Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Προβληματισμένη, θυμωμένη και οργισμένη η κοινωνία, ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, αφού πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμα αναπάντητα, η δικαιοσύνη όπως συνήθως αργεί να αποδώσει ευθύνες και οι πολιτικοί αρνούνται να αναλάβουν τις δικές τους, έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα δυσαρέσκειας στα συλλαλητήρια.
Όλοι μιλούν για απόδοση ευθυνών. Το επισημαίνει στις δηλώσεις της και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέροντας ότι «η τραγωδία των Τεμπών πληγώνει και θυμώνει την κοινωνία. Η οδύνη παραμένει αμείωτη και τα ερωτήματα δίχως απάντηση. Τα λόγια δεν μπορούν να επουλώσουν το τραύμα» και «χρέος της πολιτείας είναι η απόδοση της ευθύνης».
Αλλά και ο πρωθυπουργός που αναφέρει ότι «πρώτη η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα οφείλουμε να διακρίνουμε πίσω από την τραγωδία μία συλλογική αποτυχία. Να βρούμε τον κορμό και τα κλαδιά της και με τόλμη να την ξεριζώσουμε, όχι διχασμένοι, αλλά ενωμένοι».
Επισημαίνει όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τη «συλλογική αποτυχία», υπόσχεται ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, αφού ήδη «η βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους».
Βέβαια οι δηλώσεις αυτές που κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, μάλλον έχουν ένα πνεύμα αποποίησης πολιτικών ευθυνών και αποδίδουν επιλήψιμες πράξεις στα ανθρώπινα λάθη. Αρκεί όμως μόνο αυτό; Και οι πολιτικοί που ανέχονταν μια τέτοια κατάσταση μη εκσυγχρονισμού σε θέματα ασφάλειας των τρένων διαχρονικά, δεν έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης;
Και πως κοστολογείται και τιμωρείται η τραγωδία των Τεμπών; Με τον έναν πολιτικό να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων; Οι παθογένειες, οι παραλείψεις και τα προβλήματα στα τρένα ήταν γνωστές για δεκαετίες. Όπως και τα χρέη που πλήρωνε ο ελληνικός λαός για να ικανοποιούνται κομματικά ρουσφέτια, σε μια απαξιωμένη εταιρία, με ευθύνες όλων.
Αλλά ποινικές ευθύνες θα καταλογισθούν μόνο σε εργαζόμενους όπως γίνεται συνήθως. Οι θεσμικοί πάντοτε αναλαμβάνουν το πολιτικό κόστος. Άρα τα λόγια δεν πείθουν, όσο όμορφα και αν διατυπώνονται, ακόμα και με απολογιστική διάθεση.
Για άλλη μια φορά όπως κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Ανάπτυξης, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μειώσεις τιμών έως και 15% σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων ευρείας κατανάλωσης από την 1η Μαρτίου. Θαρρείς και η ελεύθερη αγορά λειτουργεί με ημερομηνίες.
Και συγχρόνως βέβαια μας ενημέρωσε ότι για να παταχθεί η αισχροκέρδεια, έχουν διενεργηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα 25.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί περισσότερο από 12 εκατομμύρια πρόστιμα για αθέμιτη κερδοφορία.
Δηλαδή ξεκάθαρα ο υπουργός μας είπε ότι η αγορά κυριολεκτικά ήταν ανεξέλεγκτη και μπάχαλο. Γιατί τόσα εκατομμύρια πρόστιμα σημαίνουν ότι δεν υπήρχε σχεδόν κανένα προϊόν που να μην έχει ανατιμηθεί με παράνομες πρακτικές κοστολόγησης και όχι με το νόμιμο κέρδος.
Δηλαδή η τιμολογιακή πολιτική στην αγορά των βασικών προϊόντων διατροφής, ήταν κυριολεκτικά στον αυτόματο πιλότο. Και τώρα με συχνούς και εξονυχιστικούς ελέγχους θα εξορθολογιστεί, επειδή απλά δουλεύουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.
Συνεπώς το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους από την αρχή της κρίσης και δεν άφηναν να εξελιχθούν τέτοιου τύπου φαινόμενα που ουσιαστικά έκαναν οικονομική αφαίμαξη από την ακρίβεια των τιμών στα νοικοκυριά, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για όλους.
Και τώρα που αντιλήφθηκαν τα λάθη τους, ποιος θα μας αποζημιώσει για όσα χάσαμε με την ακρίβεια; Γιατί το κράτος και στις δυο περιπτώσεις κερδίζει. Με τις υψηλές τιμές και με τον ίδιο ΦΠΑ, αλλά και τώρα με τα εκατομμύρια πρόστιμα, που γεμίζουν πάλι τα δημόσια ταμεία. Χρηματοδότες δηλαδή οι πολίτες για τις λάθος αποφάσεις και επειδή κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.
Παρά το πλήθος των ηλεκτρονικών εφαρμογών που τίθενται σε εφαρμογή από την ΑΑΔΕ, με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τα POS, την δυνατότητα των διασταυρώσεων που έχουν στη διάθεση τους πλέον για να πατάξουν τα φαινόμενα της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος, αποδεικνύονται στην πράξη ότι όλα αυτά δεν είναι επαρκή.
Ποιος μπορεί άλλωστε να γνωρίζει όταν δύο άτομα κάνουν απευθείας οικονομικές συναλλαγές, αν αυτό πληρώνεται με μετρητά, ή είναι μαύρο χρήμα; Ίσως πέσουν στο δόκανο των αρχών μελλοντικά βέβαια μέσω του παράνομου πλουτισμού, αν είναι μεγάλα τα ποσά.
Ακόμα και αν τα χρήματα αυτά εντοπίζονται σε πρόσωπα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Για αυτό και η ΑΑΔΕ προχώρησε σε φορολογικούς ελέγχους τελευταία μέσω των αλγόριθμων πλέον, που θα επισημαίνουν τρανταχτές και ύποπτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Στο στόχαστρο όσοι δηλώνουν λίγα έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ, των επιχειρήσεων αυτών που έχουν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς, που δεν δικαιολογούνται, αλλά και αυτοί που προβαίνουν σε αγορές με πολύ πιο μεγαλύτερα ποσά από όσα δηλώνουν επίσημα.
Και οι αλγόριθμοι θα τους κατευθύνουν ποιοι πρέπει να ελεγχθούν, αφού θα επιλέγουν τους υπόπτους για φοροδιαφυγή. Ώστε να μην σπαταλούν άσκοπα το χρόνο των ελεγκτικών υπηρεσιών, χωρίς αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα.
Παρόλα αυτά όμως η ΑΑΔΕ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι κλασσικοί και πατροπαράδοτοι τρόποι των ελέγχων και έτσι εμπλουτίζει τις μεθόδους της, βάζοντας και λίγη φαντασία.
Το διαπιστώσαμε το Καλοκαίρι όταν ελεγκτές παρουσιάζονταν ως παραθεριστές και πελάτες σε επιχειρήσεις, χωρίς να τους αντιλαμβάνονται για να πιάσουν στο δόκανο τους παραβάτες. Χρησιμοποιούσαν ακόμα και τα στοιχεία που αντλούσαν από τις προσωπικές τους σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
Φέτος όμως πρωτοτυπούν και προσπαθούν να τους ελέγξουν βασιζόμενοι και στον πνεύμα των καιρών, αφού η ΑΑΔΕ θα ντύσει τους υπαλλήλους των ελεγκτικών της υπηρεσιών με αποκριάτικες στολές. Καρναβαλιστές δηλαδή θα ελέγχουν τους φοροφυγάδες.
Ίσως να δούμε βασίλισσες Ελισάβετ και Αμαλίες, Αρλεκίνους και καουμπόηδες. Εκτός αν έχουν μεγαλύτερη φαντασία και ντυθούν ως Ζορρό και Ράμπο, που ταιριάζουν περισσότερο ως ρόλοι όσον αφορά την εφορία.
Κάποιοι θα κάνουν τους πελάτες και μάλιστα θα παγιδεύουν και τους επιχειρηματίες, δελεάζοντας τους ότι δεν χρειάζεται να κόψουν απόδειξη, προκειμένου να τους τεστάρουν αν τελικά είναι επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή.
Τα μάτια δεκατέσσερα λοιπόν στους τυχαίους καρναβαλιστές, που θα περιφέρονται έξω από τα καταστήματα σας, γιατί μπορεί να σας κοστίσουν πολλά, αν δεν είστε συνεπείς. Οι παγίδες όμως αυτού του τύπου. είναι νόμιμες τελικά;
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News