Στα «μαχαίρια» Γκαράνης - Καρασταύρου στον Δήμο Κομοτηνής
Προτείνουν «πάγωμα» κάθε έρευνας για πετρέλαια
Οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία να γίνουν αρχή βιώσιμων λύσεων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τη βιωσιμότητα, ζητούν οι Πράσινοι της Ελλάδας. Για τις θαλάσσιες ζώνες, τονίζουν ότι η κλιματική κρίση επιβάλλει σήμερα λύσεις μηδενικών ερευνών και εξορύξεων πετρελαίου και αερίου. Προτείνουν για την Ανατολική Μεσόγειο μια «νέα Βέρνη», ανάλογη με τη συμφωνία Καραμανλή-Ντεμιρέλ του 1976 που είχε παγώσει οριστικά την αναζήτηση πετρελαίων στο Αιγαίο.
«Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κάθε χώρας θέλουμε να είναι ανοιχτή μόνο σε ήπιες και βιώσιμες δραστηριότητες: Οικονομικής αξιοποίησης, όπως πράσινη ενέργεια, βιώσιμη αλιεία, ήπιος τουρισμός, πράσινη-γαλάζια οικονομία. Βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας: αποκατάσταση βιοποικιλότητας, αποφυγή ρύπανσης, καθαρισμός βυθών από πλαστικά και άλλα απόβλητα, περιφερειακές και τοπικές θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, έρευνα για καλύτερη κατανόηση του θαλάσσιου πλούτου και μακροχρόνια διατήρησή του, αλλά και για προστασία απέναντι στην κλιματική κατάρρευση», αναφέρουν.
Οι Πράσινοι προτείνουν, επίσης, πάγωμα κάθε έρευνας για πετρέλαια, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αναζήτηση υδρογονανθράκων και ο έλεγχος των δρόμων μεταφοράς τους, είναι σαφές ότι είχαν καταλυτικό ρόλο στην πρόσφατη ένταση. Οι Πράσινοι προτείνουμε ως πρώτο βήμα τη διαπραγμάτευση μιας «νέας Βέρνης» (όπως η συμφωνία Καραμανλή-Ετσεβίτ του 1976 που πάγωσε κάθε έρευνα για πετρέλαιο στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου) για πάγωμα κάθε έρευνας, εξόρυξης ή άλλης εργασίας για υδρογονάνθρακες στα διεθνή ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου τουλάχιστον μέχρι την τελική οριοθέτηση με συνομιλίες ή απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ένταση με το τουρκικό ερευνητικό δεν θα μπορούσε να επαναληφθεί».
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News