Δωρεάν θεατρικό εργαστήριο για Κομοτηναίους | xronos.gr
ΜΕΣΩ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Δωρεάν θεατρικό εργαστήριο για Κομοτηναίους

16/02/21 - 13:13

Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και υλοποιείται διαδικτυακά

Το Goethe-Institut Thessaloniki, σε συνεργασία με την ArtBOX Creative Arts Management και την ΔΕΘ-Helexpo και στο πλαίσιο του προγράμματος CommonLab, διοργανώνουν δωρεάν εργαστήριο για κατοίκους πόλεων της Βορείου Ελλάδας. Για την πόλη της Κομοτηνής συμμετέχει ως φορέας η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κομοτηνής.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και υλοποιείται διαδικτυακά. Εστιάζει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα, και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς (λογοτεχνία, δημοσιογραφία, κινηματογράφο, φωτογραφία, πολιτιστική διαχείριση) που παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την αφήγηση -μικρών και μεγάλων- ιστοριών με διαφορετικά μέσα. Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, το εργαστήριο καθοδηγεί τους συμμετέχοντες στην δημιουργία έργων που θα παρουσιαστούν σε ένα τελικό Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2021, σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και στο διαδίκτυο - ανάλογα με τις συνθήκες. Το TaleofXCities, τόσο μέσα από το εργαστήριο όσο και μέσα από το τελικό φεστιβάλ, φέρνει σε επαφή συμμετέχοντες και φορείς, δημιουργώντας ένα δίκτυο κοινοτήτων και φορέων των πόλεων της Βορείου Ελλάδας.

Οι ειδικοί είναι οι:

- Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός - Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

- Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας - Λέγοντας ιστορίες - Dos&Donts

- Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος - Συνέντευξη και προφορική ιστορία

- Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος - Βασικές αρχές φωτογραφίας

- Αντώνης Βαλλινδράς, Κινηματογραφιστής - Βασικές αρχές κινούμενης εικόνας

- Xρήστος Σαββίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής - Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Την γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler, και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η ομάδα της ArtBOX - ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηιακώβου και ο θεωρητικός τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Λεπτομέρειες Συμμετοχής:

- Ημερομηνίες εργαστηρίου: 3 Μαρτίου - 19 Μαΐου

- Ημερομηνίες Φεστιβάλ: Ιούλιος 2021

- Ημέρες και ώρες συναντήσεων εργαστηρίου: κάθε Τετάρτη, 18:00-19:30 (εκτός Μεγάλης Τετάρτης)

- Αναλυτικό πρόγραμμα: βλ. παρακάτω, σελ. 3

- Το εργαστήριο υλοποιείται μέσω zoom. Δεν απαιτείται εγγραφή στην εφαρμογή. Θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και υποστήριξη στους συμμετέχοντες, προκειμένου να εξοικειωθούν με την χρήση της εφαρμογής.

- Δεν απαιτείται χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού για την παραγωγή των έργων.

- Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι δωρεάν.

Τρόπος Υποβολής Ενδιαφέροντος Συμμετοχής:

- Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου θα υλοποιηθεί μεταξύ 3/03-19/05/2021.

- Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή ως τις 26/02 συμπληρώνοντας τη φόρμα που είναι διαθέσιμη εδώ: https://www.commonlab.info/how-to-participation-form.html.

- Σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλος αριθμός συμμετοχών, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο του εργαστηρίου.

Περισσότερες πληροφορίες:

ArtBOX,hello@artbox.gr, www.commonlab.info. ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής 2531037770, theatrokomotinis@gmail.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

- Το εργαστήριο υλοποιείται κάθε Τετάρτη απόγευμα, 18:00-19:30.

- Σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη να χωριστεί το εργαστήριο σε ομάδες, ανάλογα με τη θεματική, ο προγραμματισμός θα γίνει σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες.
 

 

Θέμα

Ειδικοί

3 Μαρτίου

Εισαγωγή - γνωριμία με το πρόγραμμα

Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής

10 Μαρτίου

Λέγοντας Ιστορίες - Do’s & Dont’s

Σώτη Τριανταφύλλου, Έλλη Χρυσίδου

17 Μαρτίου

Συνέντευξη - Προφορική Ιστορία

 

Αννίτα Μορδεχάι, Έλλη Χρυσίδου

24 Μαρτίου

Εισαγωγή στην Φωτογραφία

Στέφανος Τσακίρης, Έλλη Χρυσίδου

31 Μαρτίου

Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα

Αντώνης Βαλλινδράς, Έλλη Χρυσίδου

7 Απριλίου

Εισαγωγή στο Podcast

Έλλη Χρυσίδου

14 Απριλίου

Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Χρήστος Σαββίδης, Έλλη Χρυσίδου

21 Απριλίου

Προτάσεις Συμμετεχόντων

Έλλη Χρυσίδου και καλεσμένοι ειδικοί

5, 12 Μαΐου

Επεξεργασία Προτάσεων Συμμετεχόντων

Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής

19 Μαΐου

Τελικές Παρουσιάσεις Συμμετεχόντων

Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής

Ιούλιος 2021

Φεστιβάλ

 

 

ΠΡΟΦΙΛ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Το "Common Lab" έχει σαν αποστολή την δημιουργία ενός Εγχειριδίου Κοινωνικής Καινοτομίας μέσω της Τέχνης, με στόχο να βοηθηθούν κοινότητες που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους κρίση. Περισσότερα:www.commonlab.info.

To Common Lab είναι ένα πρόγραμμα του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX σε συνεργασία με την ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο του προγράμματος Πρωτοβουλιών Αριστείας 2020 του Goethe-Institut.

Συνεργαζόμενοι φορείς:

Hyperwerk Institut for Postindustrial Design (Βασιλεία) (https://www.hypermagazine.ch)

Πλατφόρμα Freiraum (www.freiraumfestival.eu).

Οργάνωση-Υλοποίηση:Goethe-Institut Thessaloniki

Γενική Διεύθυνση:Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός: Άρης Καλόγηρος (Υπεύθυνος Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)
Συντονισμός για την ΔΕΘ HELEXPO: Βίκυ Δαλκράνη (Διευθύντρια Ινστιτούτου Εκθεσιακών Ερευνών - ΔΕΘ), Δημήτρης Κουρκουρίδης (Ερευνητής, ΙΕΕ - ΔΕΘ)

Κεντρική ιδέα, Συντονισμός:ArtBOX.gr

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Χρήστος Σαββίδης (ArtBOX.gr)

Επιμέλεια: Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr)

Επιστημονικός Σύμβουλος: Σωτήριος Μπαχτσετζής (ArtBOX.gr)

Υπεύθυνος Έρευνας: Καθ. Max Spielmann (Hyperwerk Institut for Postindustrial Design)
 

 

 
   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΙΚΩΝΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αντώνης Βαλλινδράς, Κινηματογραφιστής
Εισαγωγή στην κινούμενη εικόνα

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά έχει ζήσει σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σπούδασε οικονομικά στην Αθήνα και δούλεψε ως Account Executive σε διαφημιστική εταιρεία, καθώς και ως σύμβουλος μάρκετινγκ με εξειδίκευση την εταιρική επικοινωνία. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth. Μέχρι στιγμής,  έχει σκηνοθετήσει τρεις μικρού μήκους ταινίες. Επίσης, έχει δουλέψει σε δυο μεγάλου μήκους ταινίες - ως βοηθός σκηνοθέτη στο AMERIKA SQUARE και ως βοηθός παραγωγής στο Do It Yourself. Συμμετείχε ως υπότροφος στο πρόγραμμα START - Create Cultural Change του Goethe-Institut Thessaloniki και τώρα εργάζεται ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης  με την σκηνοθετική ομάδα της Ladies Fingers Directing Duo.

Αννίτα Μορδεχάι, Δημοσιογράφος
Συνέντευξη και προφορική ιστορία

Η Αννίτα Μορδεχάι ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Sussex στην Αγγλία. Η εργασιακή της εμπειρία ποικίλλει, καθώς έχει δουλέψει σε Ευρωπαϊκούς φορείς, σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προφορική ιστορία, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και στον χώρο του τουρισμού. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης ξεκίνησε να εργάζεται ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος και παραγωγός ειδήσεων για ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εργάστηκε για διεθνή μέσα, όπως τα BBC, ARTE, DW, SRF, ZDF και το Associated Press, για την παραγωγή σύντομων ντοκιμαντέρ και αφιερωμάτων για την Ελλάδα και την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα. Συνεργάστηκε ως παραγωγός με το Holocaust Memorial Museum των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντικείμενο τον εντοπισμό, τη συλλογή και την τεκμηρίωση συνεντεύξεων μη-Εβραίων σχετικά με τη μεταχείριση των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή τη στιγμή είναι η υπεύθυνη Τύπου μιας ΜΚΟ που εργάζεται με μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα. Από το 2011 συνεργάζεται σταθερά με το Ινστιτούτο Μετα-Βιομηχανικού Σχεδιασμού  Hyperwerk με έδρα την Βασιλεία, και μέσα από αυτήν την συνεργασία είχε την ευκαιρία να δουλέψει με μαθητές και να εξερευνήσει επίκαιρα ζητήματα σε ένα δυναμικό πλαίσιο. 

Χρήστος Σαββίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής - ArtBOX, Common Lab
Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ;

Ο Χρήστος Σαββίδης είναι o Ιδρυτικός Διευθυντής του ArtBOX - Creative Arts Management. Αυτήν την περίοδο είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος Common Lab, που βασίζεται σε μια ιδέα του ArtBOX και υλοποιείται από το Goethe-Institut Thessaloniki σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αριστείας του Goethe-Institut. Ο Χρήστος Σαββίδης έχει υπάρξει Καλλιτεχνικός Διευθυντής μεγάλης κλίμακας γεγονότων όπως τα: Art Athina - διεθνής φουάρ σύγχρονης τέχνης (2005-2008), Πεδίο Δράσης Κόδρα - ετήσιο εικαστικό φεστιβάλ (2004-2008), 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη (2011). Μεταξύ 2010-2012, ήταν Διευθυντής Καλλιτεχνικής Διαχείρισης του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Project Space του Μουσείου. Μεταξύ 2014-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος "Artecitya" του Goethe-Institut Thessaloniki και συνδιοργανωτής του ίδιου προγράμματος για την ΔΕΘ-Helexpo. Μεταξύ 2017-2019 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής του προγράμματος LABattoir, με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Σώτη Τριανταφύλλου, Συγγραφέας

Λέγοντας Ιστορίες Don's and Don'ts

Η Σώτη Τριανταφύλλου (Αθήνα, 1957) είναι ιστορικός των ΗΠΑ, συγγραφέας και αρθρογράφος.

Στέφανος Τσακίρης, Φωτογράφος

Εισαγωγή στην φωτογραφία

Ο Στέφανος Τσακίρης φοίτησε στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων, κοντά σε σπουδαίους δασκάλους του χώρου όπως τους Σ.Πάσχο, Κ. Αντωνιάδη και έπειτα τον Γ. Δήμου. Το 2017, με τη βοήθεια της ομάδας του, κατέκτησε το Guinness World Record με καλλιτεχνικό φωτογραφικό πρότζεκτ. Από το 2004 συμμετέχει και προσφέρει εξειδικευμένες φωτογραφικές υπηρεσίες, όπως ψηφιοποιήσεις ιδιωτικών συλλογών, υποβρύχιες φωτογραφίσεις ή φωτογραμμετρίες. Διατηρεί φωτογραφικό στούντιο στη Θεσσαλονίκη, με δραστηριότητα στη διαφήμιση και τη μόδα, ενώ επίσης διδάσκει τα αντίστοιχα αντικείμενα στο κολέγιο του ΑΚΤΟ. Πρόσφατα, συνίδρυσε το δημιουργικό δίπτυχο Janus Studio και το Ανήθικο Magazzino. Διατηρεί συνεργασίες με καλλιτεχνικά ιδρύματα και μουσεία σε Ελλάδα και εξωτερικό και εκθέτει με προσωπικές φωτογραφικές εκθέσεις, θέματα κοινωνικού περιεχομένου.

Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός 
Υπεύθυνη του Εργαστηρίου

H Έλλη Χρυσίδου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Nancy στη Γαλλία. Δίδαξε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Saint-Etienne (Γαλλία) από το 1990 ως το 2007. Πέρα από την αμιγώς καλλιτεχνική και διδακτική της εργασία, ασχολήθηκε επίσης με την σκηνογραφία, την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων και τον σχεδιασμό οπτικής επικοινωνίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 15 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ 2013-2019 ήταν Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr