14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

# BELL# Mάθανε πως έχουμε ανεργία και πλάκωσε ο υπουργός υγείας της Τουρκίας και συντοπίτης μας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στους 7.000 άνεργους γιατρούς στην Ελλάδα που αναζητούν εργασία, να υπηρετήσουν την χώρα του με την επιστημονική τους γνώση.
-Φρόντισε μάλιστα για αυτό να αλλαχθεί το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί η Τουρκία να δέχεται μετανάστες επαγγελματίες υγείας από το εξωτερικό. Μάλιστα ισχυρίζεται ότι οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα της χώρας του μπορούν να καλύψουν όλες τις θέσεις από Έλληνες άνεργους γιατρούς και έτσι από 24 μόνο πού εργάζονται σήμερα, να γίνουν 7.024.
-Ενώ την ίδια ώρα ο ομόλογος του Άδωνης Γεωργιάδης δήλωνε, ότι οι ιδιώτες συμφέρουν περισσότερο από το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ενώ σε ανακοίνωση του ο ιατρικός σύλλογος τα βάζει με τις πονηριές Μουεζίνογλου και αναφέρει ότι έφυγαν ήδη από τη χώρα μας 6.872 γιατροί.
-Βέβαια δεν ξέχασε ο Μουεζίνογλου να πετάξει και την πολιτική του αιχμή, ότι ενώ μας είχαν σαν παράδειγμα μέχρι το 2002, τώρα η Τουρκία έχει αρχίσει να πετυχαίνει πολύ περισσότερα από την Ελλάδα. Η επικοινωνιακή αυτή κίνηση του Μουεζίνογλου, προφανώς είναι ένα ακόμα ράπισμα προς την ελληνική κυβέρνηση, αφού ενδεχομένως τελικά να είναι και άνευ αντικρίσματος.
-Εκτός βέβαια κάποιων μουσουλμάνων γιατρών της Θράκης που ίσως δεχτούν την πρόσκληση του Αχμέτ Μουεζίνογλου. Γιατί πολλοί από την μειονότητα που κατά πλειοψηφία σπουδάζουν ιατρική στην Κωνσταντινούπολη, δεν μπορούσαν να μείνουν εκεί εξασκώντας το επάγγελμα τους και επέστρεφαν στην Θράκη.
-Όσο για τους 7.000 ανέργους γιατρούς που ισχυρίζεται, μάλλον είναι περιζήτητοι στο εξωτερικό και ειδικά στις χώρες της ΕΕ με υψηλότερους μισθούς και προνόμια. Και μάλιστα αποδεκτοί για την αξιόπιστη επιστημονική τους κατάρτιση.
-Φαίνεται ότι ο Τούρκος υπουργός άλλαξε τους σχεδιασμούς του και από το ιδιωτικό νοσοκομείο που ήθελε να κτίσει στην περιοχή μας ως πρώην κλινικάρχης, αναδιπλώνεται και πάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Προφανώς κατάλαβε ότι αυτό το εγχείρημα δεν ήταν βιώσιμο και προτίμησε την εύκολη λύση του διασυρμού της χώρας μας. Αναμένουμε φυσικά με ενδιαφέρον πόσους και ποιους θα πείσει.
# BELL# Μαύρα τα μαντάτα για τούς αγρότες μας την επόμενη χρονιά. Και δεν μιλάμε μόνο για τις περικοπές στην επιδοματική πολιτική, αλλά για την φορολόγηση των εισοδημάτων τους από το πρώτο ευρώ.
-Αφού θα αναγκαστούν όλοι σχεδόν πλην κάποιων μικροκαλλιεργητών να διατηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων. Τα έσοδα τους βέβαια από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα ήταν δεδομένα. Όπως και οι κοινοτικές αποζημιώσεις και ενισχύσεις που θα θεωρούνται πλέον εισοδήματα.
-Αλλά το ζήτημα είναι με τι παραστατικά θα δικαιολογούν τα έξοδα τους. Δεν μιλάμε φυσικά για τις δαπάνες του πετρελαίου, ούτε για τα φάρμακα, τα λιπάσματα και τους σπόρους, αλλά για τα εκατοντάδες μεροκάματα και εργατοώρες που απαιτούνται από τον αγρότη και την οικογένεια του.
-Φυσικά αυτά δεν θα μπορούν να εκπέσουν ως δαπάνες. Όπως επίσης και για τα μεροκάματα που είναι ένα μεγάλο ποσό και τώρα καλύπτονται από Βουλγάρους η ρομά εργάτες. Χωρίς βέβαια το γνωστό εργόσημο που πρέπει να κόβουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην περιοχή μας.
-Άντε να πείσεις ένα τέτοιο εργάτη ότι δεν θα πληρώνεται με μετρητά και θα παίρνει ένα κουπόνι που πρέπει να εξαργυρώσει. Κάθε τρεις η τέσσερις μέρες από άλλον εργοδότη. Και έτσι επόμενο θα είναι ακόμα και αυτές οι δαπάνες που είναι σημαντικές, να μην μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημα.
-Και ο μέσος αγρότης να αναγκάζεται να πληρώσει στην εφορία πολύ πιο μεγαλύτερα ποσά από τα πραγματικά του κέρδη. Ξεκάθαρα δηλαδή θα οδηγηθεί μια μεγάλη μερίδα αγροτών στο περιθώριο η στην εγκατάλειψη των χωραφιών.
# BELL# Ακόμα περιμένουν το ραντεβού από τον υπουργό οικονομίας Χρήστο Σταικούρα οι φορείς και οι θεσμικοί από την περιοχή μας, ώστε να βρεθεί λύση για την επιδότηση του κόστους εργασίας του 12%. Η κατάσταση είναι βαλτωμένη από το 2010 και υπολείπονται άλλες 7 δόσεις.
-Παρόλο που το κίνητρο αυτό είναι το μόνο πραγματικό που θα μπορούσε να κρατήσει τις θέσεις εργασίας στην περιοχή μας και να δώσει μεγάλη οικονομική ανάσα σε πολλούς επιχειρηματίες. Φαίνεται όμως ξεκάθαρα ότι το υπουργείο κωφεύει, πρώτον γιατί δεν έχει χρήματα και δεύτερον γιατί ελέγχεται από την τρόικα, που το θεωρεί σαν μια έμμεση μορφή οικονομικής ενίσχυσης.
-Αντιδράσεις όμως φέρνουν και οι τραπεζίτες, αλλά το πιο περίεργο και παράδοξο είναι ότι οι τράπεζες τους επιδοτήθηκαν με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Εκεί άραγε πως δεν ισχύει η λογική αυτή ότι υπήρχαν κρατικές επιχορηγήσεις στα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ για τους απλούς επαγγελματίες βρίσκουν χίλια δυο εμπόδια;
-Πάντως η καθυστέρηση για να βρεθεί λύση και να διευκρινιστεί τι θα γίνει από και πέρα γεννάει εύλογα ερωτηματικά στον επαγγελματικό κόσμο, ότι μαγειρεύεται η διακοπή αυτής της επιδότησης.
-Παρόλο που ξεκαθάρισαν πριν από 3 χρόνια ποιες επιχειρήσεις το δικαιούνται πραγματικά. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών ειδήσεων, αλλά παράγοντες του υπουργείου φαίνεται ότι μαγειρεύουν ακόμα και το ενδεχόμενο να ζητηθούν ως επιστροφή και κάποια ποσά από ορισμένους που δεν τα δικαιούνταν. Κατά τα άλλα πασχίζουν δήθεν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας. Εκεί που μας χρωστάγανε μας παίρνουν και το βόδι που λέει και ο λαός.
# BELL# Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο το κλίμα άναψε, όταν απευθυνόμενη η δημοτική σύμβουλος Μουσταφάογλου Σιμπέλ στον Δήμαρχο Κομοτηνής, ανέφερε ότι σε κάθε βροχή οι γειτονιές της πόλης πλημμυρίζουν.
-Όταν ρωτήθηκε όμως συγκεκριμένα και επίμονα ποιες είναι αυτές οι γειτονιές που πλημμυρίζουν, προφανώς έψαχνε να τις βρει και αρκέστηκε στην γνωστή αλάνα στην ανατολική πλευρά της πόλης που μαζεύει νερά και έχει γίνει η πιο προσφιλής φωτογραφία στα τουρκόφωνα ΜΜΕ.
-Πέρασε και στην αντεπίθεση όμως ο δήμαρχος αναφέροντας ότι συγκεκριμένος σύμβουλος της παράταξης της, έχει αναφέρει σε τουρκόφωνο ραδιόφωνο ότι οι δήμαρχοι αμείβονται από τα έργα με ένα 10%. Αυτές οι λεπτομέρειες όμως φαίνεται ότι δεν υπέπεσαν στην αντίληψη της Σιμπέλ Μουσταφάογλου.
-Το γεγονός είναι όμως ότι πολλές φορές το ψέμα, η ρετσινιά, η υπερβολή και η γκρίζα αντιπολίτευση, να αιωρείται πάντοτε σε ορισμένα τουρκόφωνα μέσα, αλλά κανείς πολιτικός η αυτοδικοικητικός να μην τους σέρνει στα δικαστήρια αφήνοντας τους στο απυρόβλητο.
-Αν το ίδιο ακριβώς λέγονταν σε ένα άλλο σοβαρό μέσον και όχι τουρκόφωνο, η αγωγή θα ήταν εξασφαλισμένη η έστω η δημόσια συγνώμη. Μήπως είναι η ώρα να καταλάβουν κάποιοι ότι δεν είναι στο απυρόβλητο και να το παίζουν οι τρελοί του χωριού;
-Συκοφαντώντας επί προσωπικού για τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια; Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις του δημάρχου, γιατί αλλιώς στην περιοχή θα καταλάβουμε ότι επικρατούν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Ισότητα και ισονομία και στις μηνύσεις.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News