Με χρέη και ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ | xronos.gr
Η «ΑΜΑΡΤΩΛΗ» ΔΕΥΑΚ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ

Με χρέη και ανείσπρακτες οφειλές εκατομμυρίων ευρώ

29/03/12 - 12:00

Μοιραστείτε το

Στα 17 εκατομμύρια τα σημερινά χρέη της επιχείρησης Ο Δημήτρης Καρασταύρου αποκλείει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων

Στον αγώνα για την είσπραξη των οφειλών, από απλήρωτους λογαριασμούς πολιτών, έχει επιδοθεί η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κομοτηνής, με τον πρόεδρο Δημήτρη Καρασταύρου να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να εισπράξει τα χρήματα αυτά. Οι οφειλές από  ανείσπρακτους λογαριασμούς νερού, δημοτών της Κομοτηνής αγγίζουν σήμερα τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η επιχείρηση προσπαθεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις, εφόσον τα χρέη της φτάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της επιχείρησης, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm και στο Δήμο Μπακιρτζάκη, για την κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην «αμαρτωλή» επιχείρηση, με φόντο τα χρέη, τις υποχρεώσεις και το μέλλον της. 
Σε τι ποσό ανέρχονται σήμερα τα χρέη της ΔΕΥΑΚ;
-Είναι αρκετά, δεν είναι λίγα, η αλήθεια είναι ότι το πρώτο διάστημα υπήρχε ένας έντονος προσωπικός προβληματισμός, όταν μπήκα σ’ αυτό το πόστο. Μετά από ένα χρόνο πιστεύω ότι έχουμε αποκτήσει την άνεση ώστε να κινούμαστε άνετα και να ελέγχουμε την κατάσταση. Πλέον μπήκαμε σε ένα ρυθμό αποπληρωμής των οφειλών, έχουμε μια καλή εικόνα μέσα σε αυτό το διάστημα. Όσον αφορά στα χρέη, αυτή την στιγμή είναι γύρω στα 17 εκ. ευρώ. Πάνω – κάτω γύρω στα 2 εκ. ευρώ λιγότερα, από αυτά που είχαμε παραλάβει μέσα σε ένα χρόνο. Γύρω στα 19 εκατομμύρια ευρώ ήταν το χρέος, με μια προσεκτική προσέγγιση. 
Εκτός αυτών υπάρχουν και οι πάγιες υποχρεώσεις; 
-Εκεί στηρίζει και ο δήμος. Τα τοκοχρεολύσια τα πληρώνει ο δήμος Κομοτηνής. Η ΔΕΥΑΚ αυτή την στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να πληρώσει τα χρέη που έχει, την οφειλή της γύρω στο 1,6 εκ. ευρώ το χρόνο και συγχρόνως να ωριμάζει μελέτες για να μπορούν να κατατεθούν έργα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις, δημιουργούν το πρόβλημα.  Να φανταστείτε ότι έχουμε κατέβει πάρα πολύ. Ήδη για το 2011 ακόμη δεν έχουμε εικόνα, αυτό το 3% που παίρναμε πάντοτε ενδεχομένως να μην το πάρουμε καν. Η προηγούμενη δόση ήταν 245.000 ευρώ για το 2010 και ήρθε εντός του 2011, ενώ οι παλαιότερες δόσεις ήταν 500.000, 450.000. Με ένα τοκοχρεολύσιο των 600.000 ευρώ που ήταν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Μετά τα τελευταία δάνεια που πήρε η ΔΕΥΑΚ το τοκοχρεολύσιο πήγε στο 1,6 εκ. ευρώ, μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις, δεν μπορεί να βγει μπροστά και εκεί καλύπτει αυτό το κενό ο δήμος Κομοτηνής. 
Με τις ανεξόφλητες οφειλές και απλήρωτους  λογαριασμούς  τι γίνεται;
-Υπήρξε μια ευαισθητοποίηση, ήρθαν, έκαναν διακανονισμό γύρω στα 150 άτομα. Δεν ήταν μεγάλη η προσέλευση γιατί μιλάμε για οφειλές που αγγίζουν τα 2,5 εκ. ευρώ. Θέλω να πιστεύω ότι είναι η συγκυρία δύσκολη για να μπορέσουμε να πιέσουμε και εμείς για να ανταποκριθεί και ο κόσμος. Μιλάμε για χρονικές περιόδους που ήταν τέλος του χρόνου και αρχές του νέου, ήταν τα δύο χαράτσια της ΔΕΗ, ο κόσμος είχε πάρα πολλά έξοδα από τα πετρέλαια, κάνουμε υπομονή. Πάντως δεν κάνουμε πίσω σε αυτό που είπαμε, ότι θα γίνουν διακοπές στην υδροδότηση. Το λέω και το εννοώ! Οι δύσκολες συγκυρίες είναι για όλους, όχι για μερικούς. Είναι άσχημο να βλέπεις ανθρώπους οι οποίοι είναι με ένα μισθό να έρχονται να πληρώνουν τις τακτικές υποχρεώσεις τους στην ΔΕΥΑΚ, ενώ άλλοι που έχουν κάτι παραπάνω από ένα μισθό να το παίζουν αδιάφοροι. Θα επανέλθουμε στο ζήτημα των ανείσπρακτων οφειλών, αφήνουμε λίγο χρόνο γιατί πιστεύω ότι θα γίνουμε πολύ ασφυκτικοί και θα τεντώσουμε το σχοινί πολύ μετά. 
Στο σχεδιασμό σας μέσα είναι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια; 
-Δεν είναι σε καμία περίπτωση στη σκέψη μας να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη αύξηση στο νερό. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα, θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν οι πολίτες συνειδητοποιήσουν ότι πληρώνοντας το νερό, στο στάδιο που βρίσκεται, στην τιμή που έχουμε σήμερα, δεν θα έχουμε κανένα οικονομικό πρόβλημα και θα ανταπεξέλθουμε. 
Τα λάθη του παρελθόντος, δυσκολεύουν το σχεδιασμό για το μέλλον της επιχείρησης;
-Είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς που αντιμετωπίσουμε στην επιχείρηση. Ξεκινάμε να πάμε μπροστά και μας τραβάνε από πίσω λες και είμαστε γαζωμένοι. Σ? αυτό  δεν βοηθάει και η συγκυρία. Δεν σταματάει φυσικά ο έλεγχος του παρελθόντος, οι διαδικασίες είναι ήδη δρομολογημένες, θα πρέπει να κοιτάμε μπροστά γιατί το έχω ξαναπεί, όσο εμείς παλεύουμε το παρελθόν, το μέλλον ήδη κάποιοι άλλοι το «τρώνε» μέσα από το ΕΣΠΑ, μέσα από οτιδήποτε άλλο.
Όσον αφορά στον προγραμματισμό των έργων, γιατί πρόσφατα κρίθηκε άγονη  η δημοπρασία μεγάλου έργου και ποιες περιοχές αφορούσε;
-Ο διαγωνισμός αφορούσε σε έργα που ήταν για τον καποδιστριακό δήμο Κομοτηνής. Στις περιοχές Εκτενεπόλ ? Ρέμβη ? Σταθμός και ο τομέας Β? των οικισμών του δήμου που έχουμε αναδόχους με εκπτώσεις της τάξης των 45- 48%. Δεν έχει ευδοκιμήσει παρόλο που κάναμε τρεις διαγωνισμούς και στις τρεις φορές δεν ήρθαν οι εργολάβοι να μας δώσουν προσφορές, στον τομέα Α?, θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει η στάση. 
Για ποιο λόγο δεν ανταποκρίθηκαν οι εργολάβοι που σημειωτέον έχουν και αναδουλειά;
-Από τη μία, υπάρχει ένας φόβος ότι ενδεχομένως το έργο με τις μεγάλες εκπτώσεις δεν μπορεί να βγει. Από την άλλη πιστεύω ότι παίζει και το ενδεχόμενο ότι προσπαθούν να τα βρουν μεταξύ τους, ώστε η έκπτωση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Είναι έργα που είναι συγχρηματοδοτούμενα, έχουν ενταχτεί στο ΕΣΠΑ, είναι εξασφαλισμένες οι πιστώσεις τους, υπάρχουν τα χρήματα. Θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει η στάση αυτή απέναντι στα έργα που ήδη έχουμε βγάλει και στα υπόλοιπα που είναι να βγάλουμε. Όταν αναλάβαμε στη ΔΕΥΑΚ, μας έλεγαν ότι εδώ και τόσα χρόνια δε προκηρύσσει έργα και δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Φροντίσαμε και βγάλαμε έργα και βλέπουμε ότι πάλι δεν έρχονται. Δικαιολογία πλέον δεν υπάρχει. Αν δεν αλλάξουν στάση αυτοί, θα αλλάξουμε στάση εμείς. Έχουμε τρόπους να βρούμε και να πιέσουμε καταστάσεις ώστε τα έργα να γίνουν. Είναι το μόνο σίγουρο ότι η βούληση η δική μας και της ΔΕΥΑΚ και του δημάρχου είναι αυτά τα έργα να γίνουν. Δεν θα αφήσουμε τον κόσμο και τον τόπο μας να πάει πίσω επειδή το θέλουν κάποιοι. Ήδη έχουμε πάρει την απόφαση να δημοπρατήσουμε εκ νέου τα έργα αυτά. Θα υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, μας δίνεται και μια δυνατότητα να πάμε σε απευθείας ανάθεση από την νομοθεσία. Είναι κάτι το οποίο φυσικά δεν το θέλουμε, αλλά έχουμε και εμείς τρόπους να λειτουργήσουμε και να καταφέρουμε να έχουμε κατάθεση προσφορών για τα έργα αυτά. 
Με το φράγμα των Συμβόλων υπάρχουν εξελίξεις; 
-Για το φράγμα των Συμβόλων μας έχει κατατεθεί η μελέτη. Είχαμε προγραμματίσει την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, να κάνουμε μια δημόσια εκδήλωση και να αναδείξουμε αυτό το έργο. Είχαμε προγραμματίσει να καλέσουμε και τον γενικό γραμματέα Υδάτων, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε κάποιους που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτό το έργο. Να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που ενδεχομένως να έχει ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Παρόλα αυτά, επειδή συνέπεσαν κάποιες άλλες εκδηλώσεις ο γενικός γραμματέας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Έτσι πήραμε την απόφαση να διοργανώσουμε αργότερα αυτή την εκδήλωση, ώστε να αναδείξουμε το συγκεκριμένο έργο, να τεθούν τα ερωτήματα και να δοθούν οι αντίστοιχες απαντήσεις τόσο από τους μελετητές όσο και από όλο τον κόσμο που θέλει και ενδιαφέρεται και ενδιαφέρεται. 
Θεωρείται ότι θα φέρει και μια ανάσα στην περιοχή;
-Αυτή την στιγμή η ΔΕΥΑΚ τροφοδοτείται 7 μήνες νερό από το Φράγμα Συμβόλων όπως είναι αυτή την στιγμή, τώρα και 5 μήνες από γεωτρήσεις. Αν κατασκευαστεί το νέο Φράγμα Συμβόλων, η ποσότητες θα είναι τεράστιες, θα μπορεί να εξυπηρετήσει και περιοχές που είναι εκτός δήμου Κομοτηνής και εκεί είναι η ένσταση η δική μας, θα καλύψει και περιοχές του δήμου Ιάσμου, του δήμου Φιλύρας και κάποιες του δήμου Σαπών και εκεί είναι η ένσταση η δική μας.  Ότι  ένα έργο που εξυπηρετεί και άλλους όμορους δήμους δεν μπορεί την συμμετοχή να την επιβαρυνθεί μόνο ο δήμος Κομοτηνής. 
Τι θα γίνει με τις παραλιακές περιοχές, για την ανεπάρκεια το καλοκαίρι και την υφαλμύρωση; 
-Όταν ξεκινήσαμε ήδη είχαμε ωριμάσει σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής να εντάξουμε κάποιο έργο που ήταν πέντε μεγάλε δεξαμενές στο δήμο Αιγείρου. Η κατασκευή της βάσης έχει βρει ανάδοχο και είχαμε κάποιες ενστάσεις για την προμήθεια των δεξαμενών, έχουν όμως ξεπεραστεί και τώρα θα έχουμε ανάδοχο και για την προμήθεια των δεξαμενών. Η δεύτερη παρέμβαση που κάνουμε είναι ότι έχουμε ωριμάσει σαν ΔΕΥΑΚ και έχουμε καταθέσει τις μελέτες στο δήμο Κομοτηνής και καταθέσαμε και πρόταση στο ΕΣΠΑ, ενώ περιμένουμε αυτές τις μέρες να έχουμε ένταξη. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 4 εκ. ευρώ που είναι η αντικατάσταση του αγωγού από την Μοσυνούπολη προς Αίγειρο και Μεσούνη. Δίνουμε νερό στο ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων που ήταν ένα πάγιο αίτημα του και αντικαθιστούμε και ένα άλλο κομμάτι 700 μέτρων από την γεώτρηση της Αμβροσίας προς τον Αίγειρο, όπως επίσης και έναν κεντρικό αγωγό που θα πηγαίνει από την υφιστάμενη δεξαμενή της Μέσης προς το Φανάρι, ώστε πλέον το Φανάρι να υδροδοτείται κατευθείαν και από μόνο του, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες. 
Ο σχεδιασμός για το Νέο Σιδηροχώρι τι περιλαμβάνει;
- Έχουμε εδώ και δύο μήνες προκηρύξει τις μελέτες για να προχωρήσει η τρίτη φάση του Σιδηροχωρίου που θα τροφοδοτεί με νερό τους Αγίους Θεοδώρους και τα Δουκάτα από νερό του υδραγωγείου της Κομοτηνής. Με το ένα πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει από την Περιφέρεια και αφορά παραθαλάσσιες περιοχές μπαίνουμε στο σχεδιασμό, για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης του Σιδηροχωρίου και κάποιων άλλων οικισμών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα.  Για την τρίτη φάση του Σιδηροχωρίου ήδη είμαστε στην αξιολόγηση. Σε μια χρονική περίοδο 2-3 μηνών θα έχουμε μελετητή, σε  πέντε μήνες θα έχουμε μελέτη στα χέρια μας και μετά μπορούμε να το εντάξουμε και αυτό στο ΕΣΠΑ ή θα βρούμε κάποιο χρηματοδοτικό μέσο να το προχωρήσουμε. Επίσης έχουμε καταθέσει και πρόταση για δίκτυα ακαθάρτων στον οικισμό Ροδίτη, στον οικισμό Κοσμίου και ο αγωγός που θα τα πηγαίνει στον βιολογικό, της τάξης των 10 εκ. ευρώ. 
Αν τον  εντάξουμε και αυτό με τον βιολογικό του Φαναρίου και έχουμε μια δέσμευση χρημάτων γύρω στα 12 εκ. ευρώ πλησιάζουμε τις εντάξεις λίγο κάτω από τα 40 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr