Το Αλάν Κογιού Κομοτηνής στη Βουλή | xronos.gr
ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΧΑΡΙΤΟΥ - ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το Αλάν Κογιού Κομοτηνής στη Βουλή

09/06/22 - 8:00
234235346-67_6.jpg

Δ. Χαρίτου (Βουλή): 1.500 Ρομά ζουν σε παραπήγματα, τα προβλήματα μεγεθύνονται

Πλήρως απαλλοτριωμένη από τον Δήμο Κομοτηνής είναι πλέον έκταση περί των 100 στρεμμάτων (που κόστισε περίπου 800.000€) βόρεια του Κικιδίου, ενώ συγχρόνως το δημοτικό συμβούλιο έχει εδώ και μερικές εβδομάδες στα χέρια του το 1ο στάδιο της μελέτης «Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για τη μετεγκατάσταση Ρομά στην περιοχή Αδριανουπόλεως του Δήμου Κομοτηνής».

Αυτά είναι τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την πολυσυζητημένη υπόθεση μετεγκατάστασης του Αλάν Κογιού. Μία υπόθεση που ταλαιπωρεί δεκαετίες τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και Κομοτηναίους που βλέπουν τις εκτάσεις τους να καταπατώνται το ίδιο χρονικό διάστημα.

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Χαρίτου για το εάν, πότε και πως θα χρηματοδοτηθεί το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του οικισμού Αλάν Κογιού, στην οποία απάντησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.


Δ. Χαρίτου: Δεν τιμά την κοινωνία μας
Ο βουλευτής απευθυνόμενος στην υφυπουργό τόνισε: «Σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης που πλήττεται η πλειοψηφία της κοινωνίας, είναι βέβαιο πως τα πιο αδύναμα τμήματά της όπως οι 1.500 Ρομά που διαβιούν στις παρυφές της Κομοτηνής, τη βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο. Τα προβλήματα μεγεθύνονται και γίνονται αβίωτα, όταν ζεις σε παραπήγματα χωρίς βασικές υποδομές αποχέτευσης και ύδρευσης, χωρίς ασφάλεια υγείας, σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και ακραίας φτώχιας, εντέλει σε κοινωνικό αποκλεισμό. Ίσως ο οικισμός του Αλάν Κογιού είναι από τους τελευταίους στη χώρα που αποτελεί κοινωνικά μία μαύρη τρύπα και σίγουρα δεν τιμά την κοινωνία μας».

Μιλώντας για την κατάσταση στο σήμερα, ο βουλευτής υποστήριξε πως «με πολύ σοβαρή καθυστέρηση και τις πολιτικές ευθύνες που αναλογούν, φτάσαμε στην ολοκλήρωση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου από τον Δήμο Κομοτηνής που αναμένει την έγκρισή του από το ΥΠΕΝ και την έκδοση σχετικού προεδρικού διατάγματος». Όμως, για να προχωρήσουν βασικές υποδομές, όπως οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.ά. σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής χρειάζονται περί των 10 εκ. ευρώ. Εδώ ο βουλευτής υποστήριξε πως η Ειδική Γραμματεία Ρομά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση των έργων υποδομής.


Δ. Μιχαηλίδου: Επιδιώκουμε την ένταξη, εμπράκτως
Αναρμόδια να δεσμευτεί για τη μετεγκατάσταση, δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Μέριμνας Δόμνα Μιχαηλίδου, πετώντας το μπαλάκι στον αν. υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, αλλά και… σπόντα προς πάσα κατεύθυνση για μη προώθηση του ζητήματος σε τελικό στάδιο μελετών. «Η ομαλή ένταξή του πληθυσμού Ρομά στην κοινωνία είναι κάτι το οποίο επιδιώκουμε, όχι με λέξεις, παρότι έχουμε καταρτίσει επιτυχώς το εθνικό σχέδιο για την ένταξη των πληθυσμών Ρομά στην κοινωνία και την οικονομία, αλλά εμπράκτως», δήλωσε.

Στη συνέχεια παρέπεμψε αρμοδίως τον κο Χαρίτου, λέγοντας «η ερώτησή σας θα έπρεπε πρωτίστως, αν όχι εξ ολοκλήρου, ν’ αναφέρεται στον αν. υπουργό Εσωτερικών κο Πέτσα που έχει την αρμοδιότητα για τους Δήμους» και συνέχισε: «η διαδικασία είναι η εξής: ο Δήμος καταρτίζει μία μελέτη, την καταθέτει στη δική μας Γενική Γραμματεία -ο γενικός γραμματέας κος Σταμάτης είναι πλήρως ενήμερος κι έχει επισκεφτεί την Κομοτηνή τρεις φορές γιατί θέλουμε να είμαστε πάνω από το ζήτημα. Κι αφού γίνουν αυτά, δεχόμαστε τη μελέτη και πάει για χρηματοδότηση στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών».

Η υφυπουργός πάντως δήλωσε ικανοποίηση για το ότι αναμένεται να κατατεθούν οι οριστικές μελέτες από τον Δήμο. «Είμαστε αρκετά τυχεροί κι αρκετά προχωρημένοι, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη συγκεκριμένη μετεγκατάσταση υπάρχει ήδη ο ανάδοχος. ο οποίος εντός εβδομάδων θα καταθέσει τη μελέτη αυτή, ώστε ο Δήμος Κομοτηνής να ενταχθεί στο γενικότερο πλαίσιο στρατηγικής Ρομά», δήλωσε κι εκτίμησε πως «μέσα στον Αύγουστο» αναμένεταιη μελέτη να εγκριθεί και να περάσει στο Υπουργείο Εσωτερικών.


Ανέβηκαν οι τόνοι
Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ροδόπης κατηγόρησε την υφυπουργό για αποποίηση ευθυνών και γενικολογίες. Είπε με έμφαση:«Άκουσα την απάντησή σας με μεγάλη έκπληξη, γιατί εγώ δεν μίλησα για το εθνικό σχέδιο στρατηγικής για τους Ρομά και την ένταξη σε αυτό του Δήμου Κομοτηνής. Αντίθετα, σας έθεσα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν πρωτίστως το Υπουργείο σας. Αντιλαμβάνομαι ότι επιχειρείτε να αποποιηθείτε ευθύνες». Χαρακτήρισε «προφανές»ότι το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής «επείγει να εγκριθεί», ώστε να υπάρχει το πλαίσιο για να προχωρήσουν άλλες ενέργειες στην συνέχεια.

«Και φυσικά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συνδέεται άμεσα με τα ζητήματα των Ρομά και έχει την ευθύνη να απαντήσει για τον σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση της κατασκευής των βασικών έργων υποδομής, όπως και των άλλων μεγάλων έργων κατασκευής κατοικιών, σχολείων κ.ά.», υποστήριξε για την παραπομπή του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν καταλαβαίνετε καθόλου το κομμάτι της διαδικασίας κε Χαρίτου», απάντησε με έμφαση η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σηκώνοντας το γάντι κι ανεβάζοντας κι εκείνη με τη σειρά της τους τόνους. «Τί να εγκρίνουμε; Δεν έχουμε καμία μελέτη στα χέρια μας. Οφείλετε να γνωρίζετε τη διαδικασία, ως βουλευτής, εάν θέλετε να προασπίσετε το βέλτιστο συμφέρον του τόπου σας. Εδώ και τρία χρόνια δεν έχουμε λάβει καμία μελέτη. Δεν μπορούμε, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουμε… Υπάρχει ανάδοχος για τη μελέτη», δήλωσε.

Η κα Μιχαηλίδου μάλιστα διερωτήθηκε με νόημα «θέλετε να κάνετε μόνο κινήσεις εντυπωσιασμού για τον τοπικό πληθυσμό;» και κατηγόρησε ευθέως τον κο Χαρίτου: «είστε τρία χρόνια βουλευτής […] έπρεπε να είχατε κάνει κάτι περισσότερο από το να είστε εδώ και να δημιουργείτε εντυπώσεις χωρίς καμία πράξη».


Ετοιμότητα δηλώνει η δημοτική αρχή
Για ένα «χρόνιο πρόβλημα» έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Έργων Δημήτρης Καρασταύρου μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, παρατηρώντας πως «δυστυχώς οι κινήσεις δεν γίνονται συντονισμένα από όλους τους φορείς που έχουν ευθύνες».

Από την υπάρχουσα κατάσταση, ζημιωμένοι βγαίνουν όλοι, κάτοικοι Αλάν Κογιού αλλά και ιδιοκτήτες περιουσιών, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, συγκεφαλαιώνοντας τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η δημοτική αρχή, που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή του παρόντος.

«Ο Δήμος Κομοτηνής εξασφάλισε την έκταση για να δεχθεί τη μετεγκατάσταση. Πρέπει να βγει ένα μεγάλο οικιστικό πρόγραμμα για να χρηματοδοτήσει όλο τον σχεδιασμό, δηλαδή κατασκευή κοινόχρηστων χώρων, κοινωφελών χώρων, έργα υποδομής όπως ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός κλπ», δήλωσε μη κρύβοντας πως αντίστοιχο project για τόσο μεγάλο οικισμό Ρομά δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα. Όμως, αντίστοιχα έργα έχουν υπάρξει, και μάλιστα στην περιοχή μας, όπως για παράδειγμα το οικιστικό πρόγραμμα γίγας κατασκευής των κατοικιών στην Εκτενεπόλ.«Από μεριά μας ολοκληρώσαμε σε καλούς χρόνους αυτά που έπρεπε να γίνουν κι είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί, αρκεί να παρθεί η απόφαση υλοποίησης της μετεγκατάστασης», σημείωσε.

Στην τελική πάντως, ακόμη και σήμερα, με το πρόβλημα μετεγκατάστασης να μετρά δεκαετίες στο δημόσιο διάλογο, μείζονα ερωτήματα, όπως που θα βρεθούν τα χρήματα για τα δημόσια έργα και την κατασκευή σπιτιών και ποιος θα ορίσει ποιοι ακριβώς θα μετεγκατασταθούν, πως και πότε, παραμένουν αναπάντητα.

 

Ακολουθήστε το xronos.gr στο Google News

Ροή Ειδήσεων

xronos
xronos.gr