Δ. Χαρίτου για Shelman: «Επιχειρηματικό εγχείρημα με βιωσιμότητα ή επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι;» | xronos.gr
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δ. Χαρίτου για Shelman: «Επιχειρηματικό εγχείρημα με βιωσιμότητα ή επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι;»

03/01/23 - 8:00
Δ. Χαρίτου για Shelman: «Επιχειρηματικό εγχείρημα με βιωσιμότητα  ή επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι;»

Ερωτήματα από τον πολιτικό προς την κυβέρνηση για τον νέο αγοραστή του εργοστασίου στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής

Ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Χαρίτου μιλώντας στο ράδιο χρόνος 87.5 fm εξέφρασε την επιθυμία του για την επαναλειτουργία της Shelman στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής και έθεσε μερικά ερωτήματα.

Έντονη ήταν η επιθυμία του Δημήτρη Χαρίτου για την επαναλειτουργία της βιομηχανίας Shelman, όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από αιτήματά του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη. «Προφανώς και όλοι θέλαμε να υπάρξει ένας νέος επενδυτής που να δώσει μία βιωσιμότητα σε αυτό το νέο ξεκίνημα της βιομηχανίας», δήλωσε ο βουλευτής. Όπως ανέφερε, το γεγονός αυτό, όμως, έχει φέρει επί τάπητος ορισμένα ερωτήματα. «Δεν ξέρω αν πρόκειται για επιχειρηματικό εγχείρημα που θα ανοίξει με βιωσιμότητα ή πρόκειται για επικοινωνιακό προεκλογικό παιχνίδι, που δεν αξίζει στην περιοχή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η «Alpha Wood» μία εκ των δύο νέων επενδυτών, είχε αγοράσει το 2009 την βιομηχανία Shelman με δάνειο ύψους 11 εκ. από την Τράπεζα Πειραιώς. «Μέσα σε 3-4 χρόνια μεταφέρθηκαν όλοι οι πελάτες της Shelman στην “Alpha Wood” μαζί με κεφάλαιο ύψους 20 εκ. ευρώ», δήλωσε ο κος Χαρίτου και συμπλήρωσε: «Τελικά η Shelman οδηγήθηκε σε χρεωκοπία με τους εργαζόμενους της στο δρόμο και με περίπου 150 εκ. χρέη», ανέφερε. Αναφορά έγινε και για τον έτερο επενδυτή, Δημήτρη Τακά, ο οποίος στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με την εμπορία ξύλου, μέσω της «Balkan Export», «και αυτή η εταιρία έκλεισε αφήνοντας τεράστια χρέη στον ελληνικό λαό», σημείωσε ο Δ. Χαρίτου.

«Αν επιβεβαιωθεί επίσημα από τον εκκαθαριστή ότι αυτοί που την χρεοκόπησαν συμμετέχουν στο “νέο” επενδυτικό σχήμα, τότε μήπως θα μιλάμε για ένα προεκλογικό πυροτέχνημα του Άδωνι και της Ν.Δ προς άγρα ψήφων;», αναφέρει σε δημοσίευση του ο βουλευτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόλα τα ερωτήματα που γεννιούνται σχετικά με το παρελθόν του νέου επενδυτικού σχήματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύει και ελπίζει στην ισχυρή παρουσία των εργαζομένων, η οποία θα διασφαλίσει τουλάχιστον τις θέσεις εργασίας.


Στο ίδιο μήκος κύματος τα ερωτήματα του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής
Το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής με τον νέο πρόεδρό του Γιώργος Χατζηαθανασίου που εργαζόταν στο εργοστάσιο της Shelman έχει θέσει στο δημόσιο διάλογο ερωτήματα στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά του κου Χαρίτου.

«Πως γίνεται αυτοί που οδήγησαν την Shelman σε πτώχευση (ALFAWOOD) και αφήνοντας τεράστια χρέη στους εργαζόμενους, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία και σε ένα μεγάλο αριθμό δανειστών (τράπεζες, τοπικές επιχειρήσεις), να επανέρχονται τώρα μετά από οκτώ χρόνια και να καταβάλουν το τίμημα του πλειστηριασμού για να πάρουν στα χέρια τους τη μονάδα της SHELMAN στη Ροδόπη;

Το άλλο μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιοι πρώην εργαζόμενοι θα θελήσουν να επιστρέψουν να εργαστούν σε ένα εργοδότη που τους διέλυσε τη ζωή όταν πριν δέκα χρόνια ξεκίνησαν τα προβλήματα στην Shelman με αποκορύφωμα την πτώχευσή της το 2014» αναρωτιέται ο κος Χατζηαθανασίου.

Πάντως ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργίαδης με επίσημη ανακοίνωσή του είχε τονίσει πως «το νέο επενδυτικό σχήμα που αγόρασε το εργοστάσιο είναι σε διαρκή επαφή μαζί μου και στις αρχές του 2023, θα παρουσιάσει το business plan».

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr