Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Όταν η ακρίβεια και οι συνεχείς αυξήσεις στα προϊόντα, ενίοτε αναιτιολόγητες όπως διαπιστώνει ο καθένας μας, έχουν γονατίσει οικονομικά τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Έλληνες το θεωρούν αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον, δεν μπορεί το υπουργείο να ρίχνει την μπάλα των ευθυνών στην εξέδρα.
Φταίει η Επιτροπή Ανταγωνισμού δηλώνει μετά παρρησίας ο αρμόδιος υπουργός, για να εισπράξει την απάντηση ότι δεν έχουμε επαρκές προσωπικό για ελέγχους, την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας αθέμιτης κερδοφορίας και εναρμονισμένων πρακτικών.
Υποστηρίζοντας ότι μετά από 15.000 ελέγχους τα μόνα πρόστιμα τα οποία καταλογίστηκαν ήταν των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Ώδινε όρος και έτεκε μυν δηλαδή, αν δεν μπορούν να βρουν ποιος ευθύνεται και ποιος εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις για να αισχροκερδήσει.
Και τα μικρά πρόστιμα δεν αποθαρρύνουν φυσικά κανέναν από τους μεγάλους προμηθευτές, εισαγωγείς και παραβάτες, αφού τα κέρδη τους είναι πολύ πιο περισσότερα και τους παρέχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν.
Και η τελευταία προσπάθεια του υπουργείου να εστιάσει τις ευθύνες στα προϊόντα μόνο των ξένων πολυεθνικών εταιρειών, από ότι φαίνεται δεν αποδίδει τα αναμενόμενα οφέλη.
Άρα να υποθέσουμε ότι φταίμε εμείς οι καταναλωτές, που ψωνίζουμε ανεβάζοντας τον πληθωρισμό και μαζί με τις μεγάλες τιμές στα καύσιμα, υποθηκεύουμε το μέλλον μας και την αγοραστική μας δύναμη.
Ούτε το οφθαλμοφανή πλέον δεν μπορούν να εντοπίσουν, αφού κυριολεκτικά πελαγοδρομούν και μπερδεύονται με τους πολλούς κωδικούς και τις απαραίτητες συγκρίσεις στα ομοειδή προϊόντα που έχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή.
-----------------
Δεν μπορεί όμως να αγνοούν, ή να μην μπορούν να εντοπίσουν τίποτα, όταν πουλήθηκαν όλα τα περσινά ελαιόλαδα με τιμές του …μέλλοντος και όταν στη διπλή τιμή πωλούνται πλέον πολλά ελληνικά προϊόντα, εκτός από τα ξένα.
Και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον μεγαλύτερες για τους μικρούς και μεσαίους, αφού μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους αναλώνεται για τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, των καυσίμων και στα προϊόντα διατροφής.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη πλέον, αφού δημόσιο και ελεγκτικές αρχές μαλώνουν μεταξύ τους και δηλώνουν ουσιαστικά την παντελή τους αδυναμία για να βρουν λύση και να επιβάλουν πρόστιμα, ώστε να εξορθολογιστούν οι τιμές.
Παρατηρούν απλώς το πρόβλημα θαρρείς και κάνουν ρεπορτάζ, όπως το διατύπωσε εξάλλου και ο κος Σκρέκας, για να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης στις ελεγκτικές αρχές. Για όλα λοιπόν φταίμε εμείς, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή.
Αλλά δεν μπορεί να μας εξηγήσει κάποιος επαρκώς, γιατί ενώ το βαρέλι του πετρελαίου έχει χαμηλή τιμή εμείς πληρώνουμε ακριβά τα καύσιμα. Και γιατί οι όποιες αυξήσεις επιφέρουν άμεσα πιο υψηλές τιμές στην ίδια ημέρα, ενώ όταν υπάρχει πτωτική πορεία ξεχνούν κάποιοι για μέρες να ανταποκριθούν, κατεβάζοντας τις τιμές στην αγορά των καυσίμων.
Είναι πλέον τόσο οφθαλμοφανή πολλά πού θα μπορούσαν να το ελέγξουν. Τις ντομάτες των τριών ευρώ, τις πατάτες και τα κρεμμύδια από 1,20 έως 1,5 ευρώ, αναψυκτικά που σκαρφάλωσαν από το 1,40 στα 2 ευρώ, ακόμα και τις σόδες που χρειάζεται για να τα χωνέψουμε όλα αυτά. Ανέβηκε δηλαδή με τον πόλεμο το ανθρακούχο νερό;
Για όλα αυτά δεν φταίει κανένας πόλεμος, αλλά απλώς υπάρχει ανικανότητα να ελεγχθούν. Ούτε φυσικά μπορούν να εντοπίσουν ποιοι επιτήδειοι μεγαλοεισαγωγείς και προμηθευτές συστηματικά και πολλές φορές έχουν ελαττώσει τις ποσότητες και το περιεχόμενο διαφόρων συσκευασιών με προϊόντα διατροφής, ενώ συγχρόνως έχουν αυξήσει και την τιμή. Τόσο δύσκολο είναι να το ελέγξουν και αυτό;
-----------------------
Αλήθεια αυτοί που αποφασίζουν για μας και υποτίθεται μας προστατεύουν, δεν ψωνίζουν ποτέ από σούπερ μάρκετ για να δουν τις τιμές, ή απλώς δεν τους αγγίζει το πρόβλημα γιατί αυτά που ξοδεύουν είναι πολύ λίγα αναλογικά με τους δικούς τους μισθούς και για αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν, πόσο δε μάλλον να το λύσουν;
Και φυσικά μόλις ο κόμπος έφθασε στο χτένι και το πρόβλημα πήρε ευρύτερες διαστάσεις με την κατακραυγή του κόσμου να αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, άρχισαν τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Και ο υπουργός καταλόγισε μετά από τους ελέγχους και τα πορίσματα των αρχών, δύο εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο σε δύο πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, για αθέμιτη κερδοφορία. Να υποθέσουμε δεν το γνώριζαν πριν τρεις ημέρες;
Περιμένουμε όμως να συνεχιστεί η παρόμοια τακτική και να μην αρκεστούν στα πρόστιμα της μιας ημέρας έστω και τσουχτερά. Αυτό έγινε και πριν κάποιους μήνες επί θητείας του κου Γεωργιάδη για δυο ομίλους μάρκετ και ύστερα σταμάτησαν τα πάντα.
Αν συνεχίσουν όμως σταθερά αυτή την τακτική ελέγχων, θα έχουμε γρήγορα και θετικά αποτελέσματα. Επίσης δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να χρειάζεται ο υπουργός να δώσει εντολή για να υποβληθούν τα πρόστιμα.
Δεν πρέπει αυτό να το πράττουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, όπως γίνεται για τις άλλες επιχειρήσεις; Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται εντολή υπουργού για να επιβληθούν πρόστιμα στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς μας. Μήπως κάποιο λάκκο έχει η φάβα; Και οι καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμων οφείλονται σε άλλους λόγους;
------------------------
Και αφού αναφερθήκαμε στο ελαιόλαδο να σημειώσουμε ότι στη Ροδόπη υπήρξε μία κλοπή πριν από ένα μήνα με κάποιους τενεκέδες λάδι, σημείο των καιρών βλέπετε, αλλά γενικότερα δεν αναφέρθηκαν άλλα περιστατικά, πλην αυτού στη γειτονική μας Ξάνθη προχθές, που πιάστηκαν στα πράσα αφού κατάφεραν να μαζέψουν 600 κιλά ελιές μέσα από το χωράφι.
Στη Ροδόπη δεν θα υπάρξουν κλοπές όμως για φέτος, γιατί η ακαρπία στα δέντρα είναι τόσο μεγάλη όπως μας λένε και οι παραγωγοί και η ποσότητα που θα μαζέψουν θα κυμανθεί γύρω στο 20% σε σχέση με το παρελθόν.
Πανελλαδικά όμως το πρόβλημα των κλοπών στο λάδι είναι τόσο μεγάλο, που οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί φυλάνε τα χωράφια τους μέχρι να τελειώσουν το μάζεμα της ελιάς. Και σε πολλά μάρκετ έχουν βάλει αντικλεπτικά συστήματα στις συσκευασίες μετά από κρούσματα κλοπών.
Ελλάδα η χώρα με τα εκατομμύρια λιόδεντρα που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν την εγχώρια αγορά και να κάνουμε εξαγωγές, αλλά έχει καταντήσει το ελαιόλαδο να είναι είδος πολυτελείας.
Επί χρόνια αντί να τυποποιούν τα τεράστια αποθέματα, το διοχετεύουμε χύμα και σε χαμηλές τιμές κυρίως στις χώρες της Ιταλίας και της Ισπανίας και έρχονται στη χώρα μας τυποποιημένα και πολύ πιο ακριβότερα.
Θα μπορούσαν να λειτουργούν με καλύτερο συνεργατικό πνεύμα οι συνεταιρισμοί και να κάνουν αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους με καλύτερες πρακτικές, για να μπορούν να εξάγουν σε ανταγωνιστικές τιμές, καλύπτοντας και την εγχώρια αγορά.
Αλλά τίποτα δεν γίνεται. Και για αυτό ακόμα και ο πολλά υποσχόμενος Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών της Μαρωνείας, τυπικά έπαψε να λειτουργεί τα τελευταία χρόνια.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News