14η Μαΐου: Η εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε την απελευθέρωση της Θράκης

Στον αέρα το μέλλον εκατοντάδων εργαζομένων, που ζητούν την παρέμβαση της πολιτείας
«Ναι» στο ψήφισμα, που ζητά την πλήρη λειτουργία της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Καβάλας, είπε το περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά την παρέμβαση στη συνεδρίαση το βράδυ της Δευτέρας του σωματείου εργαζομένων. Το εργοστάσιο που τους τελευταίους μήνες λειτουργεί με το 30% της δυναμικότητας του, κινδυνεύει να βάλει λουκέτο και να βγάλει στην ανεργία τους εκατοντάδες εργαζόμενους του, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της Βιομηχανίας ELFE Καβάλας (τέως Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων) Γιώργο Τσιμενίδη. Από αρχές του έτους λειτουργεί με το 30% της δυναμικότητας του λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Υπάρχει ένα ναυάγιο στη συνεργασία της με τη ΔΕΠΑ από αρχές του χρόνου, οπότε και έχει διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου αν και σε αλλεπάλληλες συναντήσεις οι δύο πλευρές αναζήτησαν τρόπο συνεργασίας. Παρόλα αυτά, εδώ και μήνες δεν βρίσκεται κοινός τόπος με συνέπεια η επιχείρηση να έχει βρεθεί σε δεινή θέση. Εκφράζοντας την αγωνία των εργαζομένων, ο κ. Τσιμενίδης ζήτησε τη συμπαράσταση του περιφερειακού συμβουλίου στον κοινό αγώνα που ξεκινούν οι εργαζόμενοι και η τοπική κοινωνία της Καβάλας. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις, καθώς η εταιρεία ελλείψει πρώτων υλών δεν μπορεί να παράξει σε μία περίοδο αιχμής στη ζήτηση των λιπασμάτων. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια τον αργό θάνατο της βιομηχανίας τις επόμενες μέρες, τόνισε. «Είναι ανάγκη να παρέμβει καταρχήν όλη η κοινωνία της Καβάλας. Δικαιούται η πολιτεία να παρέμβει δια των αρμοδίων υπουργείων στο μέτοχο, να διεκδικήσει και να του υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την λειτουργία του εργοστασίου. Το μόνο που μας ενδιαφέρει εμάς είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο, το έχει ανάγκη η τοπική οικονομία, το έχει ανάγκη η περιοχή μας, το έχει ανάγκη η Περιφέρεια».

ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εν τω μεταξύ, ήδη το δημοτικό συμβούλιο της Καβάλας αποφάσισε ομόφωνα να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων, προειδοποιώντας την κεντρική εξουσία, για κινητοποιήσεις οι οποίες θα κλιμακωθούν. Σε αυτό το πλαίσιο χθες τη Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιήθηκε πανκαβαλιώτικο συλλαλητήριο, ώστε, όπως είπε, απευθυνόμενος στο περιφερειακό συμβούλιο της ΑΜΘ, ο κ. Τσιμενίδης να διασφαλιστούν, οι 1.200 θέσεις εργασίας και τα 50 εκατομμύρια που «πέφτουν» στην αγορά της Καβάλας από την δραστηριότητα της επιχείρησης. Ο ίδιος κάλεσε την εργοδοσία να αναλάβει τις ευθύνες της, αλλά και την πολιτεία να της υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις της. «Προτού απευθυνθούμε στο περιφερειακό συμβούλιο επισκεφτήκαμε την κυρία μέτοχο που είναι η σύζυγος του Κωνσταντίνου Λαυρεντιάδη, η οποία είπε ότι γίνονται προσπάθειες μεν και φταίει η πολιτεία με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που έχει επιβάλλει στην εταιρία. Είναι εξοντωτικός γιατί σημαίνει χαράτσι ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε δει σαν σωματείο, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών και υποσχέθηκε στο σωματείο και στους τέσσερις βουλευτές της Καβάλας ότι αυτό τον φόρο θα τον εξαιρέσει. Αυτό όμως δεν το έχουμε δει όμως στην πράξη. Αυτό το έχει υποσχεθεί το 2011 τον Νοέμβριο, έχει περάσει μεγάλο διάστημα και δεν το έχουμε δει στην πράξη».

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ
Πάντως από την πλευρά τους, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου αναγνώρισαν την τεράστια σημασία της λειτουργίας του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων, για την τοπική και περιφερειακή οικονομία, αξιολογώντας πως το αντικείμενο της, που αφορά στον πρωτογενή τομέα και έχει δυναμική εξαγωγική παρουσία, συνιστά εθνικής σημασίας δραστηριότητα. Εξέφρασαν ομόφωνα τη στήριξη και τη συμπαράσταση τους στο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί στην Καβάλα με στόχο την εξεύρεση λύσης για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, το οποίο θα σταλεί στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στα κόμματα της ελληνικής Βουλής. Ζήτησαν τη λειτουργία του εργοστασίου με όλη τη δυναμικότητά του. Την ενεργοποίηση όλου του κοινωνικοπολιτικού κόσμου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην κατεύθυνση της άσκησης πίεσης για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου, το οποίο αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την οικονομία της. Τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας και των αμοιβών. Το δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία και τη νομική διερεύνηση των υποχρεώσεων της εταιρείας και τέλος την επέκταση – εκσυγχρονισμό των μονάδων με νέες επενδύσεις και τη διεύρυνση του τοπικού δικτύου πωλήσεων.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Το τελευταίο αίτημα του περιφερειακού συμβουλίου βρήκε σύμφωνο τον επικεφαλής της «Οικολογίας Αλληλεγγύης» Θανάση Μακρή, ο οποίος έκανε ένα βήμα παραπέρα, προτείνοντας ουσιαστικά τη λειτουργία της μονάδας υπό νέα βάση, με σεβασμό στο περιβάλλον. «Το εργοστάσιο ξεπουλήθηκε στον σημερινό ιδιοκτήτη ο οποίος το παραμελεί, το έχει στύψει και δείχνει να αδιαφορεί αν το χάσει προς κάποιες τράπεζες», είπε και πρόσθεσε ότι σε αυτή την επιχείρηση απαιτείται σχέδιο βιωσιμότητας. Η βιομηχανία οδηγείται σε αργό θάνατο και αυτό οφείλεται, όπως είπε, ο επικεφαλής της παράταξης «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία» Δημήτρης Χαρίτου, στον κύριο μέτοχο της Λαυρεντιάδη. Δήλωσε τη στήριξη του στους αγώνες των εργαζομένων, προτείνοντας να τεθεί υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της πρώην ΒΛΦ περιγράφει
το πρόβλημα της επιχείρησης στο περιφερειακό συμβούλιο
«Αυτή η συγκεκριμένη λιπασματοβιομηχανία θεωρούμε ότι είναι η πιο βιώσιμη, η πιο ουσιαστική και η πιο αποτελεσματική πρόταση και θεωρούμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί και ο αγώνας των εργαζομένων, αλλά και όλων των φορέων». Λύση κατά τη «Λαϊκή Συσπείρωση» πρέπει να δοθεί στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων και των αγροτών, δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας, προτείνοντας την άμεση κρατικοποίηση της επιχείρησης. Διάλογο μεταξύ εργοδοσίας, κράτους και παρόχους κυρίως φυσικού αερίου, με στόχο την εξεύρεση λύσεων, πρότεινε ο επικεφαλής της «Περιφερειακής Αναγέννησης» Γιώργος Παυλίδης. Το ζήτημα της Βιομηχανίας Λιπασμάτων δεν αφορά μόνο την Καβάλα, αλλά συνολικά την Περιφέρεια, είπε στις δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης. Ο ίδιος θα απευθύνει πρόσκληση, στα αρμόδια υπουργεία να βρεθούν στην έδρα του προβλήματος στην Καβάλα και «παρουσία όλου του πολιτικού κόσμου να υπάρξουν δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για να δώσουμε την ελπίδα στον εργαζόμενο και στην αγροτική τοπική οικονομία».
Όλγα Τσιούλφα
Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News