Ευκαιρία ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ για την Κομοτηνή; | xronos.gr
ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ

Ευκαιρία ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ για την Κομοτηνή;

10/03/23 - 8:00
Ευκαιρία ο Δρόμος Ιστορικών Καφέ για την Κομοτηνή;

Παρουσιάστηκε η σημασία του Δρόμου για μια περιοχή όπως η Ροδόπη

Στη Λέσχη Κομοτηναίων το απόγευμα της Τετάρτης 8 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τον «Δρόμο Ιστορικών Καφέ» . Πρόκειται για Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης και η περιοχή μας μέσω της Λέσχης Κομοτηναίων συμπεριλαμβάνεται στη Διαδρομή. Στη συγκεκριμένη ενημέρωση συμμετείχαν και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Δρόμου Ιστορικών Καφέ Άντζελα Δράκου και ιδιοκτήτρια της Λέσχης Κομοτηναίων “άνοιξε” την ενημέρωση λέγοντας πως «οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν ήταν τόσο γνωστές μέχρι σήμερα στην χώρα μας. Τον περασμένο Ιούνιο ο “Δρόμος των Ιστορικών Καφέ” μια διαδρομή που ξεκίνησε από την Ελλάδα, κατάφερε και πιστοποιήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Τα ιστορικά καφέ σύμφωνα με την κα Δράκου είναι πολύ πιο ξεχωριστά από ένα απλό καφέ, καθώς «διατηρούν και προβάλλουν την ιστορία τους, την πολιτιστική τους αξία και υποστηρίζουν τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης […]. Η διαφορετικότητα είναι αυτό που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Κάθε Πολιτιστική διαδρομή που διατρέχει μια πόλη φέρνει αισθητή βελτίωση στις τοπικές κοινωνίες, καθώς αποτελούν οι Πολιτιστικές Διαδρομές ένα brand name». Η κα Δράκου εξέφρασε την επιθυμία της να μπει η Κομοτηνή στο επίκεντρο των τουριστικών προορισμών «για να αποκτήσει την αίγλη που της αξίζει».

Η Μαριάνθη Αναστασιάδου από το Υπουργείο Πολιτισμού προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετείχε στην ενημέρωση και δήλωσε πως ο Δρόμος των Ιστορικών Καφέ αριθμεί περίπου 100 καφέ σε 15 χώρες. «Υπάρχουν καφέ στη Διαδρομή που αριθμούν πάνω από 200 χρόνια ζωής. Εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, την διακόσμησή τους και έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Φώτης Βλάχος στέλεχος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ του Υπουργείου Πολιτισμού σημείωσε πως «είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με όλους τους φορείς και θέλω να τονίσω την σημασία των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι περιοχές μέσω των Διαδρομών αναδεικνύονται και δικτυώνονται. Δημιουργούν προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και προσέλκυση επενδύσεων».

Η Ανθή Παναγιώτου ειδική σύμβουλος στο Επιμελητήριο Ξάνθης υπογράμμισε ότι «οι Πολιτιστικές Διαδρομές συνήθως ξεκινούν σε λιγότερα γνωστά μέρη και αξιοποιούν τα τοπικά στοιχεία, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη χαρακτηριστική ποιότητά τους και αναπτύσσοντας νέα αγαθά».

O Γιώργος Λοβέρδος route manager της Πολιτιστικής Διαδρομής του Δρόμου Ιστορικών Καφέ παρευρέθηκε και παρουσίασε μαζί με την Μαρία Μυστακίδου communication Manager της Πολιτιστικής Διαδρομής του Δρόμου Ιστορικών Καφέ ορισμένα στοιχεία. Ο κος Λοβέρδος ανέφερε τα μέχρι τώρα πεπραγμένα από τον Δρόμο των Ιστορικών Καφέ, ενώ η κα Μυστακίδου για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις προσεχώς -που έχουν σχέση και με άλλες χώρες- δήλωσε ότι στην Κομοτηνή και στη Λέσχη θα έρθει ένα βιβλίο με παραμύθια από 10 χώρες της Ευρώπης.

Live ενημέρωση

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr