14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Η αποχέτευση είναι πολιτισμός, η αντικατάσταση των δικτύων ανάγκη. Η ετοιμότητα αντιμετώπισης απρόοπτων τραυμάτων των αγωγών δεδομένη, μαζί με ένα ανθρώπινο δυναμικό που υπερβάλλει εαυτό Αγώνας για επάρκεια νερού και στους δύσκολους θερινούς μήνες, για εξοικονόμηση εξόδων, για πληρωμή μεγάλων ξεχασμένων οφειλών, σήμερα που τα περιθώρια έχουν στενέψει Κάλεσμα στον κόσμο να είναι δίπλα και να έχει την ετοιμότητα συνεργασίας με την επιχείρηση Οι άγονοι διαγωνισμοί των εργολάβων που αδιαφορούν για τα έργα μπορούν να αντιμετωπιστούν νομικά
Αγώνας δρόμου γίνεται στην πιο νευραλγική δημοτική επιχείρηση για να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Να εξασφαλίσει επάρκεια και ποιότητα νερού στους δημότες της. Να προσφέρει αποχέτευση, που σημαίνει υγεία και ποιότητα ζωής, με τη συλλογή κι επεξεργασία των λυμάτων. Να έχει την ετοιμότητα να αντιμετωπίσει βλάβες ή να προγραμματίσει έργα που επιβάλλονται από τις απαιτήσεις μιας πόλης που μεγαλώνει στον πολεοδομικό της ιστό κι ενός δήμου που αυξάνεται γεωγραφικά κυρίως μετά τον Καλλικράτη και καλείται να δει μείζονα ζητήματα των πρώην δήμων Αιγείρου με την παραλιακή ζώνη και Νέου Σιδηροχωρίου που ανήκουν στην ευθύνη τους. Όλα αυτά οργανώνονται από ανθρώπους που βρέθηκαν στην υπηρέτηση των κοινών με γνώμονα την προσφορά τους και καλούνται να δώσουν λύσεις κάτω από τη θέληση της δημοτικής αρχής να μην διαχειρίζεται απλά ζητήματα ρουτίνας, αλλά να υλοποιεί αναπτυξιακές στρατηγικές με συναίσθηση των στενών οικονομικών, αλλά και των αναγκών που ανακύπτουν.
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ» ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΔΕΥΑΚ
Κι όμως η προσπάθεια της δημοτικής επιχείρησης να μαζέψει ανείσπρακτες οφειλές βρήκε ανταπόκριση, ενεργοποίησε ένα αριθμό οφειλετών στα πλαίσια του νοικοκυρέματος που επιδιώκει, αλλά τα χρέη εξακολουθούν να υπάρχουν. Πρόκειται για συμπολίτες μας καταναλωτές που έχουν ενεργά υδρόμετρα, αλλά δεν πληρώνουν λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ ή τον αφήνουν για 10-15 δίμηνα απλήρωτο!

«Έρχονται, πληρώνουν κάποιο δίμηνο και το αφήνουν πάλι απλήρωτο για 15 μήνες. Δηλαδή παίζεται ένα κρυφτούλι μεταξύ της διοίκησης, της Επιχείρησης και των ιδίων, «ώστε να παρατείνουν την αποπληρωμή της οφειλής τους, ενδεχομένως ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή μπορεί να παραγραφούν και να μην τα πληρώσουν», είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δημήτρης Καρασταύρου, όταν τέθηκε το θέμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι μακροχρόνιοι οφειλέτες, δεν είναι αποκλειστικά πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΥΑΚ, αλλά συμπεριλαμβάνονται ιδιώτες, επιχειρήσεις και άνθρωποι με οικονομική επιφάνεια. Στις περιπτώσεις, που πραγματικά οι οφειλέτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς, το θέμα θα διερευνηθεί και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου».
Επάρκεια νερού στους άνυδρους καλοκαιρινούς μήνες
Ο Δημήτρης Καρασταύρου ξεκαθαρίζει το θέμα επάρκειας νερού σε Κομοτηνή Φανάρι και στα όρια ευθύνης του Δήμου, ως ένα καταλυτικό ζήτημα μείζονος σημασίας. Αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑΚ τροφοδοτείται με νερό για 7 μήνες από το φράγμα Συμβόλων και 5 μήνες από τις γεωτρήσεις. Αν κατασκευαστεί το νέο φράγμα Συμβόλων, οι ποσότητες νερού θα είναι τεράστιες, γιατί εξυπηρετούνται και περιοχές που είναι εκτός δήμου Κομοτηνής, όπως των δήμων Ιάσμου, του δήμου Αρριανών και κάποιες ζώνες του δήμου Μαρώνειας – Σαπών, λύνοντας καθολικά το ζήτημα του νερού, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και για την επάρκεια νερού στην παραλιακή ζώνη του Φαναρίου.

Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις στο ΕΣΠΑ, όπως η αντικατάσταση αγωγού από την Μοσυνούπολη στην Αίγειρο την Μεσούνη, με ενδιάμεση στάση στο Χρονίων Παθήσεων για την τροφοδοσία του, ενώ αντικαθίσταται κι ένα άλλο κομμάτι 700 μέτρων από τη γεώτρηση της Αμβροσίας προς τον Αίγειρο, όπως επίσης και ένας κεντρικός αγωγός που θα πηγαίνει από την υφιστάμενη δεξαμενή της Μέσης προς το Φανάρι, ώστε πλέον το Φανάρι να υδροδοτείται κατευθείαν και από μόνο του, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΙΔΗΡΟΧΩΡΙΟΥ
Οι μελέτες έχουν προκηρυχθεί για να προχωρήσει η τρίτη φάση του έργου του Ν. Σιδηροχωρίου που θα τροφοδοτεί με νερό από το υδραγωγείο Κομοτηνής τους Αγίους Θεοδώρους και το Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο. Σε μια χρονική περίοδο πέντε μηνών θα είναι έτοιμη η μελέτη για ένταξη στο ΕΣΠΑ ή θα αναζητηθεί κάποιο χρηματοδοτικό μέσο ώστε να προχωρήσει η φάση της υλοποίησης. Επίσης η ΔΕΥΑΚ δεν επαναπαύεται, αλλά έχει καταθέσει προτάσεις για δίκτυα ακαθάρτων ύψους 10 εκατ. ευρώ στους οικισμούς Ροδίτη και Κοσμίου με σύνδεση με τον βιολογικό καθαρισμό Κομοτηνής, ενώ υπάρχει και σκέψη για σύνδεση και με τον βιολογικό του Φαναρίου.
Τα καπρίτσια των εργολάβων δεν πτοούν τη δημοτική επιχείρηση
Η βούληση του δημάρχου Γιώργου Πετρίδη είναι να γίνουν τα έργα που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και είναι συγχρηματοδοτούμενα
Είναι έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα, που έχουν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις κι όμως κωλυσιεργούν, γιατί οι εργολάβοι δεν προσέρχονται, κρατώντας μια ιδιότυπη στάση για την εκτέλεση τους, αφού δεν μετέχουν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος. Έτσι ενώ υπήρχε η ελπίδα να αλλάξει αυτή η στάση και να σταματήσει η αντίληψη στη ΔΕΥΑΚ ότι εδώ και χρόνια δεν προκηρύσσονται έργα, τώρα που προκηρύσσονται κι έπρεπε οι εργολάβοι να δώσουν το παρόν τους, πάλι απέχουν. Το θέμα ωστόσο αναμένεται να λυθεί γιατί ο δήμαρχος Κομοτηνής διαθέτει πυγμή και κυρίως τη βούληση τα έργα αυτά να γίνουν και να ολοκληρωθούν προς όφελος της πόλης. Με πιο τρόπο θα κόψει το γόρδιο δεσμό είναι δικό του θέμα.
Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κομοτηνής Μπακάλμπαση 6, Τ.Κ. 691 00 Κομοτηνή, Τηλ. 25310 25555, FAX 25310 33244
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News