. Κουρούδης: «Αν θέλουμε το βαμβάκι να δίνει ένα καλό εισόδημα, θα πρέπει να παράγουμε ένα προϊόν με μεγαλύτερη αξία»
Τώρα που τιμολογήθηκαν και τελευταία συμπληρωματικά τιμολόγια έχουμε μια ακριβή εικόνα για το πως διαμορφώθηκαν οι τιμές του συσπόρου τη χρονιά 2022/23 στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Η μέση τιμή όλων των ποσοτήτων που παρέλαβε η εταιρία ήταν 81 λεπτά το κιλό. Σε αυτά περιλαμβάνονται εκτός από την τιμή ημέρας, η επιδότηση χαμηλής υγρασίας, η επιδότηση συγκεκριμένων ποικιλιών, η επιδότηση αυξημένης παραγωγής, η επιδότηση πιστοποίησης AGRO κλπ.
Τη μέση τιμή ανέβασαν οι προπωλήσεις που έγιναν σε τιμές πάνω από τα 90 λεπτά, όπως και τα κλεισίματα σε τιμές ημέρας τις πρώτες ημέρες των παραδόσεων, όταν η τιμή ήταν πάνω από 80 λεπτά. Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί πληρώνονταν μια προκαταβολή 70 λεπτών την ίδια ημέρα της παράδοσης, ενώ για ένα μικρό μόνο ποσοστό στο τέλος των παραδόσεων η προκαταβολή ήταν 60 λεπτά.
Τιμές ρεκόρ για όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα Cotton+
Φέτος αφενός αυξήθηκε το ποσοστό του βαμβακιού που πήρε η εταιρία από ποικιλίες του Cotton+ και έφτασε κοντά στα τρία τέταρτα της συνολικής ποσότητας που παρέλαβε, και αφετέρου αυξήθηκε πολύ και η επιπλέον επιδότηση ανά κιλό για τα βαμβάκια αυτά.
Η αύξηση οφείλεται σε τρεις λόγους:
1.Στις πολύ χαμηλές υγρασίες που είχαν τα βαμβάκια που παραλάβαμε (βοήθησε πολύ και ο καιρός).
2.Στο ότι αυξήσαμε την επιδότηση τόσο για την υγρασία όσο και για κάποιες ποικιλίες.
3.Στο ότι αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν σε ποικιλίες του προγράμματος με υψηλότερη επιδότηση.
Έτσι και με βάση όσα ανακοινώθηκαν πριν πολλούς μήνες οι παραγωγοί του Cotton+ πήραν επιπλέον κατά μέσο όρο:
*Στις τιμές του πίνακα δεν περιλαμβάνεται η επιδότηση για την πιστοποίηση AGRO, όπου υπήρξε.
Η ανάλυση του Στ. Κουρούδη
«Διαμορφώθηκε μια μέση τιμή που ήταν η υψηλότερη που έχει δώσει ποτέ η επιχείρησή μας και που θεωρούμε υψηλότερη και από πολλές άλλες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Περισσότερες πληροφορίες έδωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο ιδρυτής των Θρακικών Σταμάτης Κουρούδης. «Αν θέλουμε το βαμβάκι να δίνει ένα καλό εισόδημα, θα πρέπει να παράγουμε ένα προϊόν με μεγαλύτερη αξία» υπογράμμισε και ανέλυσε: «πρέπει να προσανατολιστούμε και να συγκρινόμαστε με τις αναπτυγμένες χώρες που παράγουν βαμβάκι, που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ποιότητα, είναι παραγμένο με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και είναι πιστοποιημένο. Όταν κάνουμε αυτά τα πράγματα, τότε υπάρχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα».
Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια καινοτόμησαν πανελλαδικά στα προγράμματα καλλιέργειας βαμβακιού υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, ενώ ο κος Κουρούδης με ικανοποίηση, όπως λέει, παρατηρεί κάθε χρόνο ν’ αυξάνονται οι παραγωγοί που επενδύουν στην ποιότητα, πετυχαίνοντας καλύτερες τιμές. Παράλληλα, εξηγεί ότι η καινοτομία των Θρακικών πλέον υιοθετήθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος κι από τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Στόχος είναι «να καθιερωθεί ότι το ελληνικό βαμβάκι έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, θέλουμε να υιοθετηθεί στην Ελλάδα στο σύνολο. Γίνεται με πιο αργό ρυθμό από ό, τι θέλαμε, αλλά έχει ξεκινήσει η διαδικασία» σύμφωνα με τον κο Κουρούδη.
Πότε πρέπει να κλείνουν τιμές οι παραγωγοί
Εκτός από την ποιότητα, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια από το 2015 καινοτομούν και σε ένα ακόμη τομέα, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους καλλιεργητές να «κλείνουν» τιμή, δηλαδή στη στιγμή που κρίνουν καλύτερη… για την τσέπη τους, να κλειδώνουν την τιμή πώλησης, ώστε να εξασφαλίζουν σίγουρο και σταθερό εισόδημα, στα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα επαγγελματιών αγροτών.
«Από το 2015 δίνουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να “κλείνει” τιμή για όλο το χρόνο, γιατί οι τιμές επειδή είναι χρηματιστηριακές έχουν πάρα πολύ μεγάλες διακυμάνσεις. Φέτος, για παράδειγμα, οι τιμές του βαμβακιού των παραγωγών κυμάνθηκαν από 62 λεπτά μέχρι 1 ευρώ» σημείωσε ο Σταμάτης Κουρούδης και πρόσθεσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή είχε επιτυχία το πρόγραμμα, η καινοτομία των Θρακικών υιοθετήθηκε από όλα τα εκκοκκιστήρια της χώρας.
Ωστόσο, τα Θρακικά συμβουλεύουν τους παραγωγούς να «κλείνουν» τιμή με βάση συγκεκριμένη σύγχρονη κι ασφαλή φιλοσοφία, κι όχι με βάση… τις φήμες και το τι λέει ο καθένας για τις τιμές. «Όταν ο παραγωγός καλύπτει το κόστος κι έχει ένα καλό κέρδος, θα πρέπει να κλείνει τις τιμές» συμβούλεψε ο κος Κουρούδης και παρατήρησε πως «αυτή είναι η φιλοσοφία που πρέπει να καταλάβει ο παραγωγός, εάν θέλει να λειτουργεί όπως οι παραγωγοί σε Αμερική και Αυστραλία».
Σύντομα τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια θα ανακοινώσουν τι θα ισχύσει για το 2023/24.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News