Μικροκομοτηναίικα 17-10-2023 | xronos.gr
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΑΚΙΡΤΖΑΚΗΣ

Μικροκομοτηναίικα 17-10-2023

17/10/23 - 8:00
Μικροκομοτηναίικα 17-10-2023

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών κυρίως περιφερειών και μεγάλων δήμων σε πανελλαδικό επίπεδο, προφανώς έστειλαν και ένα αντικυβερνητικό μήνυμα, παρόλο που η ΝΔ προσπαθεί να το υποβαθμίσει, προτάσσοντας τη λογική, ότι η αποδοχή της καταγράφηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Τότε για ποιο λόγο προσπάθησε να εδραιώσει την παντοδυναμία της και στην αυτοδιοίκηση, που υποτίθεται είναι ανεξάρτητη; Τι ήθελε να καταγράψει ακόμα; Το αποτέλεσμα ήταν να μην τα καταφέρει και να υπάρξουν πολλές ανατροπές που έφεραν οι δεύτερες κάλπες. Που κυριολεκτικά είναι άδειες που λέει ο λαός.
Το κύριο χαρακτηριστικό ήταν η μεγάλη αποχή. Τόσο μεγάλη όμως και σε τέτοια επίπεδα, που αντί να ευνοήσει τους πρώτους που αναδείχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν φιλικά διακείμενοι προς τη κυβέρνηση της ΝΔ, η στηριζόμενοι, βοήθησε τους δεύτερους.
Που δημιούργησαν μεγαλύτερη συσπείρωση, επεδίωξαν συνεργασίες και έδωσαν τον αγώνα τους για την επικράτηση, χωρίς να επαναπαύονται στις δάφνες τους, την πρωτιά τους και στην κυβερνητική στήριξη. Εντελώς διαφορετικά όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος όμως λειτούργησαν οι ψηφοφόροι τη δεύτερη Κυριακή.

Δεν πριμοδότησαν και τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επαίρονται για κάποιες πολιτικές νίκες με την εκλογή δικών τους στελεχών, αλλά λειτούργησαν με τιμωρητική διάθεση, απέναντι στη σιγουριά της αυτοδυναμίας και ενδεχομένως σε κάποια φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας, που προσπάθησαν να περάσουν.


-------------

Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η ΝΔ τις περισσότερες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους με τους υποψηφίους που στήριζε, αφού τα ψευτοδιλήμματα αυτά δεν έπιασαν τόπο και ούτε έχουν και πολιτική λογική.
Λόγου χάριν ουδείς πολίτης που προσέτρεξε στις κάλπες μπορεί να διανοηθεί, γιατί θα πρέπει οι υποψήφιοι περιφερειάρχες να είναι κομματικοί και να στηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, ενώ ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ανεξάρτητα και να διεκδικούν από την κεντρική κυβέρνηση, όπως είναι το ορθότερο.
Και συνάμα να είναι ικανοί και γνώστες των τοπικών θεμάτων και της αυτοδιοίκησης, άξιοι να παλεύουν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για τα ζητήματα που απασχολούν την κάθε περιοχή και να παράγουν θετικό αποτέλεσμα.
Όπως επίσης πολλοί αδυνατούν να καταλάβουν ότι μια κυβέρνηση θέλει να εκλεγούν οι δικοί της, ενώ είναι όλων των Ελλήνων και των αιρετών, θα έχει υποτίθεται μεροληπτική συμπεριφορά για τους περιφερειάρχες και δημάρχους, που στηρίχθηκαν από την ίδια.
Συνεπώς ποιος ο λόγος οι αυτοδιοικητικοί να είναι κομματικοί; Όταν καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αδικήσει κανέναν αιρετό, έναντι κάποιων ημετέρων; Και άλλο κόμμα να ήταν στην εξουσία, θα αδικούσε όλους τους υπόλοιπους αιρετούς και θα επιβράβευε μόνο τους δικούς τους;
Προφανώς σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν γίνονται όλα αυτά. Άρα λοιπόν τα διλήμματα και τα μηνύματα είναι σαφή, ότι θα πρέπει κάποιοι να κριθούν από το έργο τους και τις πράξεις τους. Και στην κυβέρνηση και στην αυτοδιοίκηση.

Και ίσως θα πρέπει να σταματήσει αυτή η λανθασμένη λογική της πολιτικοποίησης των αυτοδιοικητικών εκλογών. Το πλήρωσε ακριβά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική που προσπάθησε να επιβάλει. Όπως τώρα και η ΝΔ με την ενισχυμένη αναλογική, που η πρωτιά στελεχών της τις πρώτες κάλπες, σημαδεύτηκε με ήττες στις δεύτερες.


Με βάση όμως αυτή τη λογική και τη συλλογιστική των πραγμάτων και του αντικυβερνητικού μετώπου, μπορούμε να σχολιάσουμε και τα αποτελέσματα στην περιφέρεια ΑΜΘ, που η πρωτιά Μέτιου στην πρώτη εκλογική διαδικασία, τον οδήγησε στην ήττα τη δεύτερη Κυριακή.
Η τιμωρητική διάθεση και τα στρατηγικά λάθη στην οργάνωση του προεκλογικού του αγώνα, τον οδήγησαν να απολέσει το προβάδισμα του 0,7% και 25.498 σταυρούς που είχε. Ενώ η παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη διατηρήθηκε αριθμητικά σε δυνάμεις και υπερκάλυψε τη διαφορά του πρώτου γύρου.
Εδώ βέβαια δεν είχαμε ξεκάθαρα ένα αντικυβερνητικό μέτωπο με δυο νεοδημοκράτες υποψηφίους, αφού θα πρέπει να γίνει μια εμπεριστατωμένη ανάλυση για να κατανοήσει κάποιος πώς συμπεριφέρθηκαν και τι ψήφισαν τελικά, αλλά και πόσοι πήγαν από τις παρατάξεις της κεντροαριστεράς στις κάλπες.
Και με δεδομένα τα χαρακτηριστικά ότι και οι δύο είχαν στους κόλπους τους ένα μεγάλο ποσοστό από υποψήφιους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Οι διαφορές όμως μεγάλωσαν αισθητά στους περισσότερους νομούς υπέρ Τοψίδη, οι απώλειες αισθητές για το Χρήστο Μέτιο και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο.
Αφού συνέργησαν για όλα αυτά στο ότι επικοινωνιακά ποντάρισε ως ανεξάρτητος υποψήφιος ο κος Τοψίδης, ενώ ο Χρήστος Μήτσιος όχι μόνο δεν προσπάθησε να αποποιηθεί το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά δέθηκε περισσότερο τις τελευταίες ημέρες.

Αφού πλήθος κυβερνητικών στελεχών ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ήρθαν να στηρίξουν τον αγώνα του για άλλη μία φορά, όπως στις προηγούμενες εκλογές. Που τότε όμως έπιασε τόπο, ενώ στις τωρινές μάλλον λειτούργησε αρνητικά, από το μικρό όφελος που είχε ακόμα και στο νομό Έβρου.


Στη Ροδόπη μπορεί να διατηρήθηκε η ποσοστιαία υπεροχή Μέτιου, αλλά σε απόλυτα πραγματικά νούμερα και αριθμούς έχασε πάνω από 8 χιλιάδες ψηφοφόρους, ενώ στην Ξάνθη πάνω από 6 χιλιάδες.
Και μπορεί οι διαφορές σε άλλους νομούς να ανάγονται μόνο για χριστιανούς ψηφοφόρους, αλλά στη Ροδόπη ιδιαίτερα και στην Ξάνθη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έπαιξε ρόλο η μεταστροφή της μειονοτικής ψήφου. Μειονοτικοί ψηφοφόροι λειτούργησαν διαφορετικά στη δεύτερη κάλπη.
Επίσης ο Χριστόδουλος Τοψίδης και οι σύμβουλοι του συνέχισαν να δίνουν τη μάχη, εκτιμώντας ότι μπορούν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα και το κατάφεραν. Ενώ αντίστοιχα οι περισσότεροι σύμβουλοι του Χρήστου Μέτιου, ειδικά οι μη εκλεγέντες, έδιναν τον αγώνα τους μόνο με κάποιες διαδικτυακές αναρτήσεις.
Ποντάροντας στο ισχυρό προβάδισμα των 7 ποσοστιαίων μονάδων που είχε από την πρώτη Κυριακή και στον εφησυχασμό. Εκτιμώντας λανθασμένα ότι όλες οι κυβερνητικές δυνάμεις που ήρθαν στην περιφέρεια, είναι ικανές να φέρουν μία ακόμα νίκη.
Μέτρησε ακόμα και η ανεπάρκεια έργου, ή κάποια φαινόμενα πολιτικής αλαζονείας σε κεντρικό επίπεδο, που την πλήρωσαν και οι στηριζόμενοι υποψήφιοι. Αλλά και το πνεύμα της παντοδυναμίας που προσπάθησε να περάσει η ΝΔ και συσπείρωσε ένα αντικυβερνητικό μέτωπο.
Οι πολίτες ακόμα δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν πως η κυβέρνηση της ΝΔ με έναν περιφερειάρχη που έχει την στήριξη της, δεν μπόρεσε να παράξει περισσότερο έργο στην περιφέρεια, όπως θα ήθελαν.
Και φυσικά δεν κατανόησαν γιατί ενώ επαίρονταν ο ίδιος ότι στις τάξεις του έχει μέσα και υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ, χρειαζόταν τόσο μεγάλη και δραστική κινητοποίηση των κυβερνητικών στελεχών και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι φοβόταν για το αποτέλεσμα.
Αυτό όμως λειτούργησε αρνητικά και σε υποστηρικτές του από τη ΝΔ και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων, που ένιωσαν ότι χρησιμοποιούνται για άλλα πολιτικά οφέλη. Το αποτέλεσμα πολλοί να μην προσέλθουν στις κάλπες και άλλοι να στηρίξουν τον αντίπαλο του.
Πολλοί ακόμα σύντροφοι στο κόμμα καταλόγισαν στον νυν περιφερειάρχη ότι δεν στήριξε ξεκάθαρα την υποψηφιότητα Γραβάνη στο δήμο και για αυτό οι πρώτοι που πανηγύριζαν για τη νίκη Τοψίδη προχθές βράδυ στο εκλογικό, ήταν στελέχη της δημοτικής τους παράταξης. Αυτό θα το σχολιάσουμε αύριο όμως.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr