Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Τώρα μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, να προχωρήσουμε σε επενδύσεις, σε ανάπτυξη «Η επένδυση του χρυσού δεν πρόκειται να γίνει, όσες επιτροπές και αν αποφασίσουν χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Εγώ διαφώνησα αλλά δεν ρωτήθηκα»? ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Δήμος Μπακιρτζάκης
Για όλους και για όλα μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και στην εκπομπή «πολιτικό ταγκό», ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής. Αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζοντας ότι αποφεύχθηκε η χρεοκοπία, ενώ άγγιξε και τα ιδιαίτερα ζητήματα της Θράκης. Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του Γιώργου Πεταλωτή στη σαρία, στο ζήτημα της επένδυσης χρυσού αλλά και στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, όπου και θα εκπροσωπηθεί η κυβέρνηση, όπως τόνισε. Ο ίδιος δήλωσε πως θέλει να βρίσκεται, την ημέρα του εορτασμού, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κομοτηνή, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα βρίσκεται όπου του ζητηθεί. Δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα της συνέντευξής του.
Γνωρίζετε αλήθεια τι μας περιμένει από εδώ και πέρα, μετά τη συμφωνία με το PSI και το «κούρεμα», του χρέους;
-Νομίζω ότι το μεγάλο κέρδος από όλη την υπόθεση αυτή, με όλα τα αρνητικά δεδομένα που έχουν αναφερθεί, είναι ότι μπορούμε επιτέλους να σχεδιάσουμε. Με την ολοκλήρωση του PSI, μέσα στο πραγματικά αχαρτογράφητο και πολύ αρνητικό τοπίο, υπάρχει και το θετικό. Μπορούμε πλέον να πάρουμε μια ανάσα, γιατί ουσιαστικά με την ολοκλήρωση του PSI έχουμε ξεφύγει από την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και φυσικά την επιστροφή στη δραχμή. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο σταθερότητας πάνω στο οποίο και επενδύσεις επιτέλους μπορούν να γίνουν.
Για πόσο χρονικό διάστημα έχουμε ξεφύγει από αυτόν τον κίνδυνο;
-Από την στιγμή που με το PSI έχουμε καλυμμένη την ανάγκη μας να αποπληρώνουμε τα χρέη, ουσιαστικά έχουμε ξεφύγει τη χρεοκοπία, την πτώχευση, συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις, γιατί μέχρι στιγμής δεν υπήρχε δυνατότητα, να υπάρχει ανάπτυξη, σε μια χώρα η οποία καθημερινά κινδύνευε να πτωχεύσει ανεξέλεγκτα. Φυσικά πρέπει να σχεδιάσουμε και το κράτος μας.
Από εδώ και πέρα αν δε δημιουργήσουμε ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, τι θα συμβεί;
-Η ανεργία σήμερα, είναι μια πραγματικότητα, η αλλαγή όμως κλίματος είναι πολύ σημαντικό στοιχείο. Από τη στιγμή που θα ζούμε πλέον σε μια χώρα που δεν κινδυνεύει να πτωχεύσει. Υπάρχει μια ψευδαίσθηση ότι όταν μιλάμε για δραχμή εννοούμε απλώς αλλαγή ενός μέσου συναλλαγής. Αλλαγή σε δραχμή θα σήμαινε σήμερα ουσιαστικά «αλβανοποίηση». Μάλιστα! Αλβανία του ’80, όχι σημερινή Αλβανία.
Αυτά μήπως εντάσσονται στα γνωστά σενάρια σενάρια κινδυνολογίας; Ποιος θα μας πει ότι μετά το 2020 θα είμαστε σε καλύτερη μοίρα;
-Δεν είναι κινδυνολογία, ότι ξεφύγαμε από αυτά είναι δεδομένο. Αρκεί να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε και αρκεί να κάνουμε και όλα αυτά που έχουμε από εδώ και πέρα. Το ότι σταθεροποιείται το κλίμα το βλέπουν και οι ξένοι και θα το βλέπουν όσο εμείς διαθέτουμε την σοβαρότητα που δε διαθέταμε έως τώρα. Συνεπώς με σταθερό κλίμα, επιτέλους μπορεί να υπάρξει έδαφος επενδύσεων και οι επενδύσεις θα φέρουν και πνοή στην αγορά. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Με αυτή τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δημιουργούνται και άλλες διοικήσεις στις τράπεζες. Ουσιαστικά αναλαμβάνει το κράτος να ορίσει το πώς θα λειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα. Δε χαρίζουμε λεφτά στις τράπεζες, αυτό είναι δεδομένο.
Όσον αφορά στο νοσοκομείο Κομοτηνής, είστε αισιόδοξος για την κατασκευή του νέου μετά τις εκλογές πάλι, ενώ την ίδια ώρα ο ιατρικός σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη του παλιού;
-Το θέμα της κατασκευής, το έχουμε πει εδώ και ενάμιση χρόνο τουλάχιστον. Έχει διαδικασίες, εάν πηγαίναμε με άλλες διαδικασίες θα μιλούσαμε για πέντε χρόνια και για πολλά εκατομμύρια ευρώ για να γίνει η μελέτη. Το πιο πιθανό ήταν ότι θα μέναμε στην μελέτη, ότι γίνεται ως συνήθως με τα Ελληνικά δεδομένα. Εδώ όμως υπήρξε προσαρμογή μελέτης ενός άλλου νοσοκομείου και τώρα τελείωσαν οι ενστάσεις και υπογράφηκε η σύμβαση, αυτό έγινε. Ούτε προεκλογικά γίνεται τίποτα. Υπάρχει η χρηματοδοτική δέσμευση, υπάρχουν χρήματα τα οποία είναι ορισμένα και δεσμευμένα για το νέο νοσοκομείο.
Όσον αφορά στη σαρία; Νομοθετικά έχει προχωρήσει το ζήτημα;
-Είναι σημαντικό και νομίζω ότι είναι και πολύ κεντρικό και στοχευμένο. Πρώτα από όλα θα σας πω το εξής και είναι κάτι που έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας. Αν έρθουμε να αλλάξουμε το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο της μειονότητας στην περιοχή μας με ένα νόμο απλό, θα έχουμε προσφέρει τη χειρότερη υπηρεσία. Όταν έχουμε να κάνουμε με τέτοιου είδους αντιλήψεις, με τέτοιου είδους δεδομένα τα οποία είναι ριζωμένα πρώτον ως έθιμα που έγιναν νόμος θα δώσουμε το έναυσμα να υπάρχουν αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις θα ξεφεύγουν από την ουσία, δεν μπορούμε να πάμε και να κάνουμε μια απλή νομοθετική ρύθμιση.
Γίνεται διάλογος γύρω από αυτό το ζήτημα;
-Αντιδράσεις υπήρχαν ακόμη και με την αναφορά που έκανα στη σαρία. Βγήκε μια λεγόμενη «τουρκική μειονοτική κίνηση», μια «άγνωστη» που είναι γνωστή και είπε κάποια πράγματα. Το ίδιο θα γίνει και αλλού. Εγώ αυτό που είπα είναι ότι επιτέλους, θα πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση σαν πολιτικό σύστημα, σαν κοινοβούλιο. Να τεθούν κάποια χαρακτηριστικά και κάποια δεδομένα της πολύ μεγάλης αυτής αλλαγής, όχι για την περιοχή μας, για μια μεγάλη μερίδα πληθυσμού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι ευάλωτη. Είναι ευάλωτη σε έναν άγραφο ουσιαστικά νόμο και σε έναν νόμο που έχει πολλές αντισυνταγματικές διατάξεις και που έρχεται σε αντίθεση με τον θεμελιώδη πυρήνα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μόνο αν ανοίξουμε μια συζήτηση ως πολιτικό σύστημα, μέσα στο κοινοβούλιο. Να συζητήσουμε και με την ίδια τη μειονότητα, να δούμε τις παραμέτρους, να βρούμε ακόμη και συμβιβαστικές λύσεις και επιλογές, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και να πάμε μπροστά. Αυτό όμως θα πρέπει να ανοίξει με συντεταγμένο τρόπο, έτσι ώστε να εξουδετερώσουμε και τις αντιδράσεις οι οποίες ουσιαστικά θα είναι πρόφαση. Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, έχουμε το θεσμό του μουφτή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σήμερα υπάρχει ο νόμιμος και διορισμένος μουφτής που φυσικά έχει όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του μουφτή. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι λένε ότι είναι ρητοί μουφτήδες, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Θέλω να πω ότι αν πραγματικά πάμε σε μια νομοθέτηση για την επιλογή μουφτή ,τέτοια που θα σταματάει αυτή την κωμικοτραγική κατάσταση, εκεί μπορεί να τεθεί και θέμα σαρίας.
Αν εγώ αύριο φορούσα μια στολή αστυνομικού ή ψευτομουφτή και έβγαινα στο δρόμο, δεν θα με συλλαμβάνανε;
-Ναι ή αν αύριο λέγατε ότι είστε μουφτής. Αυτά, λύνονται όχι με αστυνομικά μέτρα η με εισαγγελικές παραγγελίες, λύνονται με στοχευμένες κινήσεις, με μεγάλες πολιτικές αποφάσεις. Αποφάσεις, οι οποίες θέλουν τόλμη και συνεννόηση και διαβούλευση κυρίως. Με αυτούς που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι η μειονότητα, εφόσον βέβαια οι συζητήσεις είναι ειλικρινείς.
Σε ότι αφορά, την Εθνική μας Επέτειο και τις παρελάσεις. Την 25η Μαρτίου, ο Γιώργος Πεταλωτής θα είναι στον τόπο του;
-Είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για όλους μας, κατά πόσο θα ανεχόμαστε την τρομοκράτηση από ομάδες ανθρώπων, -όχι από τον λαό, γιατί ο λαός έχει δικαίωμα να κάνει πάρα πολλά πράγματα και να διαμαρτυρηθεί-, αλλά από συγκεκριμένες ομάδες. Ομάδες είτε αυτές είναι ακροδεξιές, είτε είναι Σπίθες, είτε είναι ακροαριστερές και οι οποίες είναι πολύ στοχευμένες, με κινήσεις που εξυπηρετούν και διαφορετικούς σκοπούς από αυτούς που υποτίθεται ότι εκφράζουν. Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε ότι θα γίνουν κανονικά οι παρελάσεις. Επίσης να υπάρχει εκπροσώπηση της κυβέρνησης παντού και κυρίως να γίνει και μια συζήτηση και με την τοπική αυτοδιοίκηση, με την Εκκλησία, με τον στρατό, με την αστυνομία. Δεν μπορούν να λοιδορούνται και να προπηλακίζονται κάποιοι, υπουργοί ή γενικοί γραμματείς, να αποχωρούν και να παραμένει η στρατιωτική ηγεσία και η θρησκευτική ηγεσία πάνω στις κερκίδες. Εγώ θα είμαι στην Κομοτηνή κατά πάσα πιθανότητα. Θα πάω όπου μου πει η κυβέρνηση να πάω. Έχω δηλώσει ότι θέλω να είμαι στην Κομοτηνή και εκεί νομίζω ότι όλοι θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Σε ότι αφορά, την απόφαση του συντρόφου σας Σωκράτη Ξυνίδη, να παραδώσει το κρατικό αυτοκίνητο και τα μετακινείται με τα δικά του έξοδα, πως το σχολιάζετε;.
-Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, δεν ξέρω τι κάνει ο κ. Ξυνίδης, είναι δικαίωμα του και δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αυτό. Υπήρχαν και κάποιοι συνάδελφοι από την Βουλή, που δήλωσαν ότι δε θέλουν το βουλευτικό τους αυτοκίνητο. Βέβαια εκεί υπάρχουν και άλλα ζητήματα, γιατί το δήλωσαν κάποιοι συνάδελφοι οι οποίοι έχουν ένα στόλο αυτοκινήτων που τους εξυπηρετεί. Υπάρχουν θέματα ασφαλείας, δε διαφωνώ , απλώς ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Θεωρώ σημαντικό ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν αυτή η οποία τα υπουργικά αυτοκίνητα και τις θωρακισμένες Μερσεντές που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τα κατήργησε.
Πως κρίνετε την απόφαση του Ευάγγελου Βενιζέλου να εντάξει την επένδυση του χρυσού στο Πέραμα στη διαδικασία του «fast track», χωρίς να μπει στον κόπο να σας ενημερώσει;
-Κοιτάξτε, πρώτα από όλα το κράτος έχει κάποιες υποχρεώσεις. Όμως δεν με ρώτησε. Εγώ έχω εκφράσει έντονα τις αντιρρήσεις μου σε συζητήσεις που έχουν γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα και στον κ. Πάγκαλο. Εννοείται και ο Βαγγέλης Βενιζέλος ξέρει ότι έχω τελείως διαφορετική άποψη και ο κ. Παπακωνσταντίνου που είναι ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος. Ουσιαστικά δεν δόθηκε άδεια, υπήχθη σε διαδικασία «fast track» όπου υποχρεούνταν αυτή η Επιτροπή να εντάξει, που σημαίνει ότι αν γίνει αυτή η επένδυση, -όχι ότι θα γίνει-, αν γίνει θα πρέπει να γίνει με την διαδικασία του «fast track». Έχω δηλώσει δημοσίως και την Επιτροπή και στον κ. Βενιζέλο και παντού, ότι αυτή η επένδυση εφόσον γίνει με τον χρυσό, είναι θανατηφόρα για την περιοχή. Μέχρι να μας πείσει κάποιος ότι πραγματικά μπορεί να γίνει με ασφάλεια, όχι απλώς θα είμαστε εναντίον και θα είμαι προσωπικά, αλλά θα συντάσσομαι με την τοπική κοινωνία που έχει εκφραστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μάλιστα θεωρώ σημαντικό, ποιο σημαντικό από την Επιτροπή αυτή, ότι ο Κρίτων Αρσένης, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθεί να περάσει ως απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου, την απαγόρευση χρήσης κυανίου, στην εξόρυξη χρυσού. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό σημείο και ας έρθει μετά οποιαδήποτε κυβέρνηση, οποιοσδήποτε πολιτικός να αποφασίσει γι ‘αυτή την επένδυση. Ξέρετε πολύ καλά ότι η επένδυση αυτή δεν πρόκειται να γίνει, όσες επιτροπές και αν αποφασίσουν χωρίς την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας, είναι δεδομένο αυτό».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News