Ε. Στυλιανίδης: Δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο | xronos.gr
ΡΑΔΙΟ ΧΡΟΝΟΣ 87.5FM

Ε. Στυλιανίδης: Δικαίωμα της Ελλάδας τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο

22/01/21 - 9:00

Για casus belli Τουρκίας: «Αυθαίρετη και προκλητική τοποθέτηση»

Δικαίωμα της Ελλάδας είναι να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια και στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.fm, φιλοξενούμενος από τον Δήμο Μπακιρτζάκη, ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «αυθαίρετη και προκλητική» την τοποθέτηση της Τουρκίας περί casus belli.

12 ν.μ. στο Ιόνιο
Κληθείς να σχολιάσει την επικύρωση των γνωστών εξελίξεων στο Ιόνιο, όπου η Ελλάδα κι επίσημα πλέον επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «μία σημαντική» και «ιστορική μέρα», διότι όπως είπε «η Ελλάς αρχίζει πλέον να ασκεί μία σειρά κυριαρχικών δικαιωμάτων, τα οποία ήταν εν υπνώσει».

Για την χρονική συγκυρία στην οποία καταγράφεται η εξέλιξη στο δυτικό πέλαγος της χώρας μας, ο πολιτικός σχολίασε: «στην πολιτική το momentum παίζει πάντα πολύ σημαντικό ρόλο. Εφόσον καταφέραμε και κλείσαμε την πλήρη συμφωνία για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ με την Ιταλία, αυτό δημιούργησε ένα θετικό ντόμινο στην υπόθεση της Αλβανίας, η οποία με συνυποσχετικό μάλλον θα καταλήξει στην διεθνή διαιτησία. Βεβαίως, τώρα ανοίγει η υπόθεση και για το νότιο μέρος της Κρήτης και φυσικά για το Αιγαίο σε επόμενη φάση».

Επεκτείνοντας τη σκέψη του πρόσθεσε τα εξής, με το βλέμμα τώρα στην Αίγυπτο αλλά και το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο: «η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία έχει ήδη πρωτοκολληθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών έχει τινάξει στον αέρα το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι διάτρητο, διότι δεν “ακουμπάει” πάνω στους κανόνες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, γιατί παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ».

Δικαίωμα τα 12 ν.μ. στο Αιγαίο, αλλά πότε;
Με τις εκκρεμότητες προς τη Δύση να κλείνουν, ανοίγει ο δρόμος -αλλά και τα ερωτηματικά- για το Αιγαίο όπου, ως γνωστόν, η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία. Η Τουρκία θεωρεί casus belli/αιτία πολέμου, το εάν η χώρα μας απλώς… ενεργοποιήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

«Ανοίγει πλέον η δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και στα άλλα κομμάτια που δεν έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα. Η Τουρκία, ως γνωστόν, έχει διατυπωμένη άποψη περί casus belli, δηλαδή με απόφαση Εθνοσυνέλευσης αποτελεί αιτία πολέμου η άσκηση κυριαρχίας και κυριαρχικού δικαιώματος από την Ελλάδα στο Αιγαίο (εν. τα 12ν.μ. της Ελλάδας στο Αιγαίο). Αυτό δεν “ακουμπάει” πουθενά, είναι μία αυθαίρετη και προκλητική τοποθέτηση, η οποία κατά την γνώμη μου αυτή τη στιγμή αρχίζει να ακυρώνεται στην πράξη», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ για το πότε η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα απάντησε διπλωματικά: «κατά τη γνώμη μου κλείνουν τα θέματα του Ιονίου κι έχουμε μπροστά μας την δυνατότητα -τη στιγμή που εμείς θα κρίνουμε σκόπιμο- ασκήσεως του δικαιώματος νοτίως της Κρήτης και βεβαίως στο Αιγαίο. 

Τώρα, ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ασκηθεί αυτό το δικαίωμα από την Ελλάδα, αυτό θα κριθεί από το momentum και τη γενικότερη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μη άσκηση μέχρι τώρα δεν συνιστά παραίτηση από το δικαίωμα. Κι αυτό γίνεται σαφές με όλους τους τόνους».

Διαφορετική ανάγνωση για τις διερευνητικές
Ως προς το ενδεχόμενο να προχωρήσουν τελικά οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φάνηκε να κρατά αποστάσεις από την όποια αισιοδοξία έχει καλλιεργηθεί και να δίνει μία διαφορετική -ίσως πιο ρεαλιστική- ανάγνωση ως προς τις τουρκικές κινήσεις το τελευταίο διάστημα.

«Είναι σαφές ότι υπάρχει μία έντεχνη νευρικότητα από πλευρά της Τουρκίας, η οποία βεβαίως οφείλεται και στο γεγονός ότι έχει σημαντικά απομονωθεί στο διεθνές περιβάλλον, αλλά νομίζω ότι δηλοί και την διάθεσή της να μην έρθει τελικώς στη διαδικασία των διερευνητικών με την Ελλάδα. 

Η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει χρόνο, να δει την τοποθέτηση της νέας αμερικανικής διοικήσεως, να δει πως θα τοποθετηθεί η Ευρώπη συνολικότερα σε αυτά τα ζητήματα -ενόψει της απόφασης του Μάρτη για την επιβολή ή μη κυρώσεων. (Η Τουρκία) κάνει μία προσπάθεια άσκησης γοητείας προς τη Δύση για να δείξει πως είναι καλοδιάθετη, μήπως και ανακτήσει τη σχέση που είχε στο παρελθόν. 

Την ίδια στιγμή όμως, στο εσωτερικό προκαλεί για να υπονομεύσει αυτή τη συζήτηση και να φορέσει το βάρος της ευθύνης στην Ελλάδα», δήλωσε αναλυτικά.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr