14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Ας ελπίσουμε να είναι η τελευταία φορά που εξαγγέλθηκε το νοσοκομείο Κομοτηνής, αφού τώρα μάθαμε ότι και στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε επίσημα επιτέλους και η δημοπράτηση θα γίνει καλώς εχόντων των πραγμάτων σε 5 μήνες.
-Φυσικά και είναι κέρδος για τον τόπο ένα νέο νοσοκομείο, αλλά καλό είναι να επισημάνουμε και κάποιες ανακρίβειες που λέγονταν μέχρι τώρα. Εμείς όλοι γνωρίζαμε ως κοινοί θνητοί, ότι τα 67 εκ. ευρώ περίπου εκατομμύρια ευρώ της δαπάνης του έργου ήταν ήδη ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
-Όπως μάς διαβεβαίωναν πολλές φορές μέχρι τώρα οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί μας παράγοντες. Ενώ προχθές φάνηκε ξεκάθαρα ότι μόνο 10 εκ. ευρώ επιβαρύνουν την τρέχουσα περίοδο και τα άλλα 57 εκατομμύρια γεφυρώνονται με την 4η προγραμματική περίοδο.
-Δηλαδή για να καταλάβουμε με απλά ελληνικά, τα 57 εκατομμύρια του ΕΣΠΑ που πήγαν και δεν πιστώθηκαν για το νοσοκομείο, όπως προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό;
-Και γιατί πρέπει να φορτωθεί αυτό το ποσό στην 4η προγραμματική περίοδο; Αυτά φυσικά δεν μας τα εξήγησε κανένας μέσα στην χαρά της επιτυχίας.
-Ούτε πρόλαβαν να μας εξηγήσουν, αν τελικά το υπόλοιπο ποσό στο σύνολο του θα δοθεί για την ανέγερση και κατασκευή του νοσοκομείου. Και ούτε αν θα γίνουν περικοπές στο υπόλοιπο ποσό. Όπως ακριβώς έγινε και σε αυτήν την περίοδο. Ούτε φυσικά μας εξήγησαν αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες καθυστερήσεις στο έργο.
Με λύπη παρακολουθήσαμε τα παρατράγουδα στην γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών της νομικής, όπου τρεις παρατάξεις καταφέρονται εναντίον της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και αυτοί από την πλευρά τους μιλάνε για στέλεχος τους που βρέθηκε στο νοσοκομείο, με «αγωνιστικά» ράμματα.
-Διαβάζουμε στις ανακοινώσεις όλων για φασιστικές μεθόδους, μπράβους με εκφοβισμούς, τραμπουκισμούς και ύβρεις και ειλικρινά αναρωτιόμαστε, άραγε όλα αυτά ως μέθοδοι και φρασεολογία εκφράζουν την νεολαία και όλους τους φοιτητές;
-Η μεταφορά όλων των προβλημάτων από την πολιτική σκηνή της χώρας στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων και οι προσχηματικοί αυτοί διάλογοι που θυμίζουν ένα κακοφτιαγμένο πάνελ σε παρακμιακό τηλεοπτικό σταθμό, είναι το νέο πνεύμα άραγε που θέλουν να φέρουν στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου οι φοιτητές μας;
-Και όμως αυτοί οι φοιτητές που διαπληκτίστηκαν μεταξύ τους αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα για τις ανάγκες και την καθημερινότητα της πανεπιστημιακής τους ζωής και το φάσμα της ανεργίας όταν κάποια στιγμή θα τελειώσουν.
-Ποιος ο λόγος να φέρνουν στα αμφιθέατρα την κακέκτυπη μορφή αρρωστημένης διαμάχης των κομμάτων, που ούτε τους βοηθούν ούτε τους οδηγούν πουθενά.
-Οι πολίτες αλλά και οι υπόλοιποι φοιτητές που δεν αναμειγνύονται σε τέτοια γεγονότα, γυρίζουν την πλάτη σε τέτοιες αρρωστημένες τακτικές αγώνα.
-Και περιμένουν από τους φοιτητές να δείξουν ότι λειτουργούν πρωτοποριακά, με βλέμμα στο μέλλον. Και ότι συνεννοούνται μεταξύ τους όχι με πεζοδρομιακή και ξύλινη γλώσσα, αλλά με ουσιαστικό διάλογο και φρέσκες ιδέες. Αλλιώς τίποτα καλό δεν προμηνύεται σε αυτό τον τόπο από την επόμενη γενιά.
Γύρισε την πλάτη η δημοτική αρχή του δήμου Μαρώνειας –Σαπών στους 190 επαγγελματίες της περιοχής, αφού στην προχθεσινή ημερίδα για την ανάπτυξη παραβρέθηκε μόνο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
-Και όμως τα μισά και περισσότερα θέματα που τέθηκαν, αφορούσαν και την συνεργασία της δημοτικής αρχής. Προς τι λοιπόν η αδιαφορία και προφανώς οι ανειλημμένες υποχρεώσεις που θα επικαλεστούν, για να δικαιολογηθούν στους επιχειρηματίες σε λίγο καιρό που θα πλησιάζουν οι εκλογές;
-Μήπως κάποιοι στις Σάπες έχουν σηκώσει ήδη τα χέρια ότι τίποτα καλό δεν μπορεί να γίνει; Η απλώς η αδιαφορία το να δοθεί μεγάλη έμφαση σε ενός τύπου πραγματική ανάπτυξη, σημαίνει ότι κάποιοι σιωπηλά δίνουν χαρά στους χρυσοθήρες, που απεργάζονται τα δικά τους σχέδια για την περιοχή;
-Ήταν μια ευκαιρία για να αποδείξουν όλοι το αντίθετο. Που φαίνεται ότι την άφησαν ανεκμετάλλευτη. Όσο για τους λόγους οι ίδιοι γνωρίζουν και προφανώς θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους δημότες τους.
-Πάντως στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο είχαν πιο σοβαρά θέματα να περάσουν για την …ανάπτυξη. Όπως την μετάβαση 20 ατόμων στο Κίρτζαλι της Βουλγαρίας και την επίσημη αποστολή στο δήμο Μαρμαρά της Τουρκίας.
Η φιλοσοφία του μικρού και του άβολου, επικρατεί σε πολλές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος. Δεν σάς κάνει εντύπωση που ενώ ρίχνουν τόσα λεφτά για να εκσυγχρονιστούν και να προσελκύσουν τον πελάτη από την μία, από την άλλη δεν παύουν να χρησιμοποιούν τις γνωστές ψάθινες και άβολες καρέκλες των καφενείων;
-Είναι γνωστή βέβαια η φιλοσοφία ότι οι καρέκλες πρέπει να είναι άβολες και μικρές, ώστε να κουράζονται και να φεύγουν γρήγορα οι πελάτες και να αντικαθίστανται από άλλους.
-Δεν γνωρίζουμε αν αυτό σημαίνει σεβασμός στον πελάτη, που μάλλον όχι, γιατί απώτερος σκοπός είναι να φύγει γρήγορα, θαρρείς και θα ξημεροβραδιάζονταν κάποιοι στο μαγαζί τους.
-Όπως φιλοσοφία στα ξενυχτάδικα, είναι η αποκοιμιστική μουσική από κάποια ώρα και μετά, όταν δεν γίνεται ο αναμενόμενος τζίρος που θέλουν, ώστε να τους αδειάσουν οι πελάτες την γωνιά.
-Παρατηρούμε επίσης και σε μερικά στέκια της νεολαίας, να έχει γίνει φιλοσοφία η οικονομία του χώρου. Όπου τραπέζι για 4 άτομα μετά βίας χωράει τους καφέδες για δύο και στις καρέκλες μάλλον κάθεσαι ο μισός και υπόλοιπος βρίσκεσαι στον αέρα.
-Ας αλλάξουν ορισμένοι όμως νοοτροπία, γιατί τα παλιά αυτά τερτίπια που τα είχαν φιλοσοφήσει σε εποχές που το χρήμα έρεε άφθονο και κανείς δεν τα έδινε σημασία, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και οι πελάτες που σήμερα έχουν την δυνατότητα της επιλογής και της σύγκρισης, αφού ορισμένα στέκια βαράνε μύγες κυριολεκτικά, τα προσέχουν όλα.
-Και τα στέκια ειδικά στην Κομοτηνή λειτουργούν και ως μόδα, αφού όταν ανοίγουν στην αρχή γίνεται πατείς με πατώ σε και αν κάποιοι επιχειρηματίες δεν καταλαβαίνουν σε ποιον απευθύνονται και να σέβονται τον πελάτη, σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News