Σ. Μελισσόπουλος: Προβλήματα υποσιτισμού των παιδιών υπήρχαν και γίνονται εντονότερα | xronos.gr
Ο ΝΕΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Χ»

Σ. Μελισσόπουλος: Προβλήματα υποσιτισμού των παιδιών υπήρχαν και γίνονται εντονότερα

19/01/13 - 12:00
3343378768685 (76).JPG

Μοιραστείτε το

Είμαστε έτοιμοι με το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσουμε δραστικά το πρόβλημα,  είπε ο νέος διευθυντής εκπαίδευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ Συνέντευξη Όλγα Τσιούλφα 

Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης ήταν ο Σάββας Μελισσόπουλος, ο οποίος πριν από δέκα ημέρες ανέλαβε επίσημα καθήκοντα του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σε μία εποχή δύσκολη για την παιδεία, με τους εκπαιδευτικούς να προετοιμάζουν κινητοποιήσεις και τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες να μειώνονται συνεχώς, ανέλαβε θέση ευθύνης την οποία θα υπηρετήσει τα επόμενα χρόνια. Ο κ . Μελισσόπουλος στην πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Χ» μίλησε για τους στόχους, αλλά και τις προτεραιότητες που θέτει, καθώς και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. 
Θεωρείτε ότι αναλάβατε μία θέση ευθύνης σε μία δύσκολη περίοδο; 
- Έχω μερικές μέρες που ανέλαβα τα καθήκοντα μου και είμαστε όλοι εδώ για να μπορέσουμε να δούμε ακριβώς πως μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή που έγινε στο πρόσωπο μου. Το κάνουμε αυτό με το να ενημερωθούμε σωστά, να κάνουμε σωστές κινήσεις και να θέσουμε σε λειτουργία αυτό που ήδη λειτουργούσε πολύ σωστά, με τον Γιώργο Κελεσίδη. Ήταν ένας περιφερειακός διευθυντής που πραγματικά λειτούργησε άψογα και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για δικούς του λόγους. Η δική μου θητεία θα ήθελα να θεωρηθεί ως συνέχεια του έργου του, με όποιες  βελτιωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι ήδη γνωστά. Υπάρχει η αυτονόητη καθημερινή λειτουργία των σχολείων, η ασφάλεια των μαθητών, η προώθηση και η βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και του λεγόμενου εκπαιδευτικού έργου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια και όλοι αυτοί οι άνθρωποι, δική μας υποχρέωση είναι να έχουν ένα πολύ σωστό συντονισμό, ώστε να παίρνουμε το μεγαλύτερο δυνατό από τις δικές του δυνατότητες και να τις αποδίδουμε ως μία προστιθέμενη αξία. Στην κοινωνία, στους μαθητές και στην ελληνική οικογένεια γενικά. 

Η θητεία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της  Ξάνθης θα βοηθήσει ώστε να αντεπεξέλθετε στα νέα καθήκοντα;
- Πριν έρθω εδώ ήμουν διευθυντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ξάνθη, δυόμιση χρόνια περίπου. Νομίζω ότι αυτή μου η θητεία με βοήθησε να έχω την απαιτούμενη εμπειρία, έτσι ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ στα νέα και αυξημένα καθήκοντα μου. Η επιλογή μου ήταν αποτέλεσμα μίας προσπάθειας που έγινε στο υπουργείο Παιδείας. Ευχαριστώ την ηγεσία του υπουργείου και με βάση αυτή την επιλογή, συναισθάνομαι και την ευθύνη της δύσκολης συγκυρίας που βιώνουμε, η οποία πέρα από το ότι μας χρειάζεται όλους ενωμένους να έχουμε αντιπάλους μόνο τα προβλήματα, θα πρέπει να υπερβάλουμε όλοι εαυτούς. Χωρίς αποκλεισμούς, ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση της κοινωνίας και μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουμε άνοδο και βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 
Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;
- Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν καταγραφεί σε όλο το εύρος τους. Είναι προβλήματα που άλλα επιλύονται άμεσα και άλλα θέλουν το χρόνο τους. Δική μου σκέψη και αντίληψη είναι ότι στα άμεσα προβλήματα πρέπει να δίνουμε άμεσες λύσεις. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα εντάσσουμε σε έναν σχεδιασμό τέτοιο ώστε να υπάρχει μία συνέχεια. Δεν μπορεί να έρχεται ένας περιφερειακός διευθυντής να ακυρώνει τον προηγούμενο. Αυτά μας έφεραν εδώ, μας οδήγησαν εδώ οι αποσπασματικές λύσεις. Άρα μία προτεραιότητα μου είναι να υπάρξει και να καταγραφεί ένας γενικότερος σχεδιασμός. Ο συντονισμός όλων των Διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε συνεργασία και με το υπουργείο και η αλληλεπίδραση και με τις άλλες περιφερειακές Διευθύνσεις. Φυσικά το κτιριακό στην περιοχή μας είναι προτεραιότητα μας, πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Υπήρξε εδώ ένας γενικότερος σχεδιασμός τον οποίο θα ακολουθήσουμε και όπου υπάρχουν αλλαγές θα τις κάνουμε. Η εκπαίδευση είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει καθημερινά ανάγκες, άρα λοιπόν οι εκπαιδευτικές προτεραιότητες θα πρέπει να μπουν σε νέα βάση. Νομίζω πως δεν είμαστε μακριά από τον σχεδιασμό και  θα πάμε πολύ καλά και στον τομέα αυτό. Όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ελλείψεις υπάρχουν το ομολογούμε εμείς και το υπουργείο. Δώσαμε μία προτεραιότητα στο να επιλυθούν τα άμεσα προβλήματα. Άμεσο πρόβλημα είναι όταν για παράδειγμα ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν έχει καθηγητή. Ακόμα στα επαγγελματικά λύκεια που δεν έχουν καθηγητές ειδικότητας, επίσης κάποια κενά ειδικού προσωπικού και κάποιες ελλείψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα αυτά νομίζω ότι το υπουργείο τα μελετά, παρά τη δύσκολη κατάσταση την οποία μας περιέγραψε και ο υπουργός Παιδείας. Νομίζω όμως ότι με κάποιες ανακατατάξεις θα βελτιωθεί η κατάσταση. Πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα, ανάμεσα στις ειδικότητες και τους κλάδους της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ορθολογικό καταμερισμό και κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. 
Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την παροχή συσσιτίου στα δημοτικά σχολεία. Εντάσσεται και η Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε αυτό το πρόγραμμα;
- Είναι και η Περιφέρεια μας αλλά τίποτα τελικό δεν έχει ειπωθεί. Βρίσκεται σε ένα αρχικό στάδιο αυτή η προσπάθεια. Έχω ένα έγγραφο στα χέρια μου το οποίο αναφέρεται σε μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα σίτισης και τονίζει ότι, είναι δυνατόν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και οι σύλλογοι διδασκόντων σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων,  να επικοινωνούν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, τις μητροπόλεις που έχουν εκδηλώσει επιθυμία να βοηθήσουν. Αυτό είναι ένα προκαταρκτικό στάδιο. Μέχρι να βγει η τελική οδηγία του υπουργείου δεν ξέρουμε λεπτομέρειες του προγράμματος. 
Τα περιστατικά υποσιτισμού είναι καταγεγραμμένα; 
- Περιστατικά υποσιτισμού υπήρχαν, υπάρχουν περισσότερα σήμερα και θα υπάρχουν στο μέλλον. Στην Ξάνθη ως διευθυντής εκπαίδευσης είχα πάρει μία πρωτοβουλία μαζί με μία ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, με το σύλλογο αρτοποιών και άλλους που ενδιαφέρθηκαν και εξασφαλίσαμε ένα κουλούρι για κάποια παιδιά. Ξεκινήσαμε από ένα μικρό αριθμό μαθητών που πραγματικά είχαν έντονο και πολύ μεγάλο πρόβλημα στο να έχουν ακόμα και αυτό το κουλούρι. Μετά επεκταθήκαμε και σε μαθητές που έχουν ακόμα και μεσαίο πρόβλημα ή πολύ μικρό. Όταν βγάλαμε έναν αριθμό στους 200 μαθητές περίπου, μεταφέρθηκε προς τα μέσα ενημέρωσης, ότι στην Ξάνθη 200 παιδιά υποσιτίζονται. Δεν ήταν η αλήθεια αυτή. Ο αριθμός των μαθητών που υποσιτίζεται δεν είναι εύκολο να καταγραφεί γιατί υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Αντιμετωπίζονταν και παλαιότερα με έναν τρόπο προσεκτικό από τα σχολεία και από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων. Όταν μπαίνουμε σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και λέμε να κάνουμε μία συστηματική δουλειά, ο αριθμός αυτός μεγαλώνει και εξαιτίας της κρίσης αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η καταγραφή γίνεται πλέον και για περισσότερους μαθητές. Γι’ αυτό μπαίνουν σε αυτήν την κατηγορία περισσότερα παιδιά. Εγώ νομίζω ότι προβλήματα υποσιτισμού υπάρχουν, αλλά είναι μικρά είναι λίγα. Εμείς τα αντιμετωπίζαμε με εσωτερικές διαδικασίες. Εάν το υπουργείο μας ζητήσει να αντιμετωπιστεί δραστικά και σε ένα συνολικό και πανελλαδικό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τα απαιτούμενα στοιχεία.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr