Ο εορτασμός της 14ης Μαΐου

Με παραδοσιακό καφέ, καραμέλες, γλυκά, ταχίνι, φύλλα, λικέρ, ζυμαρικά, αλίπαστα, αλλά και ψωμί! Κόντρα στην λογική της ποσότητας των μάρκετ, τα παραδοσιακά στέκια των γεύσεων αναδεικνύουν την Ελλάδα που δημιουργεί, που προσπαθεί και βάζει ως κριτήριο μόνο την ποιότητα Ρεπορτάζ Μελαχροινή Μαρτίδου
Είναι πραγματικά πολύ όμορφη έκπληξη να βλέπεις προϊόντα του τόπου σου να ταξιδεύουν παντού, να έχουν φανατικούς φίλους και υποστηρικτές, να καταναλώνονται με χαρά και να κυριαρχούν σε μεγάλες αγορές. Τέτοιους χώρους λοιπόν εντοπίσαμε στην Θεσσαλονίκη με μια γρήγορη ματιά περπατώντας σε ιδιαίτερους χώρους που δεν μιμούνται ούτε αντιγράφουν τα μάρκετ αλλά ακολουθούν μια πιο ψαγμένη ματιά με μια ρετρό διάθεση στις αυθεντικές γεύσεις αλλά και στην νοστιμιά των πιο ψαγμένων χειροποίητων κι εγγυημένων πραγμάτων στο χώρο της διατροφής.
Ο Χαρίλαος Λαζαρόπουλος με ιστορία από το 1950 διατηρεί ένα πιο ελληνικού χρώματος παντοπωλείο ξηροκαρπάδικο που όμως δραπετεύει με γεύσεις μέχρι και από την Αυστραλία. Εκεί θα βρείτε ένα πλούτο πραγμάτων της Κομοτηνής μαύρο ταχίνι στραγάλια, λουκούμια, ξηρούς καρπούς παστέλια, χαλβάδες, αλλά και συκομαίδα της Κέρκυρας, βιολογική κηρήθρα, γλυκά Ξάνθης, κίτρινη και πράσινη χύμα φάβα, κουκιά ξερά, αλλά και κόκκινη φακή, ελληνικό φυσικό χυμό ροδιού, ένα κόσμο με εκλεκτά προϊόντα που ο κόσμος περιμένει σειρά από το εξυπηρετικότατο προσωπικό του για να φύγει με τα καλούδια του. Φιστίκια από τας Σέρρας, κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους και στραγάλια από την Κομοτηνή, αμύγδαλα από την Καβάλα, κάσιους από την Ινδία, μακαντάμια από την Αυστραλία, Αιγίνης από την Αίγινα. Στα ράφια βλέπουμε φέτες μήλου, φράουλες ολόγλυκες, κεράσια, βύσσινα και μπλούμπερι, νεκταρίνια, πεπόνι, ακτινίδια, παπάγια, μάνγκο, τζίντζερ, ξερούς χουρμάδες αλλά και κουμκουάτ Κέρκυρας. Ζαχαρώδη και ποτά, παστέλια, κακάο και κουβερτούρες και άλλες πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής βρίσκονται εν αφθονία στην. Βατικιώτου 24, Θεσσαλονίκη δίπλα στην πλατεία Αθωνος.
Το «παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης» είναι η σταθερή αξία στο κόσμο των γεύσεων με είδη και από τα πιο απίθανα μέρη. Δεσπόζει στην Κομνηνών 12 στην Θεσσαλονίκη με παράδοση από το 1924 με τα εδώδιμα κι αποικιακά κοντά στην τεράστια ποικιλία τερψιλαρύγγιων γεύσεων απ όλο τον κόσμο και κάθε γωνιά της Ελλάδας παρουσιάζει τις μαρμελάδες Synaxis ,τα ζυμαρικά Μαρώνειας και την Μέθεξις με ιπποφαές που είναι ένα νέο προϊόν που τείνει να κατακτήσει τον καταναλωτή που ψάχνει ποιότητα και γεύση. Εκεί βρίσκεις παστουρμά Αρμενίας, μανιτάρια Καστοριάς, σταμναγκάθι Κρήτης, καβουρμά Σουφλίου, όσπρια Πρεσπών και όλη την Ελλάδα συμπυκνωμένη σε δεκάδες γεύσεις και παραλλαγές για όσους υποστηρίζουν Ελληνική, Μεσογειακή, Ασιατική κι όχι μόνο κουζίνα.
Το διαδραστικό μαγαζί Salumeria μας καλεί και να δοκιμάσουμε στα τραπεζάκια που έχει, τα δώρα της Κομοτηνής που προσφέρει όπως όλα τα αλίπαστα Πασχαλίδη, για τα οποία είχε αφιέρωμα το Cook book του Έθνους, ψωμί από το Ηρωικό Σούλι του Ηφαίστου, καφέ «Πέτρος» ελληνικό καφέ σε ξανθή και σκούρα απόχρωση, τυροκομικά, αποξηραμένα είδη και ένα πλήθος πραγμάτων που αναδεικνύουν γευστικά και ισότιμα όλη την Θράκη. Η Βιβή Πασχαλίδου ψυχή της προσπάθειας δημιούργησε ένα χώρο εκλεκτό και φιλόξενο. Προσπαθεί να καλύψει και τις ανάγκες σε επιλεγμένες παρέες που δοκιμάζουν τσίπουρα, με μεζεκλίκια , μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την πόλη μας. Η έκπληξη μεγάλη.
Στην γειτονιά εστιατόρια ψαγμένα, καταστήματα καλαθοπλεκτικής, κατασκευών και πιο ιδιαίτερες καταστάσεις για να δεις μια άλλη αγορά και να ζήσεις την ατμόσφαιρα που μας μετέφεραν οι ελληνικές ταινίες του ασπρόμαυρου κινηματογράφου. Όλα είναι σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος, δίχως υπερβολές, σε άμεση επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη με γλυκιές και ανθρώπινες τιμές φτιαγμένα με ψυχή μεράκι και προσωπική φροντίδα. Η πρώτη βόλτα εντόπισε αυτά οι επόμενες θα αποτυπώσουν την προσπάθεια νάχει η πόλη μας παρουσία και σε πολλά άλλα είδη.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News