Επιμένει ο Οντέρ Μουμίν: «Υπάρχει κι άλλος τρόπος να γίνει δημοψήφισμα» | xronos.gr
ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Επιμένει ο Οντέρ Μουμίν: «Υπάρχει κι άλλος τρόπος να γίνει δημοψήφισμα»

06/02/20 - 10:00

Ο δήμαρχος Ιάσμου θέλει να ρωτήσει τον κόσμο αν συμφωνεί με τη δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης

Περίπου τρεις ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου, στην οποία κυριάρχησε το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την σύσταση ή όχι Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΔΙ), το απόγευμα-βράδυ της Τρίτης 04/02.

Η αντιπολίτευση επιβεβαίωσε την από ημερών διαφαινόμενη αρνητική θέση της στο ενδεχόμενο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, πλην όμως ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν δεν φαίνεται να το βάζει κάτω και πλέον εξετάζει άλλους τρόπους ώστε να πετύχει την «προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία» την οποία  «δεν φοβάται», όπως πολλές φορές είπε κατά τη διάρκεια της μακρόσυρτης συνεδρίασης.

Το χρονικό της συνεδρίασης
Η ατμόσφαιρα στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιάσμου, είναι ηλεκτρισμένη πριν καν αυτή αρχίσει, καθώς οι τέσσερις παρατάξεις που απαρτίζουν το Σώμα, δεν μπορούν (ή δεν επιθυμούν) να βρουν σημείο τομής τουλάχιστον στην πρόταση του Οντέρ Μουμίν να γίνει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο κόσμος αν θέλει την ίδρυση της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης  ή όχι.

Έτσι, περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης και αφού είχαν προηγηθεί αντεγκλήσεις μεταξύ των επικεφαλής των τεσσάρων παρατάξεων που ανέβασαν πολλές φορές τους τόνους, ξεκίνησε η -χωρίς χρονόμετρο- συζήτηση του θέματος του περίφημου πια δημοψηφίσματος.

«Εφόσον η αντιπολίτευση βάζει τρικλοποδιές στα σοβαρά ζητήματα του δήμου, προτείνω την προσφυγή στους δημότες» άρχισε ο Οντέρ Μουμίν, αποφεύγοντας την επανάληψη των αιτιών για τις οποίες η παράταξή του επιθυμεί την σύσταση της ΔΕΥΑΔΙ.

«Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για κάτι τόσο σημαντικό όπως η ΔΕΥΑΔΙ» αντέτεινε ο Καδή Ισμέτ, εξηγώντας ότι η αρνητική θέση της παράταξης του εδράζεται στην πεποίθηση ότι η ΔΕΥΑΔΙ «δεν θα είναι βιώσιμη, αφού δεν θα έχει έσοδα και θα πρέπει να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη» και αμφισβήτησε τη δέσμευση Μουμίν περί μη αύξησης των δημοτικών τελών ελέω ΔΕΥΑΔΙ, αν αυτή συσταθεί και λειτουργήσει.

«Όσα θα κάνει η ΔΕΥΑΔΙ μπορεί να τα κάνει και ο Δήμος» είπε εν αρχή ο Κυριάκος Αμούτζας, αλλά ο βασικός λόγος που η παράταξή του κατέθεσε αρνητική ψήφο είναι η μελέτη βιωσιμότητας της δημοτικής επιχείρησης, που κρίνεται ανεπαρκής. «Τα χρόνια είναι δύσκολα, τα χωριά δεν έχουν να φάνε, σπέρνουν μια ντομάτα και έχουν φτηνό νερό. Βάλε την καλύτερη μελετητική εταιρία να μας πει τι πρέπει να κάνουμε και αν πρέπει να το κάνουμε» είπε ανάμεσα στις πολλές τοποθετήσεις του. 

Ο Παναγιώτης Σπορίκης τέλος ανέπτυξε μία σπονδυλωτή άρνηση τριών σημείων: «Θεωρώ ότι ο κόσμος δεν έχει το επίπεδο ενημέρωσης που απαιτείται για το δημοψήφισμα, το δημοψήφισμα απαιτεί ένα σημαντικό κόστος και τέλος έχουμε πολύ φρέσκια τη λαϊκή εντολή για να προσφεύγουμε ξανά στη λαϊκή ετυμηγορία – πρόκειται για βιασμό της Δημοκρατίας».

Σημειώνεται δε, ότι τα περί ελλείμματος ενημέρωσης ενστερνίζεται και ο Καδή Ισμέτ ισχυριζόμενος ότι ο κόσμος πιστεύει ότι «θέλουμε να κάνουμε τη ΔΕΥΑΔΙ για να ανεβεί η τιμή του νερού».

Οντέρ Μουμίν: «Φοβάστε τη λαϊκή ετυμηγορία»
«Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως η αντιπολίτευση που φοβήθηκε την λαϊκή ετυμηγορία» είπε στην κατακλείδα του ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν και αφού η ψηφοφορία είχε κλείσει με 11 «ναι» στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, 14 «όχι» και 1 «παρών», από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Ισμέτ, Χασάν Μαντρατζή  (σ.σ. ο Ιμάμ Τζανέρ απουσίαζε από τη συνεδρίαση).

Ο δήμαρχος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του από την έκβαση της συνεδρίασης, ωστόσο δήλωσε ότι δεν θα το βάλει κάτω. Τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει με τους συνεργάτες του έναν εναλλακτικό τρόπο για την επίτευξη της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που είναι η συλλογή υπογραφών.

«Επί του παρόντος το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί, αλλά ο νόμος δίνει τη δυνατότητα συλλογής υπογραφών από το 10% των εκλογέων -περίπου 2.050 υπογραφές, αφού έχουμε 20.000 εγγεγραμμένους εκλογείς- που κατατίθενται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, και πλέον το σώμα αποφασίζει με απλή πλειοψηφία», περιέγραψε ο δήμαρχος και έκλεισε λέγοντας ότι «αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνουμε τη συλλογή».

Ποιο θα ήταν το ερώτημα
Παρά το γεγονός ότι οι ελπίδες θετικής ανταπόκρισης του δημοτικού συμβουλίου στο αίτημα περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος ήταν μηδαμινές, ο δήμαρχος φάνηκε πολύ καλά προετοιμασμένος. Είχε προσδιορίσει το ερώτημα που θα ήταν το εξής: «Αποφασίζετε για την ίδρυση ΔΕΥΑΔΙ: Ναι ή Όχι».

Επίσης, είχε μελετήσει το κόστος, υπολογίζοντας το σε 10.000-12.000 ευρώ συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό το ποσό τις αμοιβές των δικαστικών αντιπροσώπων και τα έξοδα εκτύπωσης των ψηφοδελτίων. Ακόμη και όταν επικρίθηκε από την αντιπολίτευση ότι παρουσιάζει μικρότερο κόστος από το κανονικό, εκείνος είπε: «οι αμοιβές των δικαστικών αντιπροσώπων ορίζονται με απόφαση δημάρχου και εγώ θα προτείνω να είναι περίπου 100-150 ευρώ. Χρειαζόμαστε 40 κάλπες, άρα δεν πάει παραπάνω από το ποσό που είπα». 

Άξιο αναφοράς πάντως είναι και το γεγονός ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, οι σύμβουλοι που απαρτίζουν τα δημοτικό συμβούλιο Ιάσμου επέλεξαν τον δρόμο της σιωπής και επαναπαυόμενοι σε όσα είπαν οι επικεφαλής των παρατάξεων στις οποίες ανήκουν. 

Εν τούτοις, δεν ψηφίστηκαν γι’ αυτό -μιας και έγινε πολύς λόγος για το περί Δημοκρατίας αίσθημα- αλλά κυρίως για να λεν και να υποστηρίζουν και τις δικές τους απόψεις, ακόμη και αν αυτές είναι ταυτόσημες με τις απόψεις των επικεφαλής. 

Τέλος, το δεδομένο είναι ότι το θέμα της ΔΕΥΑΔΙ δεν τελείωσε εδώ. Έπεται συνέχεια.

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr