Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Με τον αέρα του νικητή περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα διεκδικώντας την στήριξή του στις εκλογές για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στις 31 Μαρτίου Συνάντηση με το Νίκο Αγγελίδη στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Με τον πρόεδρο του Εμπορικού και βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης Τάκη Μωραίτη με τον πρόεδρο του αντίστοιχου επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκο Αγγελίδη και με τον πρόεδρο του επαγγελματοβιοτεχνικού επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρη Αργυρόπουλο συναντήθηκε χθες ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην Θράκη και την Αν. Μακεδονία με στόχο να σχεδιαστεί η πολιτική την οποία πρέπει να χαράξει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ενόψει των πολύ δύσκολων συνθηκών που βιώνει η ελληνική επιχειρηματικότητα και η ελληνική κοινωνία.
Τον κ. Μίχαλο υποδέχθηκε στο γραφείο του ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Νίκος Αγγελίδης ο οποίος έθεσε θέματα που αφορούν την οικονομική κρίση και σε πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της, μέσω επενδυτικών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων με γνώμονα την στήριξη της επιχειρηματικότητας, του εξέφρασε απόψεις για την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων και σκιαγράφησε πολύ παραστατικά το προφίλ ενός νομού αγροτικού που δέχθηκε δύο τονωτικές ενέσεις στο παρελθόν με την ίδρυση του πανεπιστημίου Θράκης και την βιομηχανική ανάπτυξη.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων που συναντιέται με όλα τα πρωτοβάθμια μέλη των 59 επιμελητηρίων της χώρας αναφέρθηκε στην αναβάθμιση του ρόλου αυτού του οργάνου έτσι ώστε να έχει μια καλύτερη παρέμβαση στα φόρα του εξωτερικού, όπου η θέση μας είναι χαμηλά, λέγοντας ότι μπορούν να αντληθούν ευρωπαϊκά προγράμματα και πόροι, να υπάρξει ουσιαστικότερη σχέση και παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κάτι που το είχε αντιληφθεί έντονα ο κ. Μίχαλος και όταν μετείχε στην Ένωση Μητροπολιτικών Επιμελητηρίων της Ευρώπης. «Είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο» επεσήμανε ο Νίκος Αγγελίδης υπεραμυνόμενος το ρόλο των επιμελητηρίων και σε ζητήματα στήριξης των επιχειρηματιών που διατηρούν κριτήρια βιωσιμότητας και χαροπαλεύουν για 30-50.000 ευρώ κεφάλαια κίνησης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρουσίασε για μία ακόμη φορά την δραματική εικόνα που παρατηρείται στα εμπορικά καταστήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουν μπει 92.000 λουκέτα και έχουν χαθεί 265.000 θέσεις εργασίας και μόνο κροκοδείλια δάκρια έχουμε δει, ενώ πρέπει να μπει ένα φρένο πλέον σ’ αυτή την απώλεια θέσεων εργασίας»…
Εξ άλλου ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε και με το προεδρείο επιμελητηρίου Δράμας σ΄ένα πραγματικά μαραθώνιο ταχύτητας προκειμένου μέχρι την παραμονή των εκλογών της 31ης Μαρτίου να έχει προλάβει να δει τους περισσότερους αν όχι όλους τους εν ενεργεία προέδρους.

Δεν δημιουργήσαμε λόμπι στην Ευρώπη?
Στα ελληνικά ζητήματα προτείνει
Αγροτικά δημοπρατήρια ως λύση στο θέμα των μεσαζόντων
Ειδικό σώμα δίωξης παραεμπορίου που ανθεί και στην περιοχή μας
Χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων που ασφυκτιούν μέσω του ταμείου Εγγυοδοσίας
Σε συνέντευξη στον «Χ» που παραχώρησε αποκλειστικά ο κ. Κων/νος Μίχαλος τόνισε ότι πρέπει να γίνει υπέρβαση από την ακολουθούμενη κεντρική οικονομική πολιτική και ότι το μίγμα της λιτότητας πάνω στη λιτότητα είναι επικίνδυνο σε βαθμό που μπορεί να προκαλέσει κοινωνική εξέγερση. «Φοβάμαι ότι η κοινωνία δεν θα αντέξει άλλα βάρη», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τοποθετήθηκε στο καυτό θέμα του παραεμπορίου, στο ταμείο εγγυοδοσίας, στις σχέσεις με την Τουρκία, στην εδραίωση της εικόνας μας ως κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων στην Ευρώπη, στην πρότασή του για τα αγροτικά δημοπρατήρια και τους μεσάζοντες. Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο των ρυθμίσεων που απαιτούνται, ο κ. Μίχαλος ζήτησε για μια ακόμη φορά, να συσταθεί άμεσα Σώμα Δίωξης του Παραεμπορίου, να εντατικοποιηθεί η αστυνόμευση των περιοχών όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα, να υπάρξει αποτελεσματικότερος συντονισμός μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και πλήρης αποσαφήνιση της αποστολής τους και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα και εργαλεία, για την άσκηση αυτής της αποστολής.
Ειδικότερα ανέφερε ως μια άλλη μάστιγα της υγιούς οικονομικής δράσης το παραεμπόριο που έχει πάρει πλέον πανελλαδικές διαστάσεις, αναγνωρίζοντας ότι πολύ περισσότερο η Μακεδονία – Θράκη πλήττεται από την παραεμπορική δραστηριότητα λόγω και της γειτνίασης με χώρες μέλη της Ε.Ε. οι οποίες επιδεικνύουν ένα πολύ υψηλό βαθμό παραεμπορικής δραστηριότητας. «Αυτό πρέπει να σταματήσει και η πρόταση που έχει καταθέσει το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Αθηνών αλλά θα είναι και τα πρώτα θέματα που θα σηκώσει η νέα διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι η σύσταση ενός ειδικού σώματος δίωξης παραεμπορίου, κάτι παρόμοιο με το ΣΔΟΕ ,ώστε να αντιμετωπιστεί δραστικά. Σήμερα επιχειρείται πάταξη του φαινομένου μέσα από μια συναρμοδιότητα πολλών φορέων, του υπουργείου Ανάπτυξης, του υπουργείου Οικονομικών, της δημοτικής αστυνομίας, της ελληνικής αστυνομίας, που πρώτον δεν έχει αποτελεσματικότητα, δεύτερον υπάρχει χρονική καθυστέρηση και θα μου επιτρέψετε όσο σκληρό και αν ακούγεται ? το έχω δει στην πράξη και από το μετερίζι του ΕΒΕΑ αλλά και από το ίδιο το υπουργείο οικονομικών στο οποίο είχα διατελέσει γενικός γραμματέας, χάνεται η πληροφορία και πολλές φορές, ή πωλείται και η πληροφορία? Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοιου είδους φαινόμενα, ο μόνος τρόπος είναι λοιπόν με την ενεργή συμμετοχή των επιμελητηρίων στην διεύθυνση του σώματος δίωξης παραεμπορίου να υπάρξει αυτό το σώμα, έτσι ώστε ο συνάδελφος επιχειρηματίας ο οποίος εμπιστεύεται την όποια πληροφορία έχει για τον γείτονα του, ότι κινεί μια παραεμπορική δράση, θα την εμπιστευτεί πιο εύκολα στον συνάδελφο του γιατί ξέρει ότι έχουν κοινό σκοπό και κοινό στόχο, παρά σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό που δυστυχώς κάποιοι από αυτούς, δεν μ? αρέσει να γενικολογώ, έχουν δείξει μια αρνητική στάση και σύμπλευση με τους ασκούντες το παραεμπόριο και όχι με το υγιές εμπόριο. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο αυτό το φαινόμενο όταν έχουμε χιλιάδες λουκέτων κάθε μήνα και πολύ περισσότερο πολλές χιλιάδες θέσεων εργασίας οι οποίες έχουν χαθεί τους τελευταίους 15 μήνες από τον ιδιωτικό τομέα».
ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΡΙΑ Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ
ΤΗΣ ΩΜΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ
Για τους αγρότες αφού βρέθηκε σ΄ένα αγροτικό νομό ο κ. Μίχαλος απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας μας επανέφερε την πρότασή του για τα αγροτικά δημοπρατήρια σε σχέση με τους μεσάζοντας λέγοντας: «Εμείς έχουμε κάνει μια πρόταση από το 2008 την οποία επαναφέρουμε και πάλι τώρα στο τραπέζι του διαλόγου, έτσι ώστε να μπορέσουμε πραγματικά να τονώσουμε την αγροτική παραγωγή και τον παραγωγό, με την έννοια ότι οι μεσάζοντες καλά κρατούν, δεν είμαστε απέναντι στους μεσάζοντες, είμαστε απέναντι στην δραστηριότητα κάποιων μεσαζόντων οι οποίοι παραποιώντας ή εξαπατώντας για να το πω ωμά, την συναλλαγή η οποία συνήθως γίνεται με τον αγρότη, φτάνουμε στο δυσμενές σημείο να έχουμε υψηλές τιμές στο ράφι και βεβαίως πολύ υψηλότερες στις αλυσίδες των υπεραγορών. Αυτό μπορούμε να το αποφύγουμε και μπορούμε να το αποφύγουμε για τον καταναλωτή αλλά μπορούμε να προσθέσουμε αξία στο προϊόν του κάθε αγρότη και αυτό γίνεται με δημοπρατήρια τα οποία μπορούν να θεσμοθετηθούν. Είναι 13 οι Περιφέρειες, 13 τα προτεινόμενα δημοπρατήρια σε όλη την χώρα, έτσι ώστε ανάλογα με την στρεμματική έκταση που διαθέτει ο κάθε αγρότης να του δίδεται άδεια για την απόκτηση ενός φορτηγού ανάλογου τονάζ που θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας. Θα μπορούν έτσι να μεταφέρουν αυτή την αγροτική παραγωγή καθημερινά στο δημοπρατήριο της περιοχής τους όπου θα λειτουργεί σαν χρηματιστήριο, με ηλεκτρονικά μέσα, ηλεκτρονικό τρόπο και ανάλογα με την ζήτηση και την προσφορά για το κάθε προϊόν. Με αυτό τον τρόπο και ο αγρότης θα έχει όφελος, θα υπάρχει μια διαδικασία πιστοποίησης και υγειονομικού ελέγχου αλλά και οποιεσδήποτε άλλες προϋποθέσεις χρειάζεται και βεβαίως ο κάθε Έλληνας καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή της ημέρας ποια είναι η τιμή του κάθε αγροτικού προϊόντος ανά περιοχή.
Αυτή είναι μια πρόταση ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την αναρχία που βλέπουμε αυτή την στιγμή, όπου ξεκίνησε ένα κίνημα με την πατάτα, αλλά φανταστείτε στις ημέρες του Πάσχα να δούμε παρόμοια φαινόμενα με αμνοερίφια που να περιφέρονται από πόλη σε πόλη, από χωριό σε χωριό, χωρίς πιστοποιήσεις, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υγειονομικές διατάξεις που να τηρούνται. Αυτά θα μου επιτρέψετε δεν επιδεικνύουν σοβαρότητα μιας ευρωπαϊκής οικονομίας και νομίζω ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης έχει ενστερνιστεί αυτή την άποψη, είναι σημερινή εξέλιξη αυτή και θεωρώ ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση γιατί σε κατ? ιδίαν συναντήσεις που είχα με τους αρμόδιους υπουργούς αγροτικής ανάπτυξης τα τελευταία 3 χρόνια συμφωνούσαν ότι τα δημοπρατήρια θα ήταν μια αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης των διαφόρων φαινομένων».
3,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν
για την δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Ο κ. Μίχαλος παράλληλα σχολίασε την τακτική των οριζόντιων περικοπών και ότι αν δεν σταματήσουν τα λάθη φοβάται ότι σύντομα θα συζητάμε και για τρίτο μνημόνιο.
«Χρειάζεται χρηματοδότηση και τόνωση της ρευστότητας» τόνισε επίσης «διαφορετικά έρχονται κι άλλα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας». Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να αποδυναμωθούν νομοθετικά τα Επιμελητήρια μετατρεπόμενα από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κάτι που τελικά ευτυχώς δεν έγινε, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων και επειδή κατάλαβαν πως δεν ήταν τα επιμελητήρια πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ως το μεγάλο πρόβλημα της εποχής μας αναγνώρισε την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις. «Η πρόταση την οποία καταθέσαμε πρόσφατα και έχουμε μια θετική εξέλιξη ως προς το πρώτο στάδιο είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα Ταμείο μικρομεσαίων. Το ΕΤΕΑΜ που αποτελεί την μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ αλλά δυστυχώς στην πράξη δεν λειτουργεί. Αυτό οφείλουμε όλοι να το ομολογήσουμε. Δεν μπορούμε σ? αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή που βρίσκονται οι επιχειρήσεις σήμερα να επιχειρήσουμε εκ νέου με έναν οργανισμό ο οποίος στην ουσία είναι αποτυχημένος. Η πρόταση λοιπόν η δική μας ήταν πρώτα από όλα να εξασφαλίσουμε αυτό το ποσό και υπήρξε μια θετική έκβαση για την διάθεση 3,6 δις ευρώ που θα διατεθεί πολύ σύντομα για την δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε καμία των περιπτώσεων όμως δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία, βάσει και της πρότασης που είχαμε καταθέσει ως επιμελητήρια, να υπάρχουν κοινές επιτροπές οι οποίες θα απαρτίζονται από τις αιρετές διοικήσεις των επιμελητηρίων, δηλαδή στην ουσία η ανάθεση θα γίνει στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, ως ο πυλώνας των 59 περιφερειακών επιμελητηρίων που καλύπτουν όλους τους νομούς της χώρας, θα μπορεί με τις αιρετές του διοικήσεις που αφουγκράζονται και γνωρίζουν τα προβλήματα της αγοράς, γνωρίζουν ποιες είναι οι επιχειρήσεις και ποιοι οι κλάδοι που πραγματικά χρειάζονται αυτό το οξυγόνο, το κεφάλαιο κίνησης, της τάξης των 30-40-50 χιλιάδων, εξαιρετικά σημαντικό αλλά σε συνεργασία με τους κατά τόπους διευθυντές του τραπεζικού συστήματος, να μπορούν να δανειοδοτηθούν όσες το δυνατόν περισσότερο επιχειρήσεις. Αν δεν γίνει αυτό στο επόμενο τρίμηνο ? το αργότερο εξάμηνο, πολύ φοβούμαι ότι ο αριθμός των λουκέτων θα αυξηθεί υπέρογκα και η απώλεια θέσεων εργασίας θα ξεπεράσει κατά πολύ τα ήδη πολύ άσχημα ποσοστά και δεδομένα αντιμετωπίζουμε σήμερα με τις γνωστές συνέπειες».
«ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΛΟΜΠΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ»
Ποια είναι η πρώτη προτεραιότητα αν αναλάβετε μετά τις εκλογές σ΄αυτό το σημαντικό πόστο κ. Μίχαλε; Θα δώσετε έμφαση στην εικόνα μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, μια Ελλάδα που να μην φαίνεται ως ο φτωχός συγγενής, ως μια ρημαγμένη χώρα με την μακραίωνη ιστορία;
-Νομίζω ότι θα είναι διπλός ο ρόλος που θα πρέπει να παίξει η Κεντρική Ένωση στην έναρξη αυτής της νέας διοικητικής περιόδου.
Πρώτον θα πρέπει να πεισθούν οι πολιτικοί ηγεμόνες που θα προκύψουν από τις πρόωρες εκλογές που θα έχουμε όπως φαίνεται τέλη Απριλίου, γιατί θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί ένα υγιές και σταθερό οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα προέλθει από μια αναμόρφωση της φορολογικής πολιτικής έτσι ώστε να ξέρουμε ότι έχουμε ένα φορολογικό νόμο ο οποίος πρώτον θα είναι ανταγωνιστικός σε σχέση με γειτονικές χώρες και όχι μόνο αλλά και να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων μέσα από τις δράσεις που προανέφερα, αλλά βεβαίως και η φωνή της Κεντρικής Ένωσης επιμελητηρίων, δηλαδή η φωνή της υγιούς επιχειρηματικότητας στην Ε.Ε. θα πρέπει να ισχυροποιηθεί διότι τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Δεν έγινε το σωστό λόμπι, να το πω ωμά που σήμερα αρκετοί παράγοντες που μετέχουν σ? αυτή την προεκλογική διαδικασία έχουν ο κάθε ένας από το δικό του μετερίζι τέτοιου είδους σχέσεις που μπορούμε να κεφαλαιοποιήσουμε στο άμεσο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε μια ισότιμη φωνή στην Ε.Ε. και πολύ περισσότερο να αντλήσουμε προγράμματα τα οποία δικαιούνται η Κεντρική Ένωση απευθείας χωρίς την παρέμβαση των κυβερνητικών οργανισμών και κύκλων που επιφέρουν χρονικές καθυστερήσεις κι όχι μόνο.
Πως βλέπετε την Τουρκία, ως μια μεγάλη αγορά δίπλα μας;
-Είναι μια μεγάλη αγορά και ξέρετε επειδή δεν μου αρέσει να ερμηνεύω πάντοτε με πολιτικούς όρους οικονομικά δεδομένα, εγώ παρόλο που προέρχομαι αν θέλετε από την Νότιο Ελλάδα, έχω σχέσεις επαγγελματικές με Τούρκους επιχειρηματίες από το 1992, μια δύσκολη τότε εποχή πολιτικά και όχι μόνο.Πάντως από την στιγμή που υπάρχουν ξεκάθαρες συνεννοήσεις και σχέσεις με τους Τούρκους συναδέλφους μας, δύσκολα παρουσιάζονται προβλήματα, νομίζω ότι οι πολιτικές παρεμβολές και κακές συνεννοήσεις που μπορεί να γίνονται ακόμη και σε επίπεδο επιμελητηριακό έχουν επιφέρει προβληματισμούς την στιγμή που δεν έπρεπε να υπάρχουν. Εγώ νομίζω ότι μοιραζόμαστε αυτή την στιγμή μια συμβίωση στον ίδιο γεωγραφικό χώρο, αναμφισβήτητα είναι μια ανερχόμενη και ισχυρή οικονομική δύναμη η Τουρκία, θεωρώ όμως ότι με σύνεση ? συναίνεση και σοβαρότητα και καλή συνεργασία, το οποίο επιδιώκουν οι Τούρκοι, λόγω και του Ευρωπαϊκού χαρακτηριστικού που διαθέτει η χώρα μας, μπορούμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα.
Σας ευχαριστώ θερμά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News