Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Αλήθεια μπορεί να κατανοήσει κανείς το σκεπτικό του νομοθέτη που επιβάλλει δύο μέτρα και δύο σταθμά, σχετικά με την εναλλαγή στην κυβέρνηση, αλλά και στις διοικήσεις των ΟΤΑ; Η νέα κυβέρνηση αναλαμβάνει καθήκοντα την επομένη των εκλογών και οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να περιμένουν ένα τρίμηνο.
Τι εξυπηρετεί όμως η καθυστέρηση αυτή για να αναλάβουν τη διοίκηση, δήμαρχοι και περιφερειάρχες, ειδικά σε μία κρίσιμη περίοδο, λίγο πριν το κλείσιμο του χρόνου; Με δεδομένο ότι είναι η περίοδος που θα πρέπει να περάσει ο προϋπολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και να κλείσουν πολλά προγράμματα τα οποία έχουν καταληκτική ημερομηνία.
Στο νομό Ροδόπης έχουμε νέες ηγεσίες στους δήμους Ιάσμου, Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών, αλλά και στην περιφέρεια. Γιατί θα πρέπει να κάνουν το δικό τους προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα οι παλιές διοικήσεις;
Και να δεσμεύσουν τις νέες διοικήσεις σε πράγματα τα οποία ίσως δεν συμφωνεί. Και φυσικά οι νεότεροι για ένα χρόνο θα εφαρμόζουν αυτά τα οποία πέρασαν οι προηγούμενοι.
Ουσιαστικά δηλαδή να αρχίσουν το δικό τους έργο από τη δεύτερη χρονιά. Δεν είναι λίγο παράλογο αυτό; Δεν δημιουργεί ενδεχομένως κάποιους πονηρούς συνειρμούς, ότι πριν φύγουν κάποιοι θα πρέπει να διευθετήσουν τα του οίκου τους.
Βέβαια ο προϋπολογισμός πάντοτε μπορεί να αναμορφωθεί και να γίνουν πολλές τροποποιήσεις με τη νέα διοίκηση. Εξάλλου σχεδόν το 80% των προϋπολογισμών και των δαπανών, είναι αυτό που θα έκαναν το ίδιο όλοι.
Και λιγότερα είναι τα κονδύλια που αποφασίζει η κάθε διοίκηση. Υπάρχει όμως το τεχνικό πρόγραμμα, που θα είναι δεσμευτικό για τον επόμενο. Και τα δυο αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα, που πάντοτε επιφέρουν στα συμβούλια έντονες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις.
---------
Δεν θα έπρεπε να ενημερώνονται επίσης από πριν και στο άχαρο αυτό στάδιο της αναμονής οι νέοι που θα αναλάβουν; Και ακόμα και να τους παρέχεται και ένα γραφείο στο δήμο ή στην περιφέρεια;
Μήπως για να αποδείξουν κάποιοι τις καλές τους προθέσεις, ακόμα και αν δεν το προβλέπει ο νομοθέτης, θα έπρεπε να φωνάξουν τους νέους και από κοινού να δουν τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες;
Υπάρχουν ακόμα σημαντικές καταληκτικές ημερομηνίες για προγράμματα και αποφάσεις που λήγουν τον τελευταίο μήνα του χρόνου, να καταρτίσουν από κοινού τον προϋπολογισμό και το τεχνικό έργο, αν σέβονται το δήμο και τους δημότες τους.
Εκτός αν κάποιοι θέλουν να κρύψουν και κάτι η να κλείσουν υποθέσεις. Ειδάλλως η συνεργασία με τους νεότερους με ανοιχτά χαρτιά, θα αποδείκνυαν τοις πράγμασι και τις καλές τους προθέσεις.
Το αστείο είναι ότι ο νομοθέτης δεν προβλέπει τη διάθεση γραφείου προεκλογικά σε όποιον έχει κερδίσει τη μάχη. Αλλά μετεκλογικά, στους επικεφαλής των παρατάξεων, να έχουν γραφείο δικό τους εντός του δήμου.
Αν υπάρχει όμως η δυνατότητα όπως διευκρινίζει ο νόμος και συνήθως οι διοικούντες δεν …βρίσκουν χώρο. Αλλά και οι αντιπολιτεύσεις δεν το διεκδικούν, εξ’ όσων γνωρίζουμε. Για να ενημερώνονται και για όλα απευθείας.
Βέβαια ο νομοθέτης προβλέπει και κάτι άλλο για τις διοικήσεις που έχουν αλλάξει, ή μη, που μάλλον έρχεται σε αντίφαση με τις σοβαρές αποφάσεις που παίρνουν οι απερχόμενοι για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.
Τους απαγορεύει να πάρουν ….σοβαρές αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα, που θα δεσμεύει τους επόμενους, δημιουργώντας ένα κλίμα στασιμότητας. Ενώ τους επιτρέπει να ψηφίζουν τα πολύ πιο σοβαρά που αναφέραμε. Αυτό και αν είναι παραλογισμός.
----------
Αλλού βαρούν τα όργανα και αλλού γίνεται ο γάμος. Στην Αμερική παντρεύεται ο Στέφανος Κασσελάκης και στην Κουμουνδούρου οι σύντροφοι της Ομπρέλας μάλλον ετοιμάζουν όπως φαίνεται την αποχώρηση τους από το κόμμα.
Αφού διαχωρίζουν πλήρως τις θέσεις τους από το νέο αρχηγό. Και η τελευταία μάχη για την αποδόμηση του μάλλον θα δοθεί στο συνέδριο που βιάζονται να γίνει το Νοέμβριο, ενώ ο νέος αρχηγός θέλει τον Φεβρουάριο. Θέλουν να ξεκαθαρίσουν γρήγορα τη στάση τους.
Πάντως στο σκληρό κείμενο κριτικής κατά του προέδρου βλέπουμε να υπάρχουν λιγότερες υπογραφές από αυτές των 16 αρχικά, στην πρώτη πολιτική του ομιλία που διαφώνησαν μαζί του.
Όπως επίσης και να λείπει η υπογραφή πλέον του Οζγκιούρ Φερχάτ βουλευτή Ροδόπης, που αρχικά είχε συνταχθεί μαζί τους. Ίσως μετά την τοποθέτηση του ως αναπληρωτή τομεάρχη Υγείας του κόμματος, να άλλαξε τη στάση του και ενδεχομένως να επιθυμεί να συνδεθεί με την ομάδα του νέου προέδρου.
Οι αριστεροί και δημοκράτες της Ομπρέλας όμως του καταλογίζουν και το αρνητικό αποτέλεσμα της κάλπης στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ενώ όταν αυτοί κατάρτιζαν τα ψηφοδέλτια για να δώσουν τον αγώνα, ο νέος πρόεδρος φυσικά δεν έχει αναλάβει ακόμα τα καθήκοντά του. Απέραντος πολιτικός στρουθοκαμηλισμός για τα δικά τους λάθη.
Λειτουργούν ως κλειδοκράτορας του κόμματος και αφού ο νέος αρχηγός εκλέχθηκε με την πλειοψηφία των ψήφων των στελεχών του κόμματος και με μεγάλη αποδοχή, μάλλον αμφισβητούν τη βούληση και τις επιλογές των συντρόφων τους.
Αυτά είναι νέα ήθη και έννοιες μάλλον της δημοκρατίας και της αριστεράς. Και δεν αντιλαμβάνονται ότι προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες στο κόμμα και αλγεινή εντύπωση και στους πολίτες.
Η πολιτική υποκρισία τους φθάνει στο σημείο να τον κατηγορούν για δεξιές απόψεις στο συνέδριο του ΣΕΒ, αλλά ακόμα και για Μεσσιανισμό, ότι δέχτηκαν απειλές όσοι τον αμφισβητούν και για πραξικοπηματικές κινήσεις. Μα υπάρχουν πιο πραξικοπηματικές κινήσεις, από αυτές που ήδη κάνουν αυτοί;
---------
Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι δύσκολο να διαχειριστεί κάποιος υποψήφιος την ήττα του μετεκλογικά, αλλά ας αντιληφθούν και οι ίδιοι ότι η κοινωνία τους κατέταξε στην αντιπολίτευση. Και ότι ουδείς τους τοποθέτησε ως αυτόκλητους σωτήρες όπως προσπαθούν ανεπιτυχώς να το παρουσιάσουν διαδικτυακά.
Αυτοί μόνο δήθεν θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, αλλά δεν το καταλαβαίνει ο κόσμος. Είναι πρόθυμοι να παράξουν έργο, αλλά οι πολίτες φαίνεται δεν το χρειάζονται. Δηλαδή καταλογίζουν στους πολίτες μειωμένη πολιτική αντίληψη και θολή κρίση στην αξιολόγηση τους.
Για να κρύψουν φυσικά τα δικά τους λάθη. Πεδίο δόξης λαμπρό όμως για τον καθένα, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πολίτη τα επόμενα πέντε χρόνια. Είτε από την επαγγελματική του ενασχόληση, είτε από την εθελοντική του δράση, ακόμα και ως απλός πολίτης, μέσω συλλόγων.
Θα πρέπει δηλαδή να είναι κάποιος σε θεσμική θέση και έμμισθη για να έχει τη διάθεση προσφοράς προς τους πολίτες; Οι θεσμικές θέσεις είναι το βαρόμετρο της προσφοράς και της καταξίωσης για τον καθένα;
Και από που να …σώσουν τους πολίτες, όταν αυτοί επιλέγουν άλλους για να τους διοικήσουν; Ας το πράξουν λοιπόν χωρίς αμοιβές, φληναφήματα και αμπελοφιλοσοφίες και χωρίς θεσμικές θέσεις.
Και αυτό θα το κρίνει θετικά η τοπική κοινωνία για ορισμένους στις επόμενες εκλογές. Για όλους τους άλλους που προσάπτουν τις κατηγορίες για τη δική τους ήττα στους πολίτες, προφανώς θα το βρουν και αυτό μπροστά τους, με τη μειωμένη αποδοχή που θα έχουν σε σχέση με το σήμερα.
Οι πολίτες κατά πλειοψηφία δεν ξεχνούν, έχουν άποψη και κρίση, αλλά και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Γνωρίζουν όσοι χρησιμοποιούν τις θέσεις τους για τα δικά τους οφέλη, αλλά και ποιους προσφέρουν πραγματικά.
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News