Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Φτάνει στην πόλη μας για να παρουσιάσει την παράσταση «Σλουθ» με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης
Με τη συνεργασία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, παρουσιάζεται στην πόλη μας την προσεχή Κυριακή η αστυνομική κωμωδία «Σλουθ», το αριστούργημα του Anthony Shaffe. Ο Γιώργος Κιμούλης στο ρόλο του μηχανορράφου Άντριου Γουάικ και ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στο ρόλο του νεότερου άνδρα, του Μίλον Τιντλ αποτελούν ένα εκρηκτικό θεατρικό δίδυμο, το οποίο θα παρουσιαστεί και στην πόλη μας, για να μαγέψει το κοινό. Αυτό το δίδυμο παρουσιάζεται την Κυριακή στην αίθουσα του πολιτιστικού κυττάρου(πρώην ΡΕΞ), και αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού. Για την παράσταση μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο Γιώργος Κιμούλης, σχολιάζοντας και τις πολιτικές εξελίξεις.

Θα έχουμε την χαρά να σας έχουμε κοντά μας την Κυριακή. Είναι μια παράσταση που παίζεται για τρίτη χρονιά;
-Τα τρία συνεχόμενα έτη, δηλώνουν την επιτυχία της παράστασης. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ανάγκη και από κάποιες επιτυχίες για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Ο κόσμος ζει ένα σκληρό 24ώρο και οι μέρες πολλαπλασιάζονται και η σκληρότητα επίσης. Πιστεύω ότι το θέατρο, όπως και ο κινηματογράφος και όλες οι άλλες τέχνες, δυστυχώς, λόγω της ταχύτητας με την οποία ζούμε
έχουν γίνει πολυτέλεια, ενώ θα έπρεπε να ήταν από τις πρώτες ανάγκες του ανθρώπου. Δυστυχώς πλέον ο τρόπος της ζωής μας δεν το επιτρέπει αυτό.

Θεωρείτε ότι ισχύει στις μέρες, αυτό που έλεγαν παλαιότερα, ότι δηλαδή η τέχνη συμπληρώνει τη ζωή;
-Η τέχνη κανονικά θα πρέπει να διαμορφώνει τη ζωή, γιατί η τέχνη ουσιαστικά όταν δημιουργήθηκε δε δημιουργήθηκε για να αντιγράψει τη ζωή, αλλά για να την αντιγράφει η ζωή. Αυτά όμως είναι πολύ παλιά και δυστυχώς τα πράγματα έχουν κινηθεί σε ένα δρόμο σχεδόν χωρίς επιστροφή.
Πως κάνει την επανάσταση της η τέχνη την δύσκολη αυτή περίοδο που περνάμε;
-Πιστεύω στις μεμονωμένες κινήσεις κάποιων ανθρώπων, γιατί μέχρι τώρα οι οργανωμένες δεν μας έχουν οδηγήσει κάπου. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πιστεύω στην οργανωμένη αντίσταση, απλώς δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής. Η στάση που οφείλει να έχει ένας άνθρωπος είναι στάση αντίστασης, δεν πρέπει να καθόμαστε. Ο καθένας πρέπει να κινείται με το δικό του αυτόνομο τρόπο. Μια από τις δικές μας κινήσεις αυτή την δύσκολη στιγμή είναι να παρουσιάζουμε το έργο αυτό στην περιφέρεια, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει συχνά. Μια μεγάλη παραγωγή να εμφανιστεί στην περιφέρεια.
Έπρεπε να υπάρξει κρίση στην τέχνη για να δούμε πολλούς σπουδαίους ανθρώπους στην περιοχή μας;
-Μια παράσταση για να φύγει από την Αθήνα και να κινηθεί στην περιφέρεια, πλέον δε συμφέρει. Δεν είναι όπως ήταν παλιά, ιδίως δε τη χειμερινή περίοδο. Το χειμώνα τα θέατρα είναι μικρά, δεν είναι καθόλου εύκολο γι’ αυτό και οι περισσότεροι θίασοι κινούνται το καλοκαίρι, που βρίσκουν θέατρα μεγαλύτερης χωρητικότητας. Βεβαίως η χωρητικότητα του θεάτρου δεν έχει σχέση με την επιτυχία, γιατί μπορεί να παίξεις σε ένα μεγάλο θέατρο και να είσαι «άδειος».
Πως θα ξεπεράσουμε την κρίση;
-Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν μια σταθερή στάση απέναντι σ? αυτό που μας συμβαίνει. Η σταθερή στάση είναι ότι δεν μιλάω, είμαι εκπρόσωπος μιας γενιάς η οποία ευθύνεται γι ‘αυτό που συμβαίνει τώρα. Αυτή η γενιά καλό θα κάνει τουλάχιστον αυτή την περίοδο να μην μιλάει, να σκύβει το κεφάλι και να έχει έστω μια αίσθηση ντροπής. Το ότι βλέπω ανθρώπους από τη δική μου τη γενιά, που υποτίθεται συμμετείχαν στα κοινά, να συνεχίζουν να δηλώνουν, να λαϊκίζουν, να νουθετούν, να προσπαθούν να καθοδηγήσουν ή να εμφανίσουν μια εικόνα λαϊκού ήρωα, εμένα με αρρωσταίνει. Να μιλάγαμε όταν έπρεπε, όχι τώρα.
Οι πνευματικοί άνθρωποι έχουν και αυτοί μερίδιο ευθύνης; Έπρεπε να αφυπνιστεί η κοινωνία των καλλιτεχνών νωρίτερα;
-Αυτό είναι αλήθεια αλλά επειδή σ? αυτή την χώρα τα πράγματα ισοπεδώθηκαν πάρα πολύ γρήγορα, το ποιοι είναι πνευματικοί άνθρωποι και ποιοι δεν είναι, είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία. Ο καθένας συστήνεται ως πνευματικός άνθρωπος, συστήνεται ως διανοούμενος, αλλά στην ουσία είναι ένας ψευτο-διανοούμενος ο οποίος τουλάχιστον κολυμπάει στην αντι-πνευματικότητα...
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News